Päättyykö anonyymi kirjoittelu?

  • 1 / 5
  • Public eye
  • 11.11.2008 12:09
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Pekka Hyvärinen ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin uusi nettivaltuutetun toimisto valvomaan verkossa käytäviä keskusteluita. Ihmiset voisivat tehdä valtuutetulle kanteluita, kun he kokevat jonkin kirjoituksen tai muun verkosta löytyvän materiaalin rikkovan hyviä tapoja.

Hyvärinen ehdotti myös, että kotimaisissa verkkokeskusteluissa pitäisi esiintyä omalla nimillä ja nimimerkkejä saisi käyttää vain poikkeustapauksissa.

Edellä oleva uutinen löytyy osoitteesta http://mikropc.net/uutiset/index.jsp?categoryId=atk&day=20081111#w2008111111041613671

Mitä arvelette, olisko ranneliike.net tuollainen 'poikkeustapaus', jossa ihmiset voisivat silti edelleen kirjoitella nimimerkin suojassa? Yleensäkin tuntuu aika utopistiselta ajatukselta, tällaisia 'poikkeuksia' kun on varmasti paljon muitakin, joissa ihmisten yksityisyyden suojan katsotaan edellyttävän mahdollisuutta kirjoitella kertomatta kuka itse asiassa on. Ehkä riittäisi se, että kirjoittajien on rekisteröitävä nimimerkkinsä ja ilmoitettava henkilöllisyytensä sivustojen ylläpitäjille (miten muuten todistaisit/tarkistaisit henkilöllisyyden verkon kautta? Antamalla/vaatimalla luottokorttitiedot?).
Henkilöllisyyden julkistamisvaatimus taitaisi vain johtaa keskustelusivustojen joukkopakoon ulkomaisille palvelimille.

Nettivaltuutetun virka vaikkapa JSN:n yhteydessä tuntuu jo paljon järkevämmältä idealta.
Minusta verkkokeskustelussa pitää voida esiintyä myös nimettömänä. Eikä tätä ajatusta pidä rajata pelkästään erikoistapauksiin. Jotenkin nämä ajatukset tuntuvat menneessä maailmassa vahvasti kiinni olevan henkilön yritykseltä tarttua ajatuksiin siitä "miten ennenkin on tehty".

Joissain yhteyksissä ehdotettu ennakkosensuuri on nettifoorumilla täysin kuolleena syntynyt ajatus. Sellainen torppaisi keskustelun heti.

Eniten tietenkin mietityttää kuitenkin juuri nämä "erikoistapaukset", kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatut sivustot. Vähemmistöihin suhteutuminen meikäläisessäkin yhteiskunnassa on yhä vähän miten kuten. Esimerkiksi ranneliike.netin kaltainen glbt-väen foorumi ei voisi toimia, jos kirjoittaja ei halutessaan voisi piiloutua nimettömyyden taakse. Täällä käsitellään aika henkilökohtaisia asioita, kipeitäkin. Monella on yhä vielä aiheellinen pelko, että tällaisen "kiusallisen" asian kuin seksuaalisen suuntautumisen paljastuminen saattaisi haitata työelämään osallistumista ja niin edelleen.

Jonkinlainen asiantuntijaelin nettiasioissa ei välttämättä olisi pahasta. Toisaalta sivustojen omavalvonta ja kirjoittajan vastuu yhdessä pitäisi olla riittävä tapa kontrolloida asioita. Ehkä nettipalveluja voisi vaatimaan pitämään tiukemmin lokia sivuston tapahtumista, jotta mahdolliset asiattomuuksien kirjoittajat saataisiin kiinni jälkikäteen?

Mikäli "nettivaltuutettu" toimisi julkisen sanan neuvoston yhteydessä, pitäisi henkilön olla perehtynyt nettiin ympäristönä aivan eri tavoin kuin JSN:n nykyinen kokoonpano. Pekkahyväriset eivät ymmärrä verkon luonnetta sitä vertaa, että voisivat ajatella asioita riittävän pitkälle.


- Sami Mollgren (joka ei piilottele keskusteluissa henkilöllisyyttään, mutta joka tunnetaan netissä erityisesti nimimerkillä smo)
  • 3 / 5
  • Krister
  • 11.11.2008 15:26
Asian toinen puoli on tietysti nimimerkin suojissa tapahtuva vihapuhe ja väkivaltaan kiihottaminen sekä toisten yksityisyyden tai kunnian loukkaaminen, kaikki 'rikolista' eli kriminalisoitua toimintaa. Miten suojella ihmisryhmiä ja yksilöitä pahansuovalta kirjoittelulta. Miten tällaiset kirjoittajat voidaan saada vastuuseen teoistaan, jos loukkaukset tapahtuvat anonyymisti nimimerkin suojissa?

Yksi ratkaisu on vierittää vastuu julkaisijalle eli nettifoorumin tai vastaavan ylläpitäjälle. Tämän vastuulla olisi valvoa, ettei lainvastaisia loukkaavia kirjoituksia julkaista. Menettely kuitenkin vaatisi ylläpidolta aikamoista tarkkaavaisuutta ja monesti tällainen moderointi lienee mahdotonta. Miten tunnistaa kirjoitukset, jotka loukkaavat jonkun tietyn ihmisen yksityisyyttä tai kunniaa. Esimerkiksi minua ei voi loukata homoksi leimaamalla, se on aika julkista tietoa ja minulle oikeastaan kunnia-asia, mutta monet voivat kokea homoseksuaalisuutensa paljastamisen yksityisyyden tai kunniansa loukkaamisena.

Parempana ratkaisuna näkisin nimimerkkien rekiströimisen, jolloin vastuullinen kirjoittaja ehkä voidaan tavoittaa (se tietysti edellyttäisi ettei hyväksytä anonyymejä e-mail osoitteita yms.). Vihapuheen ja solvaamisen osalta pitäisi kuitenkin myös julkaisijan kantaa osa vastuusta.

Krister Karttunen
Ihan kuolleena syntynyt ajatus tuo omalla nimellä kirjoittamisen pakko. Jos sellainen menisi läpi, aloittaisin heti kansanliikkeen, jossa kehoitettaisiin kaikkia kirjoittamaan nimellä "Tuula Sariola". Miten minkään sivuston ylläpitäjä muka voisi tarkistaa kenenkään henkilöllisyyden? Pitäisi kirjautua pankkitunnuksilla?

Edes rekkaamispakko ei estäisi ihmisiä kirjoittelemasta salanimillä. Naamakirjassakin on rekisteröityneinä sellaisia tunnettuja henkilöitä, kuin Donald Trumps Hair ja Pekka Paloauto. Ja kuten Susan Ruususen tapaus osoittaa, nettikirjoittelijoita on kamalan vaikea tavoittaa. IP-osoitteiden jäljittäminen rikosepäilyissäkään ei useimmissa tapauksissa auta. Ilmaisten s-postiosoitteiden käyttämisen kieltäminen taas rajaa suuren joukon ihmisiä koko ko. median ulkopuolelle.

Kyllä se taitaa olla niin, että vastuu kirjoitusten sisällöstä lankeaa aina palvelun ylläpitäjälle. Suurin osa foorumeista on kuitenkin melko pieniä yhteisöjä. Avoimessa yhteiskunnassa sitäpaitsi toisten käyttäjien suorittama "vertaisvalvonta" on huomattavasti tehokkaampaa, kuin jonkun viranomaisen tai muun valvojan toimet. Noista paljon kohutuista kouluampumisistakaan ei kukaan viranomainen olisi pystynyt millään etukäteen löytämään vihjeitä. Sen sijaan itse satuin seuraamaan muron sivustoa juuri siihen aikaan, ja ihmettelin, että kaverit löysi tekijän muutamassa minuutissa. Suurin osa kansalaisista kuitenkin haluaa että lakeja noudatetaan ja puuttuu asiaan, milloin huomaa väärinkäytöksiä.

Hyvä, että on noi muutamat ennakkotapaukset, jotka saavat suurimpien palvelujen modet sen verran hereille, että ottavat tehtävän vakavissaan. Toisaalta internetissä on vakavampiakin turvallisuusuhkia, kuin sananvapauden väärinkäyttö. Ja omalla tavallaan huolestuttavaa on sekin, että Julkisen sanan neuvostossa on noin ajastaan jälkeen jäänyt puheenjohtaja.

EDIT: Lisään oman oikean nimeni: Pekka Hyvärinen
Juups, minullakin on yksi oikean nimen omaava sivupersoona, jolla on ihan oma syntyma-aika jne ja jota voi tarjota sellaisiin paikkoihin jotka sita vaativat mutta jonne ei ihan tata omaa huvita antaa. Muuten kannatan sita etta useampi ihminen alkaisi kirjoittaa Pekka Hyvarisen nimella...

Ja oikeasti on ollut masentavaa lukea keskustelua vaikkapa Hesarin sivuilla aiheesta, ja viela masentavampaa lukea niita uutisia joissa JSN, poliisin johto, SDP tai muut vastaavat tahot pyrkivat polkemaan maahan ihmisoikeuksia...

Terv: Pekka Hyvarinen