Sateenkaari-ihmiset oman pesän likaajina

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Juhani Viherlahti
  • 27

Sateenkaari-ihmiset voivat omalla esimerkillään ja käytöksellään edistää ruohonjuuritasolla yhteisten asioiden etenemistä. He voivat toimia myös homoyhteisöä vahingoittavasti.

Keskustelin äskettäin erään ison aviisin toimittajan kanssa. Hän tuntee minut ja tietää parisuhteestani. Suorasukaisesti hän esitti minulle kysymyksen, että miksi jotkut sateenkaari-ihmiset suorastaan torpedoivat puheillaan jo saavutettuja etuja ja näkyvyyttä. Toimittajatuttavani kertoi tapauksesta, jossa samaa sukupuolta oleva pariskunta oli moittinut samaisen lehden jollekin toiselle toimittajalle lehden linjaa sateenkaari-ihmisten asioista uutisoitaessa. Lehdessä on heidän mielestään aivan liikaa "homojuttuja". He ovat kuulemma kyllästyneet niitä lukemaan.

Kuultuaan tuon kannanoton, kyseinen toimittaja oli tuonut käymänsä keskustelun ja kannanoton koko muun toimituksen tietoon. Seurasi laaja ja tuohtunut keskustelu aiheesta. Oli esimerkiksi mietitty sitä, voiko lehti lainkaan julkaista uutista kansanedustaja Jani Toivolan tulevasta isyydestä. Lopulta julkaisemiseen kuitenkin päädyttiin mm. Toivolan yhteiskunnallisen aseman vuoksi.

Keskustelussa oli todettu joidenkin lukijoiden paheksuneen "homojuttuja". Lehtien nykyisessä kustannuspaineessa, tilausten vähenemisessä ja toiminnan supistuksissa etsitään hyvin herkästi syitä muutoksiin. Jos lehdessä edes arvellaan "homojuttujen" vähentävän tilaajamäärää, journalistinen tasa-/monipuolisuus saa väistyä ja homojutut lentävät roskakoriin.

***

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kantani on se, että uutisointi sateenkaari-ihmisten elämästä ja asioista ei ole ollut mitenkään liiallista, Suhteutettuna "heterojuttuihin" epätasapaino on edelleen olemassa. Heteroparien ja -perheiden elämää kuvaillaan ja kuvataan laajasti ja lähes estoitta. Penetraatio näyttää olevan ainoa raja, johon saakka laatumedioissa ei vielä mennä. Heteroperheasioistahan ajatellaan, että sehän on aivan normaalia perheasiaa. Kun homoja näytetään medioissa aivan samoin kuin heteropareja ja -perheitä, jotkut heterot ja varsinkin uskikset erityisesti ajattelevat heti seksiä. Nyt jotkut ajattelemattomat sateenkaari-ihmiset ovat puheillaan tuhoamassa myönteisiä mielikuvia sateenkaari-ihmisistä.

Vaarana on se, että mediat kuuntelevat aikaisempaa herkemmällä korvalla homojen oikeuksien vastustajia. Seuraus voi olla se, että sateenkaari-ihmiset joutuvat julkisuudessa takaisin marginaaliin, josta he ovat vaivalloisesti päässeet näkyville.

27 kommenttia

homopersuja jotka on kaapissa ja häpeää itseään? kuulostaa tutulta...

seksuaalivähemmistöistä pitäisi tehdä enemmän juttuja, vielä ei olla lähellekkään edes 5% saati oikeampaa yli 10% jutuista jotka sivuaa parisuhdetta.
Tässäkään asiassa ei ole paha juttu lukea paperi nimeltä Journalistin ohjeet. Varsinkin kohdat 1 ja 13.

1. "Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu."

"13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka." (Varsinkin viimeinen lause)

Ei ole kovin pitkää aikaa siitä, kun eräs tiedotusväline huuteli kovasti kotimaisen urheilun arvoista ja vaati mm. selkeää kantaa urheilun näkemyksistä seksuaalivähemmistöjen suhteen. Alle kaksi kuukautta tuon jälkeen julkaistiin iso kattaus ammattilaisurheilijan mielipiteitä. Niitä peräänkuuluttanut tiedotusväline (ja konserni) oli kai ainoa merkittävä toimija, joka jätti ne noteeraamatta.

Oma lukunsa sitten se, miten aiheita käsitellään. Perspektiivi voisi olla enemmän mainstreamia, jossa yhtä ominaisuutta ei oteta etualalle. Kärjistäen ja pikkuisen argumenttivirheen puolelle lipsahtaen voisi sanoa, että monessako uutisessa korostettaisiin subjektin vasenkätisyyttä, hiusten väriä tai ihon väriä, jos se ei ole jutun pääpointti? Tätä kirjoittaessa on vuosi 2013 lopuillaan. Kyllä tässä ajassa olisi pitänyt sisäistää jonkinlainen mainstreaming, jossa seksuaalinen suuntautuminen on mediassa asia, jota ei lakaista maton alle, mutta jonka ei tarvi olla jutun kärki.

Edit: Enemmän olisin huolissani yleisestä journalistisesta tasosta. Tutkiva ja laadukas journalismi alkaa tässä maassa olla uhanalainen laji. Klikkauksia (ja mainostuloja) keräävät hömppäuutiset ja ADHD-keskittymiskyvyllä kirjoitetut sähkemittaiset jutut laajoista aiheista tukahduttavat laatujournalismin alleen. Esim. telkkarin puolella on helppo pistää sisustusta, tanssia, kokkausta tai reality-sarjaa tutkivan journalismin päälle. Mielellään vielä niin, että vähintään formaatti on tuontitavaraa; parhaassa tapauksessa koko ohjelman ainoa kotimainen sisältö on tekstitys.

Kommenttia muokattu: 03.11.2013 klo 20:45