Onhan se totta ainakin sen verran, että tällainen linkattu näkemys ja mielipide näyttää olevan olemassa. Toinen juttu on sitten, että ovatko asiat aivan oikeasti esitetyllä tavalla. Ehkä ovat, ehkä eivät tai jotain siltä väliltä.
Kirjoituksen mukaan siis Helsinki Priden ja Setan ovat vallanneet muunsukupuoliset ja aseksuaaliset. Aihepiirihän on vähän tällainen kuuma peruna ja asioita koetaan niin kovin monella tavalla. Näihin juttuihin liittyy asioita, joita identiteettipolitiikaksikin kutsutaan.
Pari tähän maailmanaikaan liittyvää tosiasiaa:
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien juridinen asema on Suomessa saatu jokseenkin kuntoon: Vuonna 1971 samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet dekriminalisoitiin (
https://ranneliike.net/teemat/4542/homoseksuaalinen-kanssakayminen-lakkasi-olemasta-suomessa-rikos-vuonna-1971 ) ja maaliskuusta 2017 lähtien samaa sukupuolta olevat ovat voineet solmia avioliiton (
https://ranneliike.net/uutiset/12798/viimeinkin-totta-samaa-sukupuolta-olevat-parit-voivat-solmia-suomessa-avioliiton ). Näiden merkkipaalujen välillä tuli hoidetuksi homoseksuaalisuuden sairausluokituksen poisto (
https://ranneliike.net/teemat/5536/suomessa-homoseksuaalisuuden-sairausluokitus-poistettiin-kesalla-1981 ), seksuaalisten suhteiden suojaikärajan yhtenäistäminen ja kehotuskiellon kumoaminen. Niin, ja syrjintäsuojakin saatiin vietyä lainsäädäntöön.
Pitkälti on niin, että Setan piirissä ollut aktivismi on vienyt tätä yhdenvertaisuuskehitystä eteenpäin.
On niin, että tämänhetkiset lainsäädäntöön liittyvät ongelmat koskettavat erityisesti sukupuolivähemmistöjä. Intersukupuolisilla ei ole mahdollista olla kaksijakoisen sukupuolijärjestelmän ulkopuolella siihen asti, kunnes ovat kykeneviä ilmaisemaan, miten kykenevät samastumaan sukupuolittuneesti. Transsukupuoliset eivät voi vahvistaa sukupuoltaan samastumisensa perusteella ilman lääketieteen väliintuloa. Muutkaan kaksijakoiseen (binääriseen) sukupuolijakoon mahtumattomatkaan eivät juridisesti tule reilusti tunnustetuiksi tai nämä pakotetaan johonkin juridiseen lokeroon.
Sitten tulevat nämä asenne- ja syrjintäkysymykset. Ne koskettavat yhtäläisesti niin seksuaalivähemmistöihin kuin sukupuolivähemmistöihinkin kuuluvia. Oikeastaan kaikkia, jotka jostain syystä eivät mahdu vallitseviin normeihin. Linkatussa näkökulmakirjoituksessa mainitut työsyrjinnän vastainen toiminta, seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisy, itsetuhoisuusriskin vähentäminen ja päihderiippuvuuteen puuttuminen ovat asioita, jotka koskevat koko hlbti-vähemmistöjen kenttää - ja niihin asioihin puuttumisen keinot ovat jokseenkin yhteisiä.
Noh...
Minusta on aika paksua esittää, etteivätkö Seta tai muut sen piirin hlbti-organisaatiot tekisi vaikkapa homomiesten eteen mitään.
Toki hlbti-järjestökentässä on fokusoitumiseen liittyviä ongelmia, jotka näkyvät esimerkiksi siinä, että erinäisiä pinnalla olevia virtauksia pyritään liittämään ideologisesti hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen, tavallaan ottamalla hlbti-teema vetojuhdaksi joillekin muille yleispoliittisille aatteellisille ihanteille. Tiettyjä värejä edustavat aatteelliset suunnat ovat aika vahvasti vallankahvassa.
Minusta Seta ja sen ympärillä olevat toimijat tekevät paljonkin (myös) seksuaalivähemmistöjen ja tarkemmin homomiestenkin hyväksi. Toisaalta koko modernin hlbti-aktivismin historia vähän maistuu siltä, että vähemmistöön tunnustetusti kuuluakseen pitäisi olla jollain tavalla sukset ristissä vallitsevien normien kanssa ja vähintäänkin ylläpitää jonkinlaista värikästä kapinaa. Muuten saa ainakin heteronormatiivisuuden tai homonormatiivisuuden toisintajan leiman - joutuu viitekehyksen suhteen eräänlaiseksi väliinputoajaksi.
Harald Olausen peräänkuuluttaa kirjoituksessaan uusia tuulia:
- Nyt tarvittaisiin STEAn [Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus] tukemana seksuaalisten vähemmistöjen sektorille sellainen turvallinen ja tasapainoisten ihmisten kansoittama avoin yhdistys, joka keskittyisi oikeisiin seksuaalisten vähemmistöjen arjen elämää parantaviin ja myönteistä yhteisöllisyyttä kehittäviin hankkkeisiin. Tulevaisuutta aletaan rakentaa tämän jälkeen turvalliseksi ja toiveikkaaksi koko seksuaalisten vähemmistöjen laajalle kirjolle eikä kuten nyt. Yksi tällainen järjestö voisi olla juuri jokin aika sitten muutaman lesbon perustama HLB-liitto.
Minä hahmotan kuitenkin mainitun LHB-liiton ( huom, oikeinkirjoitus
https://ranneliike.net/keskustelu/23002/lhb-liitto-suhtautuu-kriittisesti-kasitykseen-sukupuolen-moninaisuudesta ) muuksi kuin seksuaalivähemmistöjen etua ajavaksi toimijaksi. Sitä vastoin se tuntuu keskittyvän lähinnä eräiden muiden vähemmistöjen olemassaolon kyseenalaistamiseen. Puheenvuorot ovat toistaiseksi olleet aika tavalla laajemmin torjuvia sen suhteen kuin (perustellusta) oikeudesta omista seksuaalisista mieltymyksistä ja rajoista sekä niiden ilmaisemisesta kiinnipitämisessä.
Minulla ei ole luonnollisestikaan sinänsä mitään henkilökohtaista ongelmaa jostain toimijasta, jonka toiminnan polttopiste olisi nimenomaan seksuaalivähemmistöjen, homomiesten tai vieläpä tietynlaisten homomiesten elämänmahdollisuuksien kohentamisessa. Olkoon se sitten poliittinen toimija, puuhakerho tai jonkinlainen yhdistelmä. Yksi asia on vielä se, että eri ryhmittymien kohdalla vaihtelee se, mitä pystytään kaupallisin perustein toteuttamaan ja mitä ei.
Yksi asia minua on kyllä hieman korvennut viime vuosina: toukokuun 17. päivän teemapäivä, joka alkuaan tunnettiin nimellä "kansainvälinen homofobian vastainen päivä" ja jonka (historiallinen) tarttumapinta todellisuuteen oli nimenomaan homoseksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Erinäisten vaiheiden myötä sen toimintakentäksi nimi mukaanluettuna tuli käytännössä koko hlbti-kenttä - vaikka vastaavansisältöisiä vuosittaisia teemapäiviä on muillakin viiteryhmillä, joillakin useitakin kappaleita. Jostain syystä erityisesti homoseksuaalisuuteen liittyen ei sallittu tätä yhtäkään (
https://ranneliike.net/keskustelu/15133/miksi-kansainvalinen-homofobian-vastainen-paiva-vesitettiin ). Lopputuloksena siitä tuli hahmoton ja kasvoton termien litania.
Homokulttuuri?
Jaa-a... Kai kaikki mitä leimallisesti inhimillisessä toiminnassa homoseksuaalisuuteen liittyy vaan ei ole läsnä heterokulttuurissa on sitten jonkinlaista erityistä homokulttuuria. Mutta ei mikään kulttuuri synny järjestöissä tai jostain saatavalla rahoituksella, ainakaan kestäväksi. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisen aseman edistäminen on toinen juttu, vaikkakin voivat paremmin ammentaessaan toisilta.