Aamulla Unkarin pääministeri luennoi yliopistolla Aleksander-instituutissa. Luennossaan hän jälleen toisteli arvomaailmaansa ja perhenäkemyksiään. Pääministerin mukaan Eurooppa on siirtymässä uskonnollisesta pohjasta kohti maallistunutta pohjaa, kansakuntien sijasta kohti kansainvälisyyttä ja perheestä kohti yksilöä. Hän kuitenkin painotti, että kristillisyys ei kuulu menneisyyteen vaan tulevaisuuteen, ja kansakunnat ovat tärkeitä, samoin perhe. Näillä näkemyksillään hän omasta mielestään ehkä kuuluu Euroopassa vähemmistöön, mutta ei ole reilua sanoa, etteivätkö nämä näkemykset olisi myös eurooppalaista arvopohjaa. Pääministeri Orbanin mukaan taantumasta päästään vasta, kun maanosa palaa arvoihinsa.
Sdp:n varapuheenjohtaja Eero Vainio esittää kritiikkiä Orbanin vierailua kohtaan.
Vainion mielestä Suomen pitäisi tuoda vahvemmin esille demokraattisia arvojaan ulkopolitiikassa. Kansalaisoikeusasioista Vainio nostaa esiin muun muassa rajoitukset naisten ja seksuaalivähemmistöjen asemassa ja muistuttaa, että myös romanivähemmistön laiminlyönti on tyypillistä Fideszin Unkarissa.
Orban torjuu arvostelun demokratian heikentämisestä. Arvostelu on kuulemma pinnallista ja perustuu väärinkäsityksiin.
Orban torjuu täysin EU-komission esittämän kritiikin Unkarin poliittisen järjestelmän muutoksista. Itse asiassa Orbanin mielestä mitään kritiikkiä ei edes ole esitetty.
Ongelma ei ole Orbán (poliitikot tulevat ja menevät) vaan hänen äänestäjät. Orbán on edelleenkin Unkarin suosituin poliitikko ja hänen puolueensa Fidesz edelleenkin suosituin puolue. Nuorimpien äänestäjien keskuudessa suosituin puolue on Jobbik, jolla on vielä järkyttävämpi arvomaailma.
orbánin arvot taitaa olla aika lähellä erään saksan johtajan arvoja, johon kukaan kokoomuslainen ei uskalla sanoa että toi on väärin. se on sit eri asia kun kokoomuksen politiikkaa katsoo että haluavatko erottua natseista...
Nimimerkin unkari kommentti on osuva. Juuri noin se menee. Tilannehan on saman kaltainen Suomessa. Kansa (!) valitsi perussuomalaisia edustajia noinkin monta eduskuntaan.