Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista
» Tasavallan presidentti allekirjoitti avioliittolain uudistuksen
Olivatpa perustelut mitkä tahansa, homoliittojen vastustus on hyvin selkeä viesti siitä, että homoja ja lesboja ei katsota tai koeta tasa-arvoisiksi yhteiskunnan jäseniksi.
Kala haisee vähän trollilta, mutta vastaillaan nyt varmuuden vuoksi.
kala86 kirjoitti: "Mitä enemmän homoliike ja muu suvaitsevaisto lobbaa omaa näkemystään tasa-arvosta sitä eriarvoisemmaksi yhteiskunta muuttuu."
Totta! Tämänhän osoittavat muun muassa homouden dekriminalisointi, homouden poistaminen sairausluokituksesta, kehotuskiellon poistaminen, rekisteröity parisuhde ja mahdollisuus perheen sisäiseen adoptioon. Aikamoista takapakkia on kehitys kaiken lobbaamisen takia ottanut! Eh heh...
kala86 kirjoitti: "Sillä vaan noista velvollisuuksista sanoin kun yleensä kaikki huutaa heillä olevan oikeus vaikka mihinkä mutta velvollisuuksia ei niinkään... "
Harmillinen juttu, mutta eipä vaan niin mitenkään liity tähän hommaan. Homoilla kun on aina ollut ihan ne samat velvollisuudet kuin heteroillakin, sen sijaan oikeudet eivät ole olleet samat koskaan.
Lakivaliokunnan piti tänään 2.4. kuulla kuutta (6) tahoa, mutta kuuleminen keskeytettiin, sillä kuulemisen aikana niin moni lakivaliokunnan jäsen poistui paikalta, että kokous ei ollut enää päätösvaltainen.
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lavp_25_2014_p.shtml
Nyt vaikuttaa kyllä siltä, että meidän oikeuksiemme vastustajat tekevät melkein mitä tahansa, jotta aloite ei ehtisi eduskunnan äänestettäväksi. Mikäli tämä eduskunta ei ehdi aloitteesta äänestää, aloite raukeaa perustuslain mukaisesti eli uusi eduskunta ei ota sitä käsiteltäväksi. Edessä olisi siinä tapauksessa uusi kansalaisaloitekampanja ja nimienkeruu. Näin olen asian ymmärtänyt. Toivottavasti olen väärässä, väärinkäsitys tms.
Tässä huomisen (3.4.) kokouksen esityslista. Saas nähdä, onnistuuko kuuleminen vai käykö samalla tavalla kuin tänään:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-lav01/index.htxJos tulee lisää poistumisia niin varmaan lakivaliokunnan jäseniä voi vaihtaa toisiin jotka tekevät työnsä, ihan sama jos leikkaussalissa osa lääkäreistä ja hoitajista lähtisivät pois.
Moraali on tosi alhainen jos tuolla tavalla viivyttelevät, jos eivät halua olla päätöksenteossa mukana niin olisi kannattanut olla lähtemättä ehdolle.
Is:lle ja muillekin:
Yhteiskunnan epätasa-arvoistumisesta on esimerkkejä ainakin rapakon takaa. Siellä mm. sananvapaus ja omantunnonvapaus on kaventunut tämän vuoksi joissain osavaltioissa. Ihmisiä on joutunut työttömäksi ja jopa vainottu vakaumuksensa vuoksi. Onko se muka tasa-arvoa? Vähän voisi miettiä oman ryhmän etuja laajemmalti asioita.
Mites olis velvollisuus pitää ne housut jalassa julkisilla paikoilla? Velvollisuus kunnioittaa toisinajattelevia? Velvollisuus kunnioittaa muita seksuaaleja kuin omanlaistaan esim. bi ja trans?
Avioliitto ei ole ihmisoikeus sen enempää kuin lapsen hankkiminen tai koiran omistaminen. Mitään näistä ei pitäisi sallia kenellekään ilman pätevän tahon (esim. viranomainen) harkintaa. Täysi-ikäisyys ei ole pätevä kriteeri, silloin vain sysätään vastuu kaikesta toiminnastaan yksilölle. Kaikille heteroillekaan esim. parisuhdetta ei olisi hyvä sallia. Ihmiset vahingoittavat helposti itseään ja toisiaan jopa pysyvästi. Kyllä, kannatan holhousta laajemmassa määrin kuin sitä nyt meillä Suomessa on laissa säädetty.
Kala hei, nyt on vasta torstai, ei vielä ole perjantaikevennyksen aika. Kiitos silti nauruista. Vai meneekö tuo sittenkin kastiin "ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa".
Tää on nyt jo nähty. Kiitos, voit siirtyä toiselle keskustelualueelle trollaamaan seuraavaksi.
Is rakas, sä saat tehdä vaikka molempia yhtä aikaa jos haluat. Ja kyllä, olen selvillä niin viikonpäivästä kuin vuodenajastakin. Senkin tiedän että aprillipäivä meni jo. :)
PS. Mä sentäs uskallan kertoa kantani asioihin omalla kuvallani ja nimelläni toisin kuin eräät jotka huutelee vain nimimerkin takaa...
PPS. Kauanko sä oot edustanu tän palstan ylläpitoo? Onko hyväkin palkka? :)
Lakivaliokunnan toiminnassa on entistä enemmän outoja piirteitä.
Myös tämänpäiväisen (3.4.) kuulemistilaisuuden aikana kokous menetti päätösvaltaisuutensa ja asian käsittely keskeytettiin.
Kuultavien listassa on 42 tahoa. Ilmeisesti määrä ei ole riittävä, sillä lakivaliokunta päätti kutsua paikalle peräti 10 uutta tahoa:
emerituspiispa Eero Huovinen
Helsingin piispa Irja Askola
Katolinen kirkko
Eläketurvakeskus
Kansaneläkelaitos
KEVA
Valtiokonttori
Verohallitus
TRASEK ry
Maa- ja metsätalousministeriö
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lavp_26_2014_p.shtmlNimimerkki kala86 esittää räväköitä mielipiteitä, mutta minä, rakastettua Keskustapuolueen puheenjohtajaa mukaillen, en kykene löytämään niille yhtään järkevää perustetta.
Se, että jonkun vakaumus jossain Yhdysvaltain osavaltiossa tekee hänet sopimattomaksi suorittamaan työtehtäviään lainsäätäjän ja työnantajan asettamien (laillisten) kriteerien mukaisesti, ei minusta ole omantunnonvapauden saati sananvapauden kanssa ristiriidassa. Sen sijaan ammatinvalinta on aivan ilmeisesti ollut väärä.
Tilanteen mukaisesti puettuna julkisesti esiintyminen ja lähimmäisen kunnioittaminen koskenevat kaikkia ihmisiä samalla tavoin, enkä ole kuullut että niistä poikkeamiselle olisi kenellekään missään annettu erivapauksia ainakaan seksuaalivähemmistöön kuulumisen perusteella.
Avioliitto taas on ihmisoikeus siinä mielessä, että sen solmimisenkaan ei pitäisi riippua seksuaalisesta suuntautumisesta - meillä kylläkin asia vielä on näin. Jos kala86 keksii muita avioliiton esteitä kuin nykyisessä avioliittolaissa on jo määritelty, sovellettakoon niitä sitten tasapuolisesti kaikkiin kansalaisiin. Mutta puolison sukupuoli ei kuitenkaan ole minun mielestäni mikään järkiperustainen este solmia avioliitto rakastamansa ihmisen kanssa.
Kiitokset Havainnoijalle tilanteen päivittämisestä tänne, melko erikoiselta alkaa tuo homma jo kuulostamaan.
En tiedä, onko tuo kokouksen keskeytyminen poistumisiin kuinkakin yleistä, ja mutkistaako/pitkittääkö tällainen prosessia miten. Ilmeisesti kuultavana olleet kuitenkin jättävät lausuntonsa myös kirjallisesti, joten kuulemisia ei siirrettäisi kuitenkaan myöhemmälle. Joku tietävä voinee ehkä korjata ja/tai valaista asiaa tarkemmin.
Pöytäkirjoista näkee poistuneet ja paikalla olleet. Poistumisen syytä ei tietenkään näy.
Keskiviikon 2.4. kokouksesta pykälän 3 (asiantuntijakuulemisen) aikana poistuivat Mikael Jungner (sd), Arja Juvonen (ps), Suna Kymäläinen (sd), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Arto Pirttilahti (kesk), Kaj Turunen (ps), Peter Östman (kd) ja vjäs. Eeva-Maria Maijala (kesk).
Loppuun asti paikalla olivat pj. Anne Holmlund (kok), James Hirvisaari (m11), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Jaana Pelkonen (kok), Kristiina Salonen (sd), Kari Tolvanen (kok) ja Ari Torniainen (kesk).
Klo 9.30 alkanut kokous päättyi klo 10.50.
Torstain 3.4. kokouksesta pykälän 3 (asiantuntijakuulemisn) aikana poistuivat Suna Kymäläinen (sd), Johanna Ojala-Niemelä (sd), Jaana Pelkonen (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Kristiina Salonen (sd), Ari Torniainen (kesk), Kaj Turunen (ps), Oras Tynkkynen (vihr) ja Peter Östman (kd).
Loppuun asti olivat paikalla pj. Anne Holmlund (kok), vpj. Stefan Wallin (r), James Hirvisaari (m11) sekä kolmannen kohdan aikana paikalle tullut Arja Juvonen (ps).
Kymmeneltä alkanut kokous päättyi klo 12.05.
Public eye kirjoitti: "Se, että jonkun vakaumus jossain Yhdysvaltain osavaltiossa tekee hänet sopimattomaksi suorittamaan työtehtäviään lainsäätäjän ja työnantajan asettamien (laillisten) kriteerien mukaisesti, ei minusta ole omantunnonvapauden saati sananvapauden kanssa ristiriidassa. Sen sijaan ammatinvalinta on aivan ilmeisesti ollut väärä."
Damn Right.
Hassua, että nyt maalaillaan kauhukuvaa, kuinka äärikristityt pakotetaan palvelemaan homoja.
Mitä sitten, eri uskontokuntien edustajat joutuvat kohtaamaan työssään ihmisiä, joita heidän vakaumuksensa ei arvosta.
Kukaan ei kuitenkaan kanna huolta siitä, että esim. Christian Identity - vakaumuksen omaava arjalainen joutuu palvelemaan juutalaisia, erirotuisia pariskuntia jne.
Keskiviikon 9.4.2014 lakivaliokunnan kokouksessa (
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/uta174889_p.shtml ) kuultiin seuraavia tahoja asiantuntijoina avioliittolaki-asiassa: Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston johtava lakimies, Pelastakaa Lapset ry:n johtaja, Adoptioperheet ry:n toiminnanjohtaja, Interpedia ry:n toiminnanjohtaja, Adopterade Finland rf:n toiminnanjohtaja ja Adopterade Finland rf:n hallituksen jäsen. Suomen Asianajajaliitolta ja Vuxna internationellt adopterade VIA i Finland rf:ltä merkittiin saapuneeksi kirjallinen lausunto. Aikuiset adoptoidut ry oli ilmoittanut, että yhdistyksellä ole asiassa lausuttavaa.
Ensi viikolla (viikko 16/2014) lakivaliokunnalla ei näyttäisi olevan kokouksia. Pääsiäisen jälkeisellä viikolla kokouksia taas näytäisi olevan kaikkina arkipäivinä.
Kiitos linkeistä. Tahdon2013 -facebooksivu on muuten jakanut linkkejä lausuntoihin melko tehokkaasti.
Aika nopeasti on kuultu melkein puolet asiantuntijoista. Viivättelytaktiikkaan uskominen tuntuu nyt kaukaa haetulta. Onko kenelläkään hajua kuinka nopeasti mietinnön antaminen yleensä tapahtuu sen jälkeen kun kaikki asiantuntijalausunnot on kuultu? Toivoisin että olisin Suomessa kun asiasta vihdoin äänestetään =) (jos lakivaliokunta haluaa edes esittää että se kuuntelee asiantuntijoitaan, niin luulen että niiden on nyt pakko suositella tätä täysistuntoon)
Kyllä. Asia tulee suureen saliin riippumatta lakivaliokunnan kannasta. Eikä valiokunnan kanta sido mitenkään eduskuntaa.
***
Keskiviikon 23.4. kokouksessa (
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lavp_32_2014_p.shtml ) merkittiin saapuneeksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallituksen ja kansalaisaloitteen tekijöiden lisäselvitykset. Asiantuntijoina kuultiin tasa-arvoasiain neuvottelukunnan suunnittelijaa, Trasek ry:n puheenjohtajaa, Lasten perusoikeudet ry:n puheenjohtajaa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lastenpsykiatri/tutkimusprofessoria, lastenpsykiatria, kliinisen psykologian professoria ja professoria.
Torstain 24.4. kokouksessa on määrä merkitä saapuneeksi Sateenkaariperheet ry:n lisäselvitys, ja kuultavina ovat Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen hallintopäällikkö sekä joukko professoreita.
Pääministeri Jyrki Katainen vahvisti toissapäivänä, että hän kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia samoin kuin eduskunnan enemmistö. Mikäli poikkeuksellisen hyvin käy, eduskunta ehtii äänestää avioliittolaista vielä ennen juhannusta, todennäköisesti vasta syksyllä.
http://vihrealanka.fi/uutiset/jyrki-katainen-vahvisti-tukensa-tasa-arvoiselle-avioliittolaille
---
Ikäinstituutin asiantuntijalausunto lakivaliokunnalle on myös hyvin ilahduttava, sillä siinä sanotaan muun muassa:
”Johonkin ihmisryhmään kohdistuva syrjinnän vähentäminen vaatii monia määrätietoisia ja jatkuvia toimia. Ikäinstituutti arvioi, että yhdenvertainen avioliittolaki edistää seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tasavertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Samoin arvioimme, että kansalaisaloite on sopusoinnussa vanhuspalvelulain (980/2012) kanssa, jossa vaaditaan yksilöllisten tarpeiden huomioon ottamista ja arvokkuuden tukemista silloinkin, kun avun tarve on erityisen suuri. Aloitteessa vaadittujen lakimuutosten hyväksyminen Eduskunnassa edistää merkittävältä osalta vanhuuden moninaisuuden tunnistamista ja yhdenvertaisuutta vanhuudessa.”
http://www.ikainstituutti.fi/sitenews/view/-/nid/180/ngid/1/Yhden miehen ja yhden naisen elinikäinen avioliitto on tasa-arvoinen: sellaisen voivat solmia kuka tahansa täysi-ikäinen mies ja täysi-ikäinen nainen varallisuuteen, koulutukseen, sosiaaliseen asemaan, ihonväriin, kansallisuuteen, uskontoon ym. seikkoihin katsomatta.
Siksi tämä nyt käytettävä termi "tasa-arvoinen avioliitto" samaa sukupuolta olevien tulevasta (toivottavasti ei minun elinaikanani) "liitosta" on harhaanjohtava ja propagandistinen.
Oikeampi nimitys tälle avioliiton halvennusmuodolle ja jumalanpilkalle olisi homoliitto tai homounioni.
Herra Herne: kun lakiuudistus aikanaan hyväksytään, sen nimitys on oleva... avioliitto!
Mahtaakohan herra H viitata nenänsä sisältöön vai ajatteluelimensä kokoon...
Torstaina 22.5. lakivaliokunnan kuultavina ovat Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulia edustava piispa Irja Askola ja hänen edeltäjänsä emerituspiispa Eero Huovinen.
Lakivaliokuntakäsittelyn loppua kohden pieni tilannekatsaus. Oheiset tahot ovat näköjään vielä kuulematta (ellei uusia kutsuta):
Jehovan todistajat
Kansainvälisesti adoptoidut aikuiset ry
oikeusministeriö
prof. Eva Gottberg
sosiaali- ja terveysministeriö
Muutamaa tahoa, joita ei ole merkitty kutsuttaviksi on myös kuultu (Adopterade Finland rf., Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto ja Helsingin maistraatti). Ne mukaan lukien on 55 tahosta nyt kuultu 50 (m.l. myös Aikuiset Adoptoidut ry. jolla ei ollut asiaan sanottavaa). Kauankohan tässä vielä menee...
Lakivaliokunta on näköjään vihdoinkin saanut kuultua kaikki kutsutut tahot. Viimeisenä kuultiin eduskunnan pääsihteeriä Seppo Tiitistä, jolle ei myöskään kuulu, kuka kenenkin kanssa naimisiin menee.
Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat eivät hyväksy sitä, että kansalaisaloite menee eduskunnan suuren salin äänestykseen, vaikka lakivaliokunta vastustaisi sitä eli äänestäisi sen hylkäämisen puolesta. Valiokunta äänestää lakialoitteesta 25.6. eli tasan kahden viikon kuluttua.
Mika Niikko (ps) on suoltanut näppäimistöltään jälleen kerran soopaa. Hän nimittäin väittää, että ”useat asiantuntijat eivät kannata lain hyväksymistä”. Niikko väittää myös, että kansalaisaloitteen vaikutuksia ei ole loppuun asti mietitty tai sen vaikutuksista on annettu väärää tietoa: ”On vain tunnevaikuttamista, median puolueellisuutta ja homosuhteissa elävien positiivista segregaatiota”.
http://mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170085-avioliitolain-muutoksen-vaikutukset-selvittamatta"”kannatatko avioliittolain uudistamista siten, että avioliitto pysyy miehen ja naisen välisenä ja muut pari- tai monisuhdemuodot nimetään toisella tavoin” vastasi myöntävästi 46 prosenttia, mikä oli kyselytutkimuksessa enemmistön kanta.""
Onkohan tää jotain erikoista matikkaa, mun järjellä tarvis olla 51 että on enemmistö. Vai onko täs huomioitu he ketkä ei osaa sanoa juuta eikä jååta kysymykseen.
Seuraavassa ne tahot, joita lakivaliokunta on kuullut:
Tahdon 2013
- Milla Halme, (K)
- aloitteen edustaja Senni Moilanen, (K)
- Helleke Heikkinen, (K)
- Saara Järvelä, (K)
- Nitin Sood, (K)
---
Muut tahot
- esittelijäneuvos Pasi Pölönen, eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia (K)
- lakimies Merike Helander, lapsiasiavaltuutetun toimisto (K)
- kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallitus (K)
- arkkipiispa Leo, Suomen ortodoksinen kirkko (K)
- neuvontalakimies Torbjörn Sandell, Väestörekisterikeskus (K)
- henkikirjoittaja Heidi Huuhtanen, Helsingin maistraatti (K)
- erikoistutkija Eeva Nykänen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (K)
- lakimies Jean-Tibor IsoMauno, Suomen Kuntaliitto (K)
- lakimies Arto Nikkarinen, Väestöliitto ry (K)
- järjestölakimies Maarit Päivike, Mannerheimin Lastensuojeluliitto (K)
- pääsihteeri Aija Salo, Seksuaalinen tasavertaisuus SETA ry (K)
- varapuheenjohtaja Petra Nysten, Regnbågsankan rf (K)
- toiminnanjohtaja Juha Jämsä, Sateenkaariperheet ry (K)
- johtaja Päivi Topo, Ikäinstituutti (K)
- pääsihteeri Olli Joensuu, Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi ry (K)
- johtava lakimies Karri Välimäki, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto (K)
- johtaja Riitta Hyytinen, Pelastakaa Lapset ry (K)
- toiminnanjohtaja Anu Uhtio, Adoptioperheet ry (K)
- toiminnanjohtaja Anja Ojuva, Interpedia ry (K)
- toiminnanjohtaja Minna Vihavainen, Adopterade Finland rf
- hallituksen jäsen Annika Oldenburg, Adopterade Finland rf (K)
- Suomen Asianajajaliitto (K)
- Vuxna internationellt adopterade VIA i Finland rf (K)
- suunnittelija Arto Jokinen, tasa-arvoasiain neuvottelukunta (K)
- puheenjohtaja Antti Karanki, Trasek ry (K)
- oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Helena Molander, Lasten perusoikeudet ry (K)
- lastenpsykiatri, tutkimusprofessori Tytti Solantaus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (K)
- lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, (K)
- kliinisen psykologian professori Jarl Wahlström, (K)
- professori Tapio Puolimatka, (K)
- hallintopäällikkö Kaijus Ervasti, Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (K)
- professori Markku Helin, (K)
- professori Ulla Liukkunen, (K)
- apulaisprofessori Suvianna Hakalehto-Wainio, (K)
- professori Veli-Pekka Viljanen, (K)
- piispa Teemu Sippo, Katolinen kirkko Suomessa/Helsingin hiippakunta (K)
- kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen, Suomen Vapaakirkko (K)
- toiminnanjohtaja Esko Matikainen, Suomen Helluntaikirkko (K)
- rehtori Lauri Kotkavuori, Suomen Baptistikirkko (K)
- hallituksen puheenjohtaja Anas Hajjar, Suomen Islamilainen Neuvosto (K)
- tutkimusjohtaja Juha Ahvio, Patmos Lähetyssäätiö (K)
- neuvontalakimies Torbjörn Sandell, Väestörekisterikeskus
- lakimies Henna Huhtamäki, Kansaneläkelaitos (K)
- tietohallintopäällikkö Paula Sivunen, Keva (K)
- ylitarkastaja Elina Seppälä, Verohallinto (K)
- maa- ja metsätalousministeriö (K)
- Eläketurvakeskus (K)
- Suomen Kuntaliitto (K)
- Itä-Suomen aluehallintoviraston maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikkö (K)
- Helsingin maistraatti (K)
- Valtiokonttori (K)
- Suomen ortodoksinen kirkollishallitus (K)
- piispa Irja Askola, Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli (K)
- emerituspiispa Eero Huovinen, (K)
- Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän 8.5.2014 kirjelmä
- professori Mikael Hidén, (K)
- lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, oikeusministeriö (K)
- hallitussihteeri Annika Juurikko, sosiaali- ja terveysministeriö
- lainsäädäntöneuvos Assi Salminen, valtiovarainministeriö (K)
- opetus- ja kulttuuriministeriö (K)
- eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen (K)
Lakivaliokunnan kuultavana on ollut yli 60 tahoa, joista suuri osa kiihkouskovaisten homovihamielisiä kirkkoja/lahkoja, yksittäisiä homofobeja sekä tahoja, joille ei pätkääkään kuulu, kuka kenenkin kanssa maistraatissa avioliiton solmii.
Kuultaviksi kutsuttujen listalta puuttuivat enää Hinthaaran kyläyhdistys ry-Hindhår byaförening rf:n kyläpäällikkö ja paliskuntain yhdistyksen poroisännät.
---
Lakivaliokunnan työlistalla seuraavina vuorossa keskusteluvaihe ja ratkaisuvaihe, joka tarkoittaa äänestystä kansalaisaloitteesta.
Jossain tulevaisuudessa häämöttää eduskuntaäänestys. Jo yli vuosi sitten oli selvää, että homovastaiset tahot tekevät kaikkensa viivyttääkseen asian käsittelyä mahdollisimman pitkään, koska kansalaisaloitteen allekirjoitti ensimmäisen vuorokauden aikana yli 100 000. Homofobeilla on siis ollut aikaa suunnitella keinoja lakialoitteen toteutumisen estämiseksi. Mikäli tämä eduskunta ei ehdi äänestää asiasta ennen ensi kevään eduskuntavaaleja, lakialoite raukeaa ja kaikki on aloitettava alusta nimien keräämisellä, jos oikein ymmärsin.
Iso resepct tiedonhalulle- ja saannille, mutta oikeasti, kyllä se Hinthaaran kyläyhdistys tuolta tosiaankin puuttuu. Miten ihmeessä voidaan tarvita uskonlahkojen mielipiteitä? Ns. vapaat suunnat joka tapauksessa, vaikka kuinka ovat kristillisiä, niin ovat monista asioista ehdottoman erimielisiä luterilaisen kirkon kanssa. Olisiko vaikkapa Itä-Kihniön Martat ry:llä ollut asiasta jokin mielipide?
Perussuomalaisten omatunto on Timo Soinin perstaskussa. Heidän on äänestettävä Soinin tahdon mukaisesti omasta kannastaan riippumatta, koska isä aurinkoinen määrää niin. Toivottavasti eduskunnan suuresta salista löytyy kaikista puolueista lakivaliokuntaa enemmän suoraselkäisiä kansanedustajia, jotka uskaltautuvat myös paikalle äänestämään vaalien lähestymisestä huolimatta.
Tämän eduskunnan viimeinen syysistuntokausi alkaa huomenna (2.9.).
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/organisaatio/taysistunto/istuntosuunnitelma.htx
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, että lakiesityksiä käsiteltiin kevätkaudella tavallista vähemmän, joten nyt on Heinäluoman mukaan ”tavaton ruuhka”, sillä käsittelyyn on tulossa peräti 250 lakiesitystä. Niiden päälle tulee neljä selontekoa ja muutama pääministerin ilmoitus. Lisäksi oppositiolta on tulossa jo valmiiksi kaksi välikysymystä.
Syysistuntokauden pääurakka on ensi vuoden talousarvion käsittely, toteaa Heinäluoma. Syksyn suuriin aiheisiin Heinäluoma lukee myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen.
Nämä ja monet muut seikat kuten se, että kevätistuntokausi päättyy jo 13. maaliskuuta, vaikuttavat siihen, ehditäänkö lakialoitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista käsitellä eduskunnassa. Lakivaliokunta ilmoittaa sivustollaan epämääräisesti, että se laatii mietinnön eduskunnalle ”syyskauden aikana”, mikä voi tarkoittaa jouluviikkoa. Selvää on, että oikeuksiemme vastustajat tekevät kaikkensa, jotta aloitetta ei ehdittäisi käsitellä eduskunnassa ennen kevään eduskuntavaaleja, jolloin aloite käsittääkseni raukeaisi ja kaikki olisi aloitettava taas alusta. Niin voi valitettavasti käydä.
Lakivaliokunnan tämän viikon suunnitelmassa ei ole mainintaa avioliittolaista:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-lav01/index.htx?subpage=viikkosuunnitelma&te=lav01Lakivaliokunnan tämänviikkoisista pöytäkirjoista saa käsityksen, että aika on mennyt toisarvoisiin keskusteluihin eikä varsinainen asia eli mietinnön laatiminen eduskunnalle ole edistynyt.
Tiistai 9.9.
”Asiakirjapyynnön johdosta keskusteltiin asian käsittelyn tiedottamisesta ja käsittelyasiakirjojen julkisuudesta.
Edustaja Toivola ehdotti edustaja Jungnerin kannattamana, että asia jätetään pöydälle. Asia jätettiin pöydälle valiokunnan keskiviikkona 10.9.2014 klo 9.30 pidettävään kokoukseen.
Asian käsittely keskeytettiin.”
Keskiviikko 10.9.
”Jatkettiin keskustelua asian käsittelyn tiedottamisesta ja käsittelyasiakirjojen julkisuudesta. Jätettiin asia pöydälle.
Asian käsittely keskeytettiin.”
Torstai 11.9.
”Merkittiin tiedoksi puhemiesneuvoston pöytäkirjanote 10.9.2014 valiokunnan käsittelyasiakirjojen julkisuudesta (asiakirja A 4 §).
Asiakirjapyynnön johdosta jatkettiin keskustelua asian käsittelyn tiedottamisesta ja käsittelyasiakirjojen julkisuudesta. Todettiin, että asian käsittely on kesken ja asiasta on viimeksi tiedotettu 25.6.2014. Päätettiin, ettei tässä yhteydessä ole tiedottamisen suhteen syytä enempiin erityisjärjestelyihin, ja todettiin, että käsittelyasiakirjojen julkisuuden osalta noudatetaan perustuslain 50 §:n ja eduskunnan työjärjestyksen 43 a §:n säännöksiä.
Asian käsittely keskeytettiin.”
---
Ensi viikolla ei ole kokouksia ja sitä seuraavalla viikolla ei kansalaisaloite ole käsittelyssä lainkaan:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-lav01/index.htx?subpage=viikkosuunnitelma&te=lav01Tahdon 2013 tietää kertoa, että lakivaliokunnan hylkäävä mietintö ja valiokunnassa vähemmistöön jääneiden kansanedustajien vastalause koskien kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliitosta tulevat eduskunnan käsiteltäviksi viikoilla 46 ja 47 (viikko 46 alkaa 10. marraskuuta).
http://www.tahdon2013.fi/uutiset/aloitteen-kohtalo-ratkeamassa/Hieman valoa synkkyyteen
Vihreä lanka kirjoittaa, että lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee lakivaliokunnan käsittelyyn 6. marraskuuta eli tasan viikon kuluttua. Lakivaliokunta esittää aloitteen hylkäämistä. Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) puolestaan valmistelee vastalausetta, jonka allekirjoittaisivat ne valiokunnan jäsenet, jotka kannattivat lakialoitetta. Täysistunnon äänestyksessä olisivat siis vastakkain lakivaliokunnan mietintö ja Tynkkysen laatima vastaesitys.
Mikäli tasa-arvoista avioliittolakia kannattavien vastalause/vastaesitys saa eduskunnan enemmistön taakseen äänestyksessä, se siirtyy suureen valiokuntaan, joka tarkastelee yhteensopivuutta muiden lakien kanssa. Suuren valiokunnan käsittelyn jälkeen asia palaisi takaisin eduskunnan täysistunnon lopulliseen äänestykseen.
Tahdon2013-sivuston mukaan lopullinen äänestys olisi vasta keväällä 2015. Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola arvioi kuitenkin, että koko prosessi saataisiin läpi jo ensi kuun eli marraskuun aikana.
http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/tasa-arvoisen-avioliiton-kohtalo-ratkennee-marraskuussaAloitteen oltua käsittelyssä pari päivää, minulle tuli mieleen yksi kysymys: allekirjoittavatko kilpailevaa ehdotusta puolustavat lakivaliokunnan jäsenet ehdotuksensa ennen sen lähettämistä eduskunnan käsiteltäväksi?
Tilanne on minusta sikäli mielenkiintoinen, että Arja Juvosen käytöksestä riippuen kilpailevaa ehdotusta voisi tukea yli 50% lakivaliokunnan jäsenistä. Tietysti tilanteen arvo olisi vain symbolinen, eikä korjaa kevään äänestyksessä aiheutunutta vauriota, mutta ehkä se vaikuttaisi muutaman kansanedustajan ääneen.
Asia ei näköjään ole käsittelylistalla 12.11. Saadaankohan valiokunnan esitykset valmiiksi jo tiistaina?
Jatkettu yleiskeskustelu avioliittolaista näyttää kyllä olevan listalla 13.11..
Lakivaliokunta hidastelee edelleen, tarvitsee viikon lisäaikaa
Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund ilmoitti, että valiokunta tarvitsee vielä ainakin viikon mietinnön valmistelemiseen eli se toimitettaisiin eduskunnalle vasta torstaina 27.11.
Muutamien A-studion tavoittamien kansanedustajien mukaan mietintö olisi voinut valmistua nopeammin, mikäli valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) olisi pannut vauhtia käsittelyyn.
Avioliittolaista keskustellaan A-studiossa perjantaina 14.11. klo 21 TV1:ssä. Vieraina kansanedustajat Jani Toivola (vihr) ja Mika Niikko (ps). #yleastudio
http://yle.fi/uutiset/tasa-arvoisen_avioliittolain_kasittelyyn_tarvitaan_lisaaikaa/7624365Katselinpas eilen a-studion, jossa kansanedustajat Jani Toivola (vihr) ja Mika Niikko (ps) olivat vastakkain, ja aiheena kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Toivola rauhallisuudessaan esiintyi hyvin, vaikka hetkittäin vaikuttikin sille, että tämä olisi tahtonut topputella hermostuneessa vireessä olevaa Niikkoa, joka myös pyrki jatkuvasti keskeyttämään Toivolan puhetta. Toimittajalta (Markus Liimatainen) tuli joitain "häh"-reaktioita eräisiin Niikon sekaviin sanomisiin.
Toivola ja toimittaja olisivat kyllä vähän vielä paremmin valmistautua käsittelemään Niikon käsityksiä, kun oli hyvin etukäteen tiedossa, että mikä levy Niikolla taas pärähtää soimaan. Niikon "tavallisiin" olisi voinut tarttua paremmin.
Jo alkupuheenvuorossaan Niikko totesi, että ihan kuin ei olisi tärkeämpiäkin asioita - ja paukautti lapsi-kortin pöytään, puhumalla lasten oikeuksista. Toivola muistutti, että tämän avioliittoasian huomioiminen ei vähennä muiden asioiden arvoa. Niikko palasi asiaan, ja totesi kyseen olevan lasten oikeuksista isään ja äitiin. Adoptioasia näytti hiertävän Niikkoa eniten. Toivola yritti Niikolle selittää, että jatkossakin adoptioprosessi hoidetaan lapsen etu edellä.
Niikko katsoi myös olevan epäreilua adoptiolasta odottaville (heteroperheille), mikäli toteutuvan tasa-arvoisen avioliittolain myötä ulkomaiset adotiot esimerkiksi Venäjältä vaikeutuvat. Tähän ei oikein tartuttu. Olisi nimittäin erikoista, jos muiden maiden ongelmalliset ratkaisut torppaavat Suomen lainsäädännön edistämistä.
Niikko piti valiokunnan mietinnön yhteyteen tulevaa avioliittolain uudistamista kannattavaa vastalausetta poliittisena pelinä. Toivola totesi, että vastalause on täysin asiallinen käytettävissä oleva keino saada asia kaikkien kansanedustajien puntaroitavaksi.
Yksi Niikon bravuureista on väite siitä, että nykyisessä avioliittolaissa tasa-arvo toteutuu, eikä se ole syrjivä. Hänen mielestään väitteet nykytilanteen syrjivyydestä ovat "uutisankka". Niikko toteaa, että tämä on todettu erilaisissa kansainvälisissä ihmisoikeuselimissä. Niikon mukaan laki on tasa-arvoinen, mutta homo/lesbot eivä vain halua käyttää lain suomaa oikeutta "siinä merkityiksessä kuin se on säädetty" ja mennä naimisiin *vastakkaisen* sukupuolen edustajan kanssa.
Tähän olisi ollut hyvä vastata paremmin kuin nyt tapahtui. On nimittäin niin, että jos lukee lakia kuin piru Raamattua, niin yksilön kohdalla voi tulkita yhdenvertaisuuden toteutuvan, mutta ei kuitenkaan toisensa löytäneen parin kohdalla. Niikko totesi, että "eihän me tunteiden vuoksi voida muuttaa lakia ja näin merkittävää avioliittoinstituutiota". Toimittaja ihmetteli, että minkä vuoksi sitten lakeja voidaan muuttaa. Niikon mielestä lakeja ei muuteta "jos joku tuntee jollakin tavalla", vaan jos ne rikkovat ihmisoikeuksia. Totuuden nimissä on sanottava, että kyllä lakeja aika usein parannellaan siksikin, että nähdään ihan yleisesti käytännöllinen muutostarve.
Niikon mukaan myös sananvapaus heikentyisi, jos avioliittolaki hyväkysttäisiin; tulisi uskonnollisille yhteisöille rajoituksia julistaa (homovastaista) oppia.
Pe 14.11. lähetetty A-studio on katsottavissa joulukuun puoleenväliin asti osoitteessa
http://areena.yle.fi/tv/2226566
Sääli, että näissä lyhyissä ohjelmissa peli vihelletään poikki juuri silloin, kun keskustelussa ollaan pääsemässä vauhteiin...
Vasta pitkästi iltapäivän puolella luin Hesarin, ja eikös siellä mielipidepalstalla kansanedustaja Mika Niikko ollut pyörittämässä sitä levyään.
Laura Huhtasaari on näköjään laittanut blogiinsa päälle toiminnon, että vastaukset ilmestyvät sinne vasta kun hän on ne hyväksynyt. Tuollainen antaa aika omituisen kuvan henkilön keskusteluhalusta yleensäkin.
Itse kommentoin Niikon ketjussa:
http://mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180014-avioliittolain-muutoskeskustelu-a-studio-1411#comment-2794457
Kysyn lähinnä, että menisikö tasa-arvoasia heille jakeluun, mikäli uskovaisilta kiellettäisiin avioliitto ja adoptio. Homojen adoptiokieltoa perustellaan aina sanomalla "lapsen etu on tärkeintä", mikä onkin totta. Mutta onko lapsen etu antaa hänet adoptioon uskovaisille? Olen alkanut epäillä tätä vahvasti.
"Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa" ei liene kenenkään etu, ei edes lapsien.
Mika Niikon kielenkäyttö kovenee. Hän hyökkää tasa-arvon kannattajia vastaan seuraavasti: "Asiat kun saavat poliittisen piirteen, aivojen käyttötaso laskee, perustelut vaihtuu tunteisiin ja populismi kukoistaa. Ei yhtään faktaa, pelkkää vihervasemmistolaista valhetta epätasa-arvosta ja ihmisten luokittelua vuohiin ja lampaisiin pelkän mielipiteensä vuoksi."
http://anterovartia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180178-vaaran-variset-silmat#comment-2795908
---
Kiitokset Jukalle hyvästä kommentista, täyttä asiaa.
Nyt on Niikko oikeassa 95 prosenttisesti ja jos vihervasemmistolaisen tilalle vaihtaa persu-uskovainen niin päästään lukuun 100%
Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee eduskunnan käsittelyyn ensi viikon torstaina 27.11. ja eduskunta äänestää laista seuraavana päivänä eli perjantaina 28.11. kello 13 alkavassa täysistunnossa.
Samana päivänä kello 12 on eduskunnan edessä sateenkaari- ja muiden järjestöjen mielenilmaus tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.
http://seta.fi/tule-nayttamaan-mita-tahdot-mielenosoitus-tasa-arvoisen-avioliittolain-puolesta-perjantaina-28-11-klo-13/
---
Homoja vihaavat järjestävät mielenosoituksen tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vastaan eduskuntatalon edessä ylihuomenna eli torstaina.
Kiitos vinkistä. Osallistun keskusteluun tuolla.
Tietääkö kukaan täällä, milloin lakivaliokunnan kuulemien asiantuntijatahojen lausunnot tulevat julkisiksi?
Voisi olla ihan kiinnostavaa luettavaa.
Olen ottanut sähköpostitse yhteyttä Ylen uutisiin muutaman kerran, koska ovat käyttäneet termejä homoliitto ja sukupuolineutraali avioliitto yms., vaikka kyseessä on kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Tänään sain kaksi vastausta, joissa luki pelkästään
Yleisradio: palaute vastaanotettu
Viesti
Hei,
Kiitos, olemme vastaanottaneet palautteesi. Alla on vahvistuksena
lähettämäsi viesti.
---
Siinä kaikki.
Uusi Suomi antoi minulle varoituksen "asiattomasta sisällöstä" kirjoituksestani heidän Palstalleen.
Tulkitsen tämän siten, että Uuden Suomen mielestä uskovaiset saavat hakata homoja ihan miten haluavat, mutta kun näyttää heille peiliä, niin tätä ei sitten sallitakaan.
Uskovaiset sanovat homojen haluavan erityisoikeuksia (minulle ei ole koskaan valjennut mitä erityisoikeuksia). Mutta kenellä ne erityisoikeudet oikein ovat, kuka niitä oikeasti haluaa itselleen? Uskonnolliset ryhmät tässä ovat erityissuojeluksessa.
Tilannetta kuvaa seuraava linkki oikein hyvin:
http://seahorsebear.tumblr.com/image/90622338637Jukka uusisuomi on poistanut tiettyjen eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kirjoittajien blogeja joissa kritisoitu päättäjiä ja moni blogin pitäjä sensuroi jopa etukäteen mitä haluaa sinne kommentteihin tulevan.
Sitten vihapuhetta saa kirjoitella kunhan ei päättäjiin iske eli homot, köyhät, maahanmuuttajat ym vapaata riistaa.
puppeliassi; Noin on minulle kerrottu aiemmin, en vain uskonut asian olevan totta. No, nyt tiedän miten US toimii...
Perussuomalaiset eivät omien sanojensa mukaan koskaan käännä takkiaan.
Tänään Ylellä uutisoitiin Maria Tolppasen kannanotto, jossa naisella menee valitettavasti puurot ja vellit sekaisin, argumentointivirheineen.
http://yle.fi/uutiset/kansanedustaja_sukupuolineutraalista_avioliittolaista_hallitus_keikkuu_napertelyssa/7648268
Nainen käyttää perinteistä virhettä ja kysyy "miksi tehdä näin kun olisi muutakin" ja toisekseen hän puhuu hallituksen esityksestä, jota tämä kansalaisaloite ei ole:
"Tämä saattaa olla toinen niistä äänestyksistä, joissa hallitus voi joutua oppositioon eli hallituksen esitys ei mene läpi"
Lopusta löytyy kuitenkin iloinen ristiriitaisuus. Ryhmäkurista puhuttaessa Tolppanen pitää selvänä, että ryhmäkuria on noudatettava:
"– Jos on kirjoittanut paperin alle, täytyy seisoa sanojensa takana, Tolppanen sanoo."
Tolppanen kommentoikin haastattelussa helmikuulta (
http://yle.fi/uutiset/tolppanen_odottaa_faktakeskustelua_avioliittolaista/7105713?ref=leiki-uu) ettei ryhmäkuria ole:
"Tolppasen mukaan Perussuomalaisten kansanedustajilla on vapaus äänestää omantunnonkysymyksissä ilman ryhmäkuria, vaikka vaaliohjelmassa puolueen kanta sukupuolineutraaliin avioliittolakiin on kielteinen."
Tolppasen Marian jokeltelu nyt vaan osoittaa ihan selvästi, miten vähillä rahkeilla persut ovat lähteneet "kansanliikettään" rakentamaan.
Otetaan ehdokkaaksi kulmakapakassa se, joka sattuu olemaan vähiten päissään sillä hetkellä...
Adolf H. rakenteli oman puolueensa samalla tavalla 20 -luvulla, tarjoten ilmaista kaljaa biergarteneissa Münchenissä.
Yksi tasa-arvoisen avioliiton vastustajien suosima väite on, että YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus rajaisi avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Tässä selvästikin luetaan tekstistä asioita, joita siinä ei ole.
Julistuksen 16 artikla sanoo: "Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen."
Sama englanniksi: "Men and women of full age, without any limitation due to race, nationality or religion, have the right to marry and to found a family. They are entitled to equal rights as to marriage, during marriage and at its dissolution."
Teksti on hyväksytty vuonna 1948, jolloin samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät olleet agendalla missään valtiossa, vaan homoseksuaalisuus oli jopa kriminalisoitu suuressa osassa allekirjoittajavaltioita. Silti teksti on kirjoitettu hyvin yleisluontoiseksi, ja esimerkiksi täysi-ikäisyyttä ei ole millään tavoin määritelty, vaan se riippuu kunkin maan omasta lainsäädännöstä.
Viittaus miehiin ja naisiin taas on selvästi tarkoitettu korostamaan sukupuolten yhdenvertaisuutta. Vielä nykyäänkin, saati yli 60 vuotta sitten, monissa maissa eivät naiset ole eivätkä olleet avioliiton solmimisessa ja avioliitossa miesten kanssa tasa-arvoisia. Teksti painottaa sitä, että miehillä ei ole etuoikeuksia puolison valinnassa ja päätöksessä avioliiton solmimisesta, vaan naisilla on avioliiton suhteen samat oikeudet. Sen sijaan se, miten avioliitto kussakin maassa muuten määritellään, on jätetty avoimeksi.
Eduskunnan lehterillä on säpinää ylihuomenna perjantaina, kun eduskunta äänestää avioliittolaista. Puhemies Eero Heinäluoma muistuttaa, että banderollit ja mielenilmaukset on kielletty. Saattaa käydä jopa niin historiallisesti, että istumapaikat eivät riitä. Heinäluoma kertoo myös käsityksensä kuluneesta vaalikaudesta.
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194943423130/artikkeli/sapinaa+luvassa+mielenosoitukset+ja+banderollit+kielletty+kun+avioliittolaista+aanestetaan.html
---
Tänään on TV1:ssä Vaalien välissä -keskustelu, johon osallistuvat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sdp), Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk), Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Carl Haglund (rkp) ja Päivi Räsänen (kd). Avioliittolaki noussee myös puheenaiheeksi.
TV1 tänään keskiviikkona 26.11. klo 21.05 - 23.05, uusinta torstaina 27.11. klo 11.05:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/24/vaalien-valissa-patkahallituksen-kuntotestiJos aikoo olla lehterillä äänestyksen aikaan, on parasta mennä jonottamaan todella hyvissä ajoin.
Olimme muistaakseni tuntia ennen jonossa, kun äänestettiin silloin voimaan tulleesta parisuhdelaista. Äänestys tapahtui paljon ennen kuin olimme päässeet lähellekään ovea. Turvatarkastuksessa kului aikaa niin paljon ettei jono edennyt kunnolla. Kannattaa mennä paikalle ilman reppuja ja muutakaan kamaa, jotka pitää jättää narikkaan.
Tänään torstaina 27.11. kello 16 eduskunta aloittaa suullisella kyselytunnilla
Ensimmäinen käsittely
2) Kansalaisaloite eduskunnalle avioliittolain, rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain ja transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain muuttamisesta (KAA 3/2013 vp)
Muu asia M 10/2013 vp
Lakivaliokunnan mietintö LaVM 14/2014 vp
(mietintöön sisältyy vastalause, jossa §-muutosehdotuksia, hylkäysehdotuksia ja lausumaehdotus)
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/organisaatio/taysistunto/taysistuntoeikaynnissa/index.htxEduskunnan kyselytunti alkaa hetken kuluttua eli kello 16.
Jossain vaiheessa kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista.
---
Lisäys
Keskusteku avioliittolaista jatkuu edelleen, linkistä pääset suoraan lähetykseen:
http://areena.yle.fi/tv/2498500Olen seurannut tätä eduskuntakeskustelua nyt neljä ja puoli tuntia.
Monta hyvää puheenvuoroa.
Vaikka en mikään Oras-fani ole, niin pitää sanoa, että Oras Tynkkynen kyllä puhuu ja argumentoi fiksusti.
Oras Tynkkynen jaksoi läpi koko pitkän puhemaratonin. Hän vastasi suoraan ja välittömästi keskustelussa esitettyihin argumentteihin todella fiksusti ja kaiken aikaa asiallisesti. Keskustelua oli mielenkiintoista seurata niin vastustajien kuin kannattajienkin puheenvuoroja.
Minä en oikeasti haluaisi olla kansanedustajan housuissa tällä hetkellä. Kaikki viittaa siihen, että useimmat edustajat ovat joutuneet kovaan ristituleen ja -paineeseen. Sen ovat mahdollistaneet nykyiset välineet internetissä.
Jani Toivolan aloituspuheenvuoro oli myös hyvä ja perusteellisesti valmisteltu. Oras Tynkkyselle kymmenen pistettä, että osasi vastata juuri oikein vastustajien, lähinnä ps:n kummallisiin väitteisiin. Tynkkynen ei asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa, mikä on mielestäni menetys. Onneksi hän jaksaa olla täysillä mukana eduskuntakautensa loppuun saakka.
Keskustelu sujui mielestäni poikkeuksellisen rauhaisissa merkeissä edelliskertoihin verrattuna. Vastustajilla ei ollut tälläkään kertaa tarjolla muuta kuin ennakkoluuloja ja uskomuksia, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Ilkka Kantolan puheenvuoro oli koskettava. Hän puhui asiasta vanhenpien kannalta: Homon/lesbon vanhemmat toivovat, että yhteiskunta antaisi homojen ja lesbojen lapsille samat oikeudet kuin muutkin saavat. Kantola haluaisi sanoa homon/lesbon vanhemmille, että lapsen seksuaalisuus on elämisen monimuotoisuutta ja että avioliiton satama on myös tätä lasta varten.
Kantola siteerasi lopuksi YLE:n uutista Desmond Tutusta: "Desmond Tutu: Menen mieluummin helvettiin kuin palvon homovastaista Jumalaa"
http://yle.fi/uutiset/desmond_tutu_menen_mieluummin_helvettiin_kuin_palvon_homovastaista_jumalaa/6751197Haluan vielä päivän päätteeksi tuoda esiin asian, joka osaltaan koskee minua sekä monia ikäisiäni ja vanhempia yksineläviä homomiehiä. Kirjoitan aiheesta jossain vaiheessa itsekin, mutta tässä Keskustanuorten puheenjohtajan kirjoitus, joka alkaa seuraavasti:
”Tiistaina Itä-Suomen yliopiston tutkija Juho Saari pysäytti lausunnollaan. Hän kertoi Keskustan järjestämässä huolenpitopäivässä, että Suomessa on paljon seksuaalivähemmistöön kuuluvia vanhuksia, joita kukaan ei ole käynyt katsomassa pariin, kolmeen vuoteen.”
”Jotta voisi pitää kädestä kiinni”
http://tepposakkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180867-jotta-voisi-pitaa-kadesta-kiinniAloite on suuren valiokunnan esityslistalla ensi keskiviikkona 3.12. kello 12.30; tässä päiväjärjestys:
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-suv01/index.htx?lng=fi
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Riitta Myller (sdp) kertoo, että aloite todennäköisesti saadaan vietyä päätökseen asti ensi keskiviikon kokouksessa. Asiantuntijakuulemisia ei ole. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, suuri valiokunta ilmoittaa keskiviikkona yhtyvänsä eduskunnan täysistunnon päätökseen, ja aloite palaa eduskuntaan.
Eduskunnassa on ensin vuorossa ns. jatkettu ensimmäinen käsittely, jolloin aloitteesta keskustellaan ilman äänestyksiä. Sen jälkeen on toinen ja lopullinen äänestys, mahdollisesti jo kahden viikon kuluttua eli joulukuun puolivälissä. Aloite todennäköisesti hyväksytään tälläkin kertaa.
Tämän toisen äänestyksen myönteinen tulos tarkoittaa, että tasa-arvoinen avioliittolaki on hyväksytty, ja se tulee voimaan laissa säädettynä ajankohtana. Presidentti vahvistaa lain kuukauden kuluessa. Lain yhteydessä on lausuma, jolla eduskunta kehottaa hallitusta ryhtymään heti toimiin muiden lakien saattamiseksi tasa-arvoisen avioliittolain mukaisiksi.
Seuraava eduskunta, joka valitaan keväällä, ei siis enää hyväksy avioliittolakia, koska se on jo hyväksytty ja vahvistettu. Uuden eduskunnan ja hallituksen tehtäviin kuuluu jatkaa työtä, jolla saatetaan muut lait ja asetukset vastaamaan tasa-arvoista avioliittolakia.
Nämä lakitekniset muutokset ja tarkennukset eivät hidasta tasa-arvoisen avioliittolain voimaantuloa.
---
Tällaisen yleiskäsityksen olen koko prosessista saanut. Toivon teidän korjaavan havaitsemanne virheet.
***
Uudella eduskunnalla on tietenkin oikeus kumota laki, mutta sitä se tuskin uskaltaa tehdä. Se murentaisi kansalaisten uskon kansalaisaloitteeseen ja ylipäätään demokratiaan. Kyseessä on lisäksi Suomen maine länsimaisena oikeusvaltiona. Jos Suomen parlamentti ensin hyväksyy ja presidentti vahvistaa lain, joka takaa suurelle vähemmistölle tärkeän kansalaisoikeuden, ja sitten muutaman kuukauden kuluttua parlamentti kumoaa vahvistetun lain ja ottaa jo myönnetyn kansalaisoikeuden pois, niin...
Noita kevään vaaleja silmällä pitäen totesin toisaalla, että laintorjuntasuunnitelmallaan KD:n Räsänen ja puheillaan perussuomalaisten Soini ovat tehneet avioliittolain uudistamisesta keväälle vaalikysymyksen, ja varmistaneet samalla "homorummutuksen" jatkumisen.
HS Mielipide: Koreografi Tuomo Railo sivaltaa presidentti Sauli Niinistöä ja antaa pisteet arkkipiispa Kari Mäkiselle hänen kannanotoistaan.
Railo toteaa:
- Arkkipiispa Kari Mäkinen on osoittanut todellista arvojohtajuutta suhteessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan Suomessa.
- Samaan aikaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö tyrkytti Ylen Presidentin kyselytunnilla lauantaina yhä ajatustaan pariliitto-sanan käyttöönotosta kaikkien kohdalla, jotta avioliitto-sanan merkitys ei laventuisi.
Lue koko mielipidekirjoitus osoitteessa:
http://www.hs.fi/paivanlehti/01122014/mielipide/Arkkipiispa+on+osoittanut+olevansa+arvojohtaja/a1417317080743Minua on vähän häirinnyt se, että viime päivinä useatkin avioliittolain uudistuksen vastustajat ovat aika rajusti syyllistäneet homoja siitä, että olisivat vieneet - jopa varastaneet - jotain vain heille kuuluvaa.
Tahdon kovempaa?
Kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän kirjoitus antaa ymmärtää, että avioliitot on viety (poistettu?). Maanselkä nimittäin puuhaa kansalaisaloitetta avioliiton palauttamiseksi.
Kansalaisaloitteen nimi olisi "Tahdon kovempaa". Eräs kommentoija ihmetteli, tarkoittaako se lisääntymiselimen jäykkyysasteen nostoa tai sen haluamista.
"Kansalaisaloite avioliiton palauttamisesta"
http://maanselka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181330-kansalaisaloite-avioliiton-palauttamisestaKristillisdemokraattien puoluesihteerin ehdotus: Tahdon kovempaa -kansalaisaloite.
– Tahdon-kansalaisaloite voidaan kumota hallituksesta riippumatta toisella Tahdon kovempaa -kansalaisaloitteella, koska lainsäädäntöä voidaan muuttaa hallituksesta riippumatta eduskunnassa, Maanselkä kirjoittaa.
Uuden Suomen uutinen
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74884-kristillisdemokraattien-vastaisku-julki-tahdon-kovempaa
***
En ollut ensin uskoa nimiehdotusta todeksi. Tiedän, että minulla on likainen mielikuvitus. Aloitteen nimi tuo mieleen oitis Viagran liitännäisvaikutuksineen. Kampanjan nimen valinta on vähintäänkin ongelmallinen. Luulen siitä kehkeytyvän vielä aidon vitsin.
Tämä "Tahdon kovempaa" olisi sopinut "perjantaikevennykseksi", ellei kyse olisi kuitenkin ihan vakavasta asiasta.
EDIT: Ehkäpä jokin potenssilääkettä valmistava firma voisi ottaa käyttöönsä tuon iskulauseen.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo, että avioliittopäätös sitoo seuraavaa hallitusta: –Tämä on eduskunnan tahto. Sitä noudattaa nykyinen hallitus ja sitä noudattaa varmasti myös tuleva hallitus, Sipilä sanoo Suomenmaalle. Ylen uutisille hän toteaa: –Enemmistö oli sen verran selkeä, että en usko, että se missään käsittelyvaiheessa enää muuksi muuttuu.
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7215874.htmlMerkit näyttävät siltä, että ollaan viihdoin ja viimein palaamassa hissuksiin takaisin "päiväjärjestykseen" tämän vuosikausia velloneen keskustelun ja väännön jälkeen. Sinänsä pidän kyllä tuota keskustelua ja vääntämistä erittäin tärkeänä. Olen ennenkin sanonut, että tässä maassa asiat tapahtuu sitten kun asia on kaluttu loppuun ja aika on sen myötä tullut kypsäksi.
Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo on aika eri kannalla kuin luterilaisen kirkon arkkipiispa:
"Kirkollinen avioliitto on heteroseksuaalinen, elinikäistä uskollisuutta ja toinen toisesta huolenpitoa korostava. Niin kutsutussa tasa-arvoisessa avioliittokäsityksessä nämä arvot eivät liene ensisijaisia."
https://www.ort.fi/artikkelit/kirkon-avioliitto-ei-muutuMilläköhän kokemuksella se arkkipiispa Leo asiasta puhuu?
Noh, sillä kokemuksella, mitä mekkoon pukeutuvalla miehellä nyt on...
Itselläni ainakin avioliitossa on kyse jos sellaisen saan solmittua oikean henkilön kanssa juurikin uskollisuus ja huolenpito toisesta ja mahdollisesti lapsistakin jos on, veikkaanpa että aika moni heteroparikaan ei sellaisesta niin paljoa välitä kuin minä.
Tosin en ole uskovainen ja siviiilivihkiminen kelpaa jollei kirkko muuta kantaansa ja mies vaatimalla vaatii kirkkohäät. Rahaa menisi varmaan paljon sellaiseen mutta jos toinen haluaa hienot häät niin ok.
Onkohan Tahdon2013 kampanja huomioinut Eduskunnan toisen käsittelyn kriittisyyden? On varmaan.
Esimerkki yksi: kun Eduskunnassa äänestetään asiasta toisen kerran, jos edellisessä äänestyksessä asian puolesta äänestäneistä (105 ääntä) seitsemän on poissa toisesta äänestyksestä ja neljä muuttaa mieltään, tulee lopputulokseksi lakialoitteen hylkääminen.
Esimerkki kaksi: kukaan ei muuta mieltään toisessa äänestyksessä, mutta aloitteen kannattajista 13 on poissa äänestyksestä (muuten samat äänet), lakialoite hylätään äänin 92-91.
Olettaisin, että asia tiedostetaan.
Jamppa, jos tiedät mitä pohtimassasi asiassa kannattaa ja voi tehdä, niin toimi. Epäilen kuitenkin, ettei tässä vaiheessa ole juurikaan mitään tehtävissä. Siispä miksi murehtia asiaa, jolle ei mahda mitään? Odotetaan rauhassa äänestystulosta.
En ymmärrä niitä edustajia, viimeksi Anttila, jotka vihjailevat, että nyt äänestetty laki saatetaan keväällä/ uudessa eduskunnassa muuttaa. Minkään muun lain suhteen en ole tällaista nähnyt, että aletaan pohtia heti sen muuttamista. Tällainen puhe kansanedustajan ja ministerin suusta on kovinkin halventavaa, paitsi tasa-arvolle ja ihmisoikeuksille tässä nimenomaisessa tapauksessa, myös koko demokratialle ja erityisesti kansalaisaloitteelle. Tällainen puhe rapauttaa entisestään kansalaisten luottamusta järjestelmään. Luulisi kokeneiden poliitikkojen tajuavan tämän verran, vaikka heidän mielipiteensä jäi tappiolle tässä asiassa. Ok. ei lakia ole vielä lopullisesti hyväksyttykään, mutta silti nämä puheet ovat jo tehneet hallaa.
Tulee kalliiksi niille jotka kaatavat ensimmäisen kansalaisaloitteen jonka kannatus kansan keskuudessa vahvaa. Alle 30% vastustaa tasa arvoista avioliittolakia ensi vuoden vaalien aikaan joten en usko että keskusta ainakaan lähtisi avoimesti tätä lakia vastustamaan, ps voisi sen tehdäkin....
Mutta ne puolueet jotka kaataisivat lain voivat huomata seuraavien eduskuntavaalien aikaan taistelevansa alle 25% äänioikeutetuista jolloin tippuvat joko m tai s kokoluokan puolueiksi tai jopa xs eli eduskunnan ulkopuolelle.
Kepu pettää aina sanonta vähän kummittelee...