Unkarin pääministerivierailu antaisi mahdollisuuden ottaa kantaa

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 8

Tiukkaa perhepoliittista linjaa vetävän Unkarin pääministerin vierailu Suomessa on Suomen varovaisille konservatiivijohtajille tasa-arvo- ja ihmisoikeusnäkökulmasta hankala. Unkarin pääministeri Viktor Orbán käy Suomessa tänään maanantaina 13.5. Hän keskustelee pääministeri Jyrki Kataisen kanssa mm "Unkarin tilanteeseen" ja maiden kahdenvälisiin suhteisiin liittyvistä kysymyksistä. Pääministeri myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Ystävälliset yhteiskuvat Orbánin kanssa tulevat vastaan lähivuosien suomalaisissa vaalikampanjoissa ja niitä käytettäessä kerrataan, sanoiko Suomen konservatiivijohto jotain tai ei. Helsingin Sanomat totesi laajassa katsauksessaan 13.5. Unkarin pääministerin olevan Kataiselle "hankala vieras". Lehti tiesi kertoa Kataisen tunteneen Orbánin jo pitkään ja heidän olevan "puheväleissä".

Unkarin uusi perustuslaki määrittelee Unkarin puolustavan avioliittoinstituutiota, joka on "miehen ja naisen välinen itsenäisen päätöksen perusteella syntynyt yhdessäelämisen muoto ja se on kansakunnan olemassaolon perusta”. Keväällä perustuslakiin tuli lisäys, joka kuuluu: ”Perhesuhteen perustana on avioliitto tai vanhempi-lapsi –suhde.”

Kommunismin murtumisvaiheessa Orbán esiintyi liberaalina uudistajana. Ensimmäisellä pääministerikaudellaan 1998–2002 hän oli kansallismielinen konservatiivi. Oppositioon jouduttuaan hänen toimintansa muuttui populistiseksi. Viime vuosina ennen paluuta valtaan Orbán yritti saada hallituksen kaadetuksi katumielenosoituksilla ja vähätteli avoimesti parlamentin roolia.


Unkarin tilanne ranneliike.netissä 10.5.13
HS:n katsaus 13.5.13

8 kommenttia

Nyt äkkiä mädät hedelmät, vihannekset ja kananmunat valmiiksi. Lähdetään joukolla viskelemään natsin päälle!
Aamulla Unkarin pääministeri luennoi yliopistolla Aleksander-instituutissa. Luennossaan hän jälleen toisteli arvomaailmaansa ja perhenäkemyksiään. Pääministerin mukaan Eurooppa on siirtymässä uskonnollisesta pohjasta kohti maallistunutta pohjaa, kansakuntien sijasta kohti kansainvälisyyttä ja perheestä kohti yksilöä. Hän kuitenkin painotti, että kristillisyys ei kuulu menneisyyteen vaan tulevaisuuteen, ja kansakunnat ovat tärkeitä, samoin perhe. Näillä näkemyksillään hän omasta mielestään ehkä kuuluu Euroopassa vähemmistöön, mutta ei ole reilua sanoa, etteivätkö nämä näkemykset olisi myös eurooppalaista arvopohjaa. Pääministeri Orbanin mukaan taantumasta päästään vasta, kun maanosa palaa arvoihinsa.

http://mno.hu/kulfold/orban-ez-egy-oriasi-tortenelmi-hiba-volt-1160459