Kommentti-ikonin lukema yhtenäiseksi

  • 1 / 3
  • Jare88
  • 8.7.2021 10:02
Keskustelualueella oikealla sivupalstassa näkyy "Suosittuja keskusteluja", ja jokaisen keskusteluaiheen vieressä puhekuplaikoni kertoo viestien määrän. Myös etusivun oikeassa sivupalstassa uutisten ja blogiartikkelien kohdalla näkyy sama ikoni, mutta hieman eri logiikalla.

Uutiset ja blogitekstit: puhekupla näkyy vain, jos artikkeliin on joku kirjoittanut vastauksen, ja lukema näyttää vastausten lukumäärän. Tämä on minusta selkeä toimintatapa.

Keskusteluaiheet: Puhekupla näkyy aina, ja lukema pitää sisällään myös aloitusviestin, eli lukemana näkyy 1 silloin jos keskustelussa ei aloitusviestin lisäksi ole vielä vastauksia. Ensimmäinen vastaus kasvattaa lukeman 2:een. Ymmärrän tämän tekniseltä kannalta: myös aloitusviesti itsessään on viesti ja siten osa keskustelua. Kuitenkin minusta olennaisempi tieto on se, onko keskusteluaiheeseen tullut _vastauksia_. Sehän on jo tiedossa, että joka keskustelussa on aloittava viesti, joten sen olemassaoloa ei tarvitse erikseen puhekuplaikonilla ilmaista.

Kiitos!
Keskustelufoorumin keskustelu koostuu viesteistä ja ketjun ensimmäinen viesti on tasa-arvoisesti viesti siinä missä jälkimmäisetkin viestit. Avausviestillä ei välttämättä ole roolia alustuksena (vaikka toki voi olla). Kyse on viestien määrästä.

Blogeissa bloggaus on aina johdantona ja se mihin sen jälkeen tulevat kommentit kohdistuvat. Sitä siis kommentoidaan tai siitä keskustellaan. Kyse on kommenttien määrästä.

Toimitettujen juttujen kommentointi tapahtuu keskustelufoorumilla (siellä alussa on jutun ingressi/teaser sekä linkki juttuun). Ensimmäinen viesti on kommentti samoin kuin muutkin ja kommentointi kohdistuu juttuun. Kyse on viestien ja samalla kommenttien määrästä.

Näissä varmasti on useita toinen toistaan parempia tapoja ajatella kuinka on paras. Täällä on päädytty tällaiseen.
  • 3 / 3
  • Jare88
  • 27.10.2021 19:15
Palaan vielä tähän vanhaan aiheeseen. Minusta se, että keskusteluaiheen ensimmäinen viesti sisällytetään mukaan puhekuplaikonin lukemaan, vaikeuttaa sen seuraamista, onko aloitusviesti saanut lainkaan vastauksia vai ei. Minun mielestäni nimenomaan vastaukset olisivat se olennainen asia, jota puhekuplaikonilla kannattaisi seurata. Jokainen tietää ilman ikoniakin, että keskusteluaiheessa on aina vähintään aloitusviesti.

Jos kirjoittaisin uuden keskusteluaiheen, haluaisin mahdollisimman helposti nähdä, onko siihen joku vastannut. Navigaatiossa näkyvä puhekuplaikoni ja numero 1 herättää minussa aina ensin sen ajatuksen, että nimenomaan vastauksia olisi yksi.

Tämän voi myös ajatella niin, että keskustelu on alkanut vasta sitten kun joku muukin on sanonut jotakin aloittajan lisäksi. Kommentti-ikoni olisi looginen osoitus sille, että kyseinen keskustelu on oikeasti aktivoitunut _dialogiksi_. Ero vastauksettomien ja vastauksellisten keskustelujen välillä olisi selkeämpi, jos kommentti-ikoni ei näkyisi niiden keskustelujen kohdalla, joissa ei ole vielä vastauksia.

Kiitos.