Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista

» Tasavallan presidentti allekirjoitti avioliittolain uudistuksen

Edellinen
Kansalaisaktivisti Joonas Pekkasen vetämä Avoin ministeriö aloittaa maaliskuun puolivälissä nimien keräämiseen tasa-arvoista avioliittolakia koskevan lakialoitteen tuomiseksi eduskunnan käsittelyyn. Nimiä kerätään kuusi kuukautta ja tuona aikana aloitteelle on saatava virallinen kannatus 50 000 äänioikeuteltulta, jotta se etenisi eduskuntaan.

Ehdotuksen sisältö vastannee täysin kansanedustajien tekemää lakialoitetta (LA 2/2012), jonka käsittey eduskunnassa tyssäsi lakivaliokuntaan. Vaaditun kannatuksen saaneen ja asianmukaisesti tehdyn kansalaisaloitteen käsittelemisestä eduskunta ei voi kieltäytyä.

Joonas Pekkanen Radio Suomen Ajantasan lauantaivieraana tänään (aihe esillä kohdassa 3:38)
http://areena.yle.fi/radio/1805517

Avoin ministeriö
http://www.avoinministerio.fi/ideat/124-tasa-arvoinen-avioliittolaki
Tuoreimmassa Voima-lehdessä 1/2013 on pieni juttu otskikolla "Homona homohäitä vastaan". Saako kopioida sanasta sanaan artikkelin, jos mainitsee lähteen?
Homona homohäitä vastaan
"Ranskan tasa-arvoista avioliittolakia vastaan kamppailevan liikkeen kärjessä on nuori homomies, 21-vuotias Xavier Bongibault. Oikeistolaisen UMP-puolueen jäsen keskeytti oikeustieteen opintonsa ja jätti viestintään sekä poliitikkojen ja julkkisten tukemiseen keskittyvän yrityksensä keskittyäkseen lain vastustamiseen.
"Kyllä lapsen kasvattamiseen tarvitaan isä ja äiti. Tutkimukset osoittavat, että kahden samaa sukupuolta olevan vanhemman kasvattamat lapset kärsivät psyykkisistä ongelmista", Homompi naimattomana-yhdistyksen johtaja toteaa. Kriitikot epäilevät suurta julkisuutta saanutta Bongibaultia valehomoksi".
---------
Tänäänhän asiaa käsitellään Ranskassa.
Kiitos linkeistä. Hienoa että asia etenee.
---
Miksi Rox2010 halusi tuoda esille jonkun ranskalaisen esittämät harhaluulot ja valheet tähän keskusteluun?
"Kriitikot epäilevät suurta julkisuutta saanutta Bongibaultia valehomoksi".

Tyypillinen säälittävä yritys vaientaa kritiikki.
Erilaisia mielipiteitä on aina. Mielipiteet eivät kuitenkaan ole totuuksia. Tässä tapauksessa totuus sattuu olemaan se, ettei ole mitään järkevää syytä sille, miksei tasa-arvoista avioliittolakia tulisi säätää. Sama koskee adoptio-oikeutta, jolle on olemassa vahvat tieteelliset perusteet.

Näistä tosiasioista eri mieltä oleminen ei tee niistä itsestään tulkinnanvaraisia. Kyse on siitä, mihin mielipiteensä perustaa.

Tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja puolueettomuuden nimissä laki ei kuitenkaan saisi perustua esim. jonkun isonkin ryhmän uskomuksiin perhemallista tai avioliitosta. Lain tulee kohdella kaikkia tasa-arvoisesti.
Rox2010 kirjoitti muun muassa:
"Meitä todellakin on, jotka olemme homoja, mutta suhtaudumme nuivasti homoparien häihin ja varsinkin adoptio-oikeuteen. Tuo ranskalainen antaa kasvot meille."

Siis yksi ranskalainen, joka kertoili kuvitelmiaan ja harhojaan sekä esitti valheellisia väittämiä, antaa teille kasvot?
Siis yksi suomalainen, joka kertoili kuvitelmiaan ja harhojaan sekä esitti valheellisia väittämiä, antaa meille kasvot?
Ymmärtäisin kritiikin, jos oltaisiin vaatimassa sitä, että kaikkien homomiesten (ja bi-miesten) olisi avioiduttava toisen miehen kanssa. En ymmärrä perusteita "kritiikille", joka kohdistuu avioliittomahdollisuuden avaamiselle.
SMO, kyse ei ookaan avioliitosta, vaan adoptiosta ja hedelmöityshoidoista.
Kuten on monasti todettu, ei ulkoisen adoptio-oikeuden mukanaolo samaa sukupuolta olevien avioliitossa johda mihinkään adoptioiden ohituskaistaan. Adoptioprosessin perusteellisuus pitää huolen siitä, että lapsen paras tulee huomioiduksi.

Hedelmöityshoidot eivät minun muistaakseni/ymmärtääkseni ole Suomessa tähän avioliittoasiaan edes sidoksissa.
"Hedelmöityshoidot eivät minun muistaakseni/ymmärtääkseni ole Suomessa tähän avioliittoasiaan edes sidoksissa."

Ei niin, mut homoasiaan kyllä. Hedelmöityshoidot kuuluu heteroavio- tai avopareille, joilla on edellytykset tarjota lapselle hyvä ja turvallinen kasvuympäristö sekä miehen ja naisen mallin.
Tiivistetty tilannekatsaus.

Äskettäin perustettu yhdistys Tasa-arvoinen Suomi ry ryhtyy siis kokoamaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisen avioliittolain aikaansaamiseksi.
Kampanjan julkistamistilaisuus pidetään sovitusti tasa-arvon päivänä 19.3., jolloin aloitetaan myös nimien kerääminen.
Tasa-arvoinen Suomi toimii kampanjassa yhteistyössä Setan, Amnesty Internationalin ja Trasekin kanssa.
- Nyt ollaan lähdetty liikkeelle osittain uudella ja isommalla porukalla, kertoo Tasa-arvoinen Suomi –yhdistyksen puheenjohtaja Senni Moilanen.

Yksi uutinen:
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/10384-yhteys-liike-ei-ota-kantaa-kansalaislakialoitteeseen

Setan uutiskirje:
http://seta.fi/doc/uutiskirjeet/Setan_uutiskirje_tammikuu2013.pdf
Minä haluaisin saada aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista edes keskusteluun ja äänestykseen eduskunnassa. Nyt se on jumittunut yhden ihmisen, Lakivaliokunnan puheenjohtajan, jarrutukseen. Tänä vuonna vastaava laki suurella todennäköisyydellä tullaan hyväksymään, niiden yhdentoista maan lisäksi joissa se jo on normi, ainakin Iso-Britanniassa, Ranskassa, Uudessa Seelanissa ja Uruguaissa, joissa kaikissa on asiasta käyty vilkasta keskustelua ja lopputuloksena sekä kansanedustajat että kansa, mielipidekyselyjen perusteella, asiaa kannattavat. Mahdollisesti myös Luxemburgissa, Kolumbiassa, Nepalissa ja Brasiliassa (nyt vasta joissain osavaltioissa) sekä jälleen uusissa Yhdysvaltojen osavaltiossa päästään samaan jo tänä vuonna. Asia on ollut esillä myös Vietnamissa ja Taivanissa.

Mutta Suomessa ei edes keskustella; "Fanaattisena Seta homona" haluaisin tietää, ketkä eduskunnassa ovat meidän puolella ja ketkä vastustavat tasa-arvoa!
Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat Suomessa ja muuallakin Euroopassa maissa, joissa asia on tänä keväänä tavalla tai toisella ajankohtainen, taisivat saada Suomen tämänvuotisesta euroviisukappaleesta oman tunnussävemän :)
Lyriikat ainakin herättävät kysymyksiä.

"Baby, I feel like a sinner, skipping dinner to be thinner" - pro ana?

"I'm your slave and you're my master" - Tasa-arvoisen avioliittolaki lienee kaukana tästä. S/M tyypit tykkää?

"I'll play your game, I'll change my last name" - Jokaiselle jotakin, perinteiset roolimallit kunniaan?

"I don't think I know ladies who would give you cuter babies/ Isn't that amazing?" - Jotenkin tuntuu, että feministit eivät varmaan tykkää tästä naisen mallista vauvantekokoneena.

"I'll walk the walk of shame" - Esiaviollista seksiäkin vielä!

"If you run away, I'm gonna find you anyhow" - Glenn Close ja Vaarallinen suhde?

"Oh oh, oh oh oh, ding dong, Oh oh, oh oh oh oh oh, ding dong" - Emansipaatio huipussaan: "ding-dong: A more proper way of telling someone they are a complete fucking idiot"

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=ding-dong

Kiinnostava seikka tosin on, että gender ei ole selkeästi esillä lyriikoissa - elämmehän sentään jo 2010-lukua.
Valtamedia on ottanut asiakseen meidän oikeuksiemme edistämisen. Ainakin Yle, Hesari, Aamulehti ja monet muut tiedotusvälineet suhtautuvat kriittisesti lakivaliokunnan vitkutteluun ja mainostavat pian käynnistyvää kansalaisaloitekampanjaa.
Yle on haastatellut Tasa-arvoinen Suomi -yhdistyksen puheenjohtajaa, joka toteaa:
- Mielestämme on väärin, että Suomi on jäämässä jälkeen ihmisoikeuskehityksestä. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa samaa sukupuolta olevien parien avioliitto on kielletty.

Kansalaisaloitteen viemiseksi eduskunnan käsittelyyn tarvitaan 50 000 nimeä, mutta tavoitteena on kerätä 250 000 virallista allekirjoitusta.

http://yle.fi/uutiset/nettikampanja_homoliittojen_puolesta/6502749
YleX-radiokanavan Etusivu-ohjelmassa aiheena oli tasa-arvoinen avioliittolaki. Keskustelemassa olivat sukupuolineutraalia avioliittolakia ajava kansanedustaja Lasse Männistö (kok) sekä sitä vastustava Vesa-Matti Saarakkala (ps).

http://ylex.yle.fi/radio/vieraat/lasse-mannisto-kirkko-pitaa-jattaa-sivuun-homoavioliitoista-paatettaessa


PS. Torstaina 21.2. YLE:n Aamu-TV:ssä klo 7.17 sateenkaariteemaa, aiheena: Onko homolla Suomessa yhä hankalaa?
Lakivaliokunnan varapuheenjohtajan Stefan Wallinin (r) mukaan keskustelu asiasta jatkuu valiokunnassa.

http://yle.fi/uutiset/homoliittolaki_saattaa_sittenkin_paasta_kasittelyyn/6505421

Jos hyvin käy, kansalaisaloitetta ei tarvita. Eduskunnalle on häpeäksi, että kansalaisoikeuksia varten joudutaan keräämään nimikirjoituksia nyky-Suomessa.
Jossain vaiheessa fiksuimmat kansanedustajat tajuavat, ettei Suomi, joka on mainostanut olevansa tasa-arvoinen ja kunnioittavansa ihmisoikeuksia, voi oikeusvaltiona
estää kansanryhmän oikeuksien toteutumista.
Ylen lähettämä Männistön (kok) ja Saarakkalan (ps) keskustelu osoitti taas kerran, ettei Saarakkala ole onnistunut vuosien vieriessä omaksumaan alkeellistakaan yleissivistystä. Männistö puhui pelkkää asiaa, mikä vahvisti uskoa asioiden etenemiseen.

Pari vuotta sitten Saarakkala arvosti kanssaihmisiään seuraavasti:
"Perussuomalaisten täysimääräinen menestys on edellytys sille, että vihreät voidaan sysätä pois hallituksesta ja vihreä vouhotus homo- ja lesboliittoineen sekä viherveroineen saadaan takaisin marginaaliin. Sinne, minne ne kuuluvatkin."

Nyt on onneksi käynyt niin, että Saarakkala on työnnetty marginaaliin ja hänen typerät mielipiteensä eivät kiinnosta ketään. Näin tietenkin pitääkin olla.
Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden kannattaminen on oikein hyvä indikaattori edustajan ymmärryksen tasolle. Kannattaminen on osoitus siitä, että asiaa ajattelee järjen valoa apuna käyttäen. Vastustaminen taas ei voi perustua järkiseikkoihin. Mihin se sitten perustuu? Ehkä ennakkoluuloihin ja pelkoihin?
Aamu-TV:ssä tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä keskustelivat ohjaaja Pirkko Saisio, kansanedustaja Jani Toivola ja pastori Laura Mäntylä.

http://yle.fi/uutiset/homoja_on_enemman_kuin_suomenruotsalaisia/6505781

Saisio nosti esiin sen asian, että monet kansanedustajat pelkäävät leimautumista ja äänestäjien suhtautumista, jos nämä lähtevät tukemaan tasa-arvoista avioliittoa. Toivola kertoo, että myönteisesti suhtautuvat saavat osakseen kovaa arvostelua siitä, että ovat lähteneet "homojen kelkkaan".

Saisio huomautti, että homojen asian väheksynyt ja marginalisointi on vanhaa argumentaatiota ja näiden asioiden määrittelyä sivuasioiksi. Saision mukaan kyse on halusta pitää homoasia marginaalissa.

Toivola muistutti, että moni homo elää vielä tänäkin päivänä kaksoiselämää, aseman parantumisesta huolimatta. Töissä moni joutuu yhä salaamaan identiteettinsä, että pystyisi tekemään työtään.

Pappi Laura Mäntylä kertoi ystävästään, joka on rekisteröinyt parisuhteensa, mutta pitää termiä loukkaavana: koiria tai autoja rekisteröidään, ihmisiä ei pitäisi.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman otti kantaa ja valitti, että miksi tämä asia pitää nyt nostaa esiin, kun on muitakin lakeja, joita kuulemma pitäisi tuoda käsittelyyn.

Östmanin ja muiden vastustajien mielestä se, että on muitakin käsiteltäviä asioita, tarkoittaa sitä, ettei meidän kansalaisoikeusasioitamme tarvitse käsitellä.
Tämä on se yleinen selitelmä, joka on kuultu aina kun meidän asioitamme on tarkoitus käsitellä. Lakivaliokunnassa on mietintöä varten tällä hetkellä lakialoite pysäköinninvalvonnassa avustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Varmaan ihan tärkeä juttu sekin, mutta kyllä meidän kansalaisoikeutemme tulisi asettaa tässäkin tapauksessa etusijalle.

http://yle.fi/uutiset/kristillisten_ostman_kummeksuu_tasa-arvoisen_avioliittolain_saamaa_huomiota/6505852
---
Britannia ja Ranska ovat yli 10 kertaa suurempia kuin Suomi. Kummankin lainsäädäntö on hyvin monimutkaista suomalaiseen verrattuna (lukekaapa vaikka Englannin ja Ranskan avioliittolait!). Siitä huolimatta kummassakin maassa uusi avioliittolainsäädäntö saatiin valmiiksi ja parlamentin äänestykseen alle vuodessa.
Suomessa asiasta olisi voitu äänestää jo noin 7 vuotta sitten, mutta mitään ei ole tapahtunut. Ilmeisesti britit ja ranskalaiset ovat monisuorittajia, sillä pystyvät hoitamaan monta tehtävää samanaikaisesti, sekä pysäköintilainsäädännön että homojen oikeudet. Koska maamme lainsäätäjät ovat kyvyttömiä, Ruotsi varmaan auttaisi mielellään asioiden kuntoon saamiseksi.
---
Saarakkala ja muut ääripopulistit kuvittelivat, että he muka tulisivat jotenkin määräilemään Suomessa ja alistamaan hlbt-kansalaiset. Epäsopua ja ristiriitoja ovat kyllä aiheuttaneet, mutta heidän kielteinen vaikutuksensa suomalaiseen yhteiskuntaan pystytään onneksi minimoimaan.

Kansanedustaja Simon Elo (ps) puolestaan haluaa välttämättä todistaa, että ääripopulismi surkastuttaa käsityskyvyn ja estää normaalin ajattelun, sillä hän kirjoittaa:
"Suvaitsevainen muotti ei istu minulle. Nykyinen avioliittolaki on täysin tasa-arvoinen. Kuka tahansa täysi-ikäinen mies ja nainen voi mennä keskenään naimisiin" ja niin edelleen.
http://simonelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133392-tasa-arvo-ja-avioliitto
---
Päätoimittaja Juha Honkonen kirjoittaa:
"Britannia ja Ranska ovat tuoreimmat jäsenet maailman sivistyneistössä, johon kuuluvat jo esimerkiksi muut Pohjoismaat paitsi Suomi. Mekin olemme saaneet kutsun, mutta silti jääneet ovensuuhun pällistelemään kuin joku peräkylän urpo."
http://vihrealanka.fi/blogi/oh-oh-ding-dong
Tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön eteenpäinviemisen suhteenhan ei pitäisi järkevästi ajatellen olla mitään ongelmaa. Koko homma saataisiin hoidettua siinä ajassa, joka menee keskimittaiseen tupakkataukoon. Jos olisi riittävää tahtoa.

Lakiteksti on valmiina, tarvittavat selvitykset on tehty jo silloin kun puuhattiin rekisteröityä parisuhdetta, meillä on omasta takaa yli 10 vuoden kokemus rekisteröidyn parisuhteen vaikutuksista (ja ymmärtääkseni on vain vahvistunut käsitys siitä, ettei ongelmat lisäänny, vaan pikemminkin päinvastoin), on naapurimaista ja etäämmältäkin myönteisiä kokemuksia tasa-arvoisesta avioliitosta.

Mikä tässä nyt on niin käsittämättömän vaikeaa, että pitää jahkata ja jahkata selvän asian kanssa. Homma pitää nyt hoitaa, niin saadaan se pois päiväjärjestyksestä. Jos Urkki eläisi, niin uskoakseni tämä saattaisi sanoa jahkailijoille: "Saatanan tunarit".
Smo,

Saattaisi muuten jyrähtääkin! UKKhan puolusti aikoinaan esim. UM:n diplomaattia joka oli Moskovassa joutunut KGB "gay-honeytrap" -ansan uhriksi ja siten kiristämäksi. Kun k.o. diplomaatti ilmoitti asiasta UM:lle, häntä uhattiin erottamisella. UKK jyrähti UM:lle. Ei erotettu. Yleni urallaan eläkepäiviin saakka...
Lakivaliokunta päätti tänään yksimielisesti, että tasa-arvoinen avioliittolaki otetaan esityslistalle ensi tiistaina.
Silloin ratkaistaan, ryhtyykö valiokunta käsittelemään avioliittolain muuttamista. Käytännössä se tarkoittaa, että valiokunta äänestää aloitteen ottamisesta käsittelyyn.

Lakivaliokunnan tämänpäiväisessä pöytäkirjassa lukee:

4 § Valiokunnan työtilanne
Jatkettiin keskustelua valiokunnan työtilanteesta.
Päätettiin yksimielisesti, että lakialoite LA 2/2012 vp otetaan lähiaikoina esityslistalle siitä päättämiseksi, ryhdytäänkö asiaa käsittelemään.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lavp_7_2013_p.shtml

http://yle.fi/uutiset/tasa-arvoisen_avioliittolain_kohtalo_ratkeaa_ensi_viikolla/6507226
Eduskunnan lakivaliokuntaan kuuluva keskustalaiskansanedustaja Arto Pirttilahti valittelee Aamulehdessä, että "sivusta vedetyt asiat tekevät lakivaliokunnan toiminnasta sirkuksen". Taustalla on tietysti aloite samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta, jonka kohtalosta lakivaliokunta päätti torstaina yksimielisesti tehdä päätöksen tiistaina.

Asiasta kertoi verkkouutiset: http://www.verkkouutiset.fi/index.php/politiikka/116815-116815

Minusta tässä asiassa on nyt saatu aikaan sirkus jo paljon ennen tätä "sivusta vetämistä". Sirkus olisi voitu välttää ottamalla asia työlistalle jo aikaa sitten. Ehkä se olisi jo saatu hoidettuakin?
Homo-ongelmaiset tasa-arvon vastustajat jatkavat sirkuksen pyörittämistä päivästä toiseen.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vastustaa tekosyihin vedoten tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyä. Lain käsittely johtaa Östmanin harhaisen käsityksen mukaan kaaokseen. Östman unohti mainita yläkerrasta uhkaavan meteoriittisateen tuhohyönteisineen.
http://peterostman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133499-ei-erityisoikeuksia-tasa-arvoiselle-avioliittolaille

Kansanedustaja Mika Niikko (ps) pitää avioliittolain käsittelyä epädemokraattisena. Sitten seuraa tuttuun tapaan median ja hallituspuolueiden syyttelyä.
Ääripopulisteille ominainen tajunnanpuute ilmenee seuraavassa lauseessa:
”Lakialoitteen vastustajat eivät helposti saa perinteistä avioliittoa ja perhettä koskevaa mielipidettään kuuluviin.”

Niikon jorinoita harva enää lukee, mutta sentään 6 kpl on vaivautunut kommentoimaan.
http://mikaniikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133438-mielipidevaikuttaminen-ja-alle-sadan-nimen-lakialoitteet
---
Homojen ja lesbojen parisuhteet jaksavat edelleen kiinnostaa äärikristillisiä tirkistelijöitä.

Kristillisen median viikon luetuimmat jutut (tsekkasin eilen) olivat virsirunoilijan homosuhde, sitten riparin isosen homosuhde, sen jälkeen helluntailaisten suhtautuminen lesbosuhteeseen ja tietenkin Ville Niinistön (vihr) ja Lasse Männistön (kok) lausunnot lakialoitteen käsittelystä.
Oikein retoriikan tutkija oli palkattu työstämään sekava ja kummallinen selitysyritys Niinistön kritiikistä lakialoitteen jarruttajaa kohtaan.
---
Perussuomalaisille ja kristillisille tulisi kehittää jotain hyödyllistä tekemistä.
Mika Niikosta sen verran, että eräs kaverini oli nähnyt hänet jossain Ylen ohjelmassa, jossa hän toimi bestmanina jonkun tuttavansa häissä. Ilmeisesti hän oli ollut sulhasen tukihenkilö tai jotain. Niikko oli kuulemma koko ajan jauhanut homoavioliitoista, niin että tämä teologiaa opiskeleva heterokaverini oli alkanut mielessään ihan pohtia että olisikohan Niikko ollut onnellisempi, jos vihittävänä olisikin ollut kaksi miestä tai naista. Taisin itsekin nähdä kyseisen ohjelman ja panin merkille kuinka toisen häihin tultiin haukkumaan homoavioliittoja ja vilkuilemaan kelloa. Käsittääkseni Mika Niikko taitaakin olla persuksi jopa poikkeuksellisen pakkomielteinen ja aggressiivinen ei-heteroiden tasa-arvon vastustaja. Ilmeisesti hän vain haluaa pitää omia kulissejaan yllä muita sortamalla.

Mitä tulee lakialoitteen mahdolliseen käsittelyyn, ei mikään sääntö edelleenkään sitä kiellä. Sadan allekirjoittajan lakialoitteet ovat kiireellisiä, mutta muitakin lakialoitteita saa ihan vapaasti käsitellä. Mitään "kaaosta" ei seuraa, sillä käytäntö estää sen. Demokratia taas ei ole enemmistön diktatuuria niin kuin edustaja Niikko haluaisi asian olevan tässä homojen tasa-arvon kohdalla. Lakialoite otettiin esille, koska se on erittäin tärkeä. Sen esilleottoa kritisoivat vain ne, jotka sitä vastustavat eli homofobit.

Olen ihan yllättynyt siitä, miten laimeita ja defaitistisia tekosyitä homofobien jarrutusyritykset ovat nyt kun lakivaliokuntaa vihdoin ja viimein potkittiin takamukseen. Östmanhan oli itse mukana yksimielisessä päätöksessä siitä, että lakialoite tasa-arvoisesta avioliitosta otetaan käsittelyharkintaan. Mitä hän enää valittaa? Sitäkö että enemmistö valiokunnasta onkin ainakin vaalikoneiden mukaan tasa-arvoisen avioliittolain kannattajia?
Joonas Lyytinen vastaa Mika Niikon (ps) kirjoituksiin, joissa Niikko puhuu jälleen kerran arvoista eikä hyväksy vähemmistön oikeuksia.

Lyytinen on ottanut Niikon kirjoituksista kappaleita ja vastannut niihin.
Tässä pari otetta Lyytisen vastauksista Niikolle.
”Mikaniikot ovat Suomessa pieni vähemmistöryhmä. Mikaniikot ovat helluntailaisia. He kuuluvat uskonnolliseen ryhmään, johon Suomessa kuuluu noin 45 000 ihmistä eli 0,8 % väestöstä.”
”Raja, joka määrittää millaisia oikeuksia mikaniikkojen kaltaisille marginaalisille vähemmistöryhmille kuuluu, riippuu viime kädessä arvoista.”

Kannattaa lukea koko kirjoitus, joka on otsikoitu Mika hätänä:
http://joonasl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133583-mika-hatana

***
Kysymys

Virallisia allekirjoituksia tasa-arvoista avioliittolakia varten aletaan siis kerätä 19.3. tasa-arvon päivänä.
Kiinnostus on suurta ja tuhannet ovat jo ilmoittaneet allekirjoittavansa.
Mikäli sähköinen allekirjoitus toimii moitteettomasti, 50 000 nimeä saadaan kokoon reilussa vuorokaudessa. Toimitetaanko 50 000 allekirjoitusta heti jatkokäsittelyyn eduskuntaa kohti vai odotetaanko, että tavoitteena oleva 250 000 nimen raja ylittyy?
Joo, Ylekin on näemmä muotoillut uutisensa " Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo ratkeaa ensi viikolla". Päivämäärästä ei olekaan varmaa tietoa, mutta tiistaita siellä edelleen arvellaan. Eiköhän se päätös sieltä jossain vaiheessa tule.
Hieman asian vierestä: http://www.nytimes.com/2013/02/26/us/politics/prominent-republicans-sign-brief-in-support-of-gay-marriage.html?pagewanted=all&_r=0

Yhdysvalloissa useat "vanhan koulun" republikaanit ovat antaneet äänensä homojen oikeuksien puolesta, mukaan mahtuu äärikonservatiivistakin päätä, mm. Meg Whitman joka vastusti aikoinaan jyrkästi Prop-8 lain läpimenoa. Mukana on myös poliitikkoja jotka siis aiemmin ovat olleet vastaan, ja nyt kääntäänet kelkkansa "ajan, asioiden ja tiedon muuttuessa ja me sen mukana".

Nähdäänkö Suomessa vastaavanlaisia rohkeita, uusia kannanottoja? Uskaltavatko jotkut vanhat jästipäät muuttaa mielipiteitään puolueensa yleisen kannanoton edessä?
Huomenna selviää, tarvitaanko kansalaisaloitetta vai ottaako lakivaliokunta avioliittolain käsittelyyn.
Keskiviikko 27.2.2013 on merkittävä päivämäärä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannalta. Silloin selviää, löytyykö lakivaliokunnasta oikeudenmukaisia jäseniä.

Lakivaliokunnan tämänpäiväisen kokouksen pöytäkirjassa lukee:

6 § Muut asiat
Todettiin, että valiokunnan seuraavassa kokouksessa päätetään, ryhdytäänkö käsittelemään lakialoitetta LA 2/2012 vp.

Seuraava kokous alkaa huomenna klo 9.30.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/lavp_8_2013_p.shtml
---
Kaikkia suomalaisia tavalla tai toisella koskeva avioliittolaki on mainittu kohdassa Muut asiat, eikä lain nimeä ole edes vaivauduttu kirjoittamaan kuten muiden käsiteltävinä
olevien lakien kohdalla.
Holmlund on ilmeisesti sanellut sihteerille, mitä pitää kirjoittaa.
On niin kumma että Suomi on niin jäljessä tasaarvo asioissa. Jopa Etelä-afrikassa, Argentiinassa, Chilessä ja Uruguaissa on menty meidän ohi tässä asiassa.
Lakivaliokunnan huomisen esityslistan mukaan avioliittolakialoite otetaan käsittelyyn ensimmäisenä:

1. Nimenhuuto

2. Päätösvaltaisuus

3. LA 2/2012 vp laiksi avioliittolain muuttamisesta, rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain 1 luvun kumoamisesta sekä transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetun lain 2 §:n 2 ja 3 momentin kumoamisesta (Alexander Stubb /kok ym.)
Käsittely
Päätetään, ryhdytäänkö käsittelemään asiaa.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/valiokunnat/valiokunta-lav01/index.htx
Näillä hetkillä valiokunnan kokous lienee alkanut/alkamassa. Toivotaan kovasti järjen voittoa ja myönteistä päätöstä käsittelyyn ryhtymisestä.
Toivotaan, toivotaan. Ei siinä kyllä olisi mitään järkeä, että ei-kiireellisestä aloitteesta äänestettäisiin turhaan... Varsinkin kun se tulee kuitenkin takaisin kiireellisenä kansalaisaloitteena.
Päätös oli tiukka: 8 puolesta, 9 vastaan. Veikkaan että perussuomalaisten Arja Juvonen tai sosiaalidemokraattien Suna Kymäläinen heittäytyi kaksinkertaiseksi luopioksi. Perussuomalaisten Kaj Turunen ei ollut ilmeisesti ymmärtänyt alkuunkaan, mistä kaikesta tasa-arvoisessa avioliittolaissa oli kyse.
Ku lukee nettimielipiteitä asiasta, nii tulee - ehkä- kuva siitä, missä tunnelmissa osa kansaedustajista ilmeisesti päätöksiään tekee. Vo hyvää päivää, toki kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä, mutta ne perustelut! En ymmärrä, miksi tähän jatkuvasti sekoitetaan kirkkoa mukaan, vaikka lakialoite ei nimen omaan koskisi kirkon toimintaa.
Kansalaisaloitetta edistävän Tahdon2013-kampanjan Facebook-sivu on avattu: http://www.facebook.com/tahdon13

Saa nähdä, kerääkö se 50 000 tykkääjää ennen kuin kansalaisaloitteen kannattajailmoitusten keruu alkaa 19. maaliskuuta...
Mitä tulee näihin aloitteen vastustajiin, niin jotenkin ymmärrän Östmanin kannan. Hirvisaaren osalta asia taas jotenkin menee yleisen ymmärryksensä tason piikkiin. Mäntymaalta, Pirttilahdelta, Tolvaselta, Torniaiselta ja Turuselta ei myöskään kohtuuttomasti voi odottaa.

Vaan, tässä yksi kaksikko on ylitse muiden. Holmlundin selitystä hetki sitten uutisissa kuunnellessani ruudusta huokuva ylimielisyys sai minut miltei voimaan pahoin. Vähän samaan tapaan kuin Juvosen blogikirjoitus aiemmin tänään.

Voi vittu, mitä kaalinpäitä.
Näiden lisäksi tulevat ne tykkääjät, jotka eivät käytä Naamakirjaa.

Toivoa sopii, että kansalaisaloitteen kannattajaksi rakennetaan mahdollisuus päästä myös muuta kanavaa pitkin kuin vain FB:n kautta.
Tämä FB-sivuhan on ainoastaan asian tukikohta sosiaalisessa mediassa, josta tieto asiasta leviää tehokkaasti sosiaalisen median käyttäjille. Tuo tykkäysten määrä indikoi lähinnä sitä, kuinka paljon asia on havahduttanut ihmisiä. Yli 30 000 on varsin kunnioitettava määrä, jos vertaa muihin yksinomaan suomalaisiin FB-ilmiöihin.

Varsinaiset kansalaisaloitteen kannatusilmoitukset ovat sitten kokonaan eri asia. Niihin ei FB liity millään tavoin. Kannatusilmoituksia (eli kansalaisten puumerkkejä) kerätään perinteiseen tapaan papereille ja tällaista varten kehitettyyn viralliseen sähköiseen järjestelmään.

Tahdon 2013-kampanjan kotisivu osoitteessa http://www.tahdon2013.fi/ on vielä kesken, mutta valmistuu kyllä ennen 19. maaliskuuta käynnistyvän kampanjan alkua.
Miten tuon kansalaisaloitteen käsittely oikein sitten etenee? Meneekö jälleen lakivaliokunnan pantattavaksi ja torpataanko siellä lopulta ihan samalla tavalla kuin edellinenkin aloite? Miten kansalaisaloitteella on paremmat mahdollisuudet onnistua kuin nyt hylätyksi tulleella aloitteella?
Yksi kansalaisaloite on tähän mennessä päätynyt eduskuntaan saakka ja siitä äänestetään lähiaikoina.
Kyseessä on aloite turkistarhauksen kieltämiseksi. Allekirjoituksia siihen tuli noin 70 000.
http://yle.fi/uutiset/historiallinen_aloite_vie_turkistarhauskiellon_eduskuntaan/6349768

Kansalaisaloitelaki 12/2012, Finlex:

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2012/20120012

Yleistä kansalaisaloitteesta:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/ohjeet
No ensiksikin eduskunnalla on velvoite ottaa kansalaisaloite käsittelyyn. Koska enemmistö lakivaliokunnasta suhtautuu siihen myönteisesti, ei sen käsittelyssä pitäisi olla ongelmia. Arja Juvonen (ps.), joka äänesti lakialoitteen kumoon muotoseikan vuoksi kannattaa itse lakia, joten hänen myötään kannattajilla on enemmistö lakivaliokunnassa.

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliitosta käsitellään niin kuin sadan allekirjoittajan lakialoite: se menee lakivaliokunnassa läpi kaksivaiheiseen käsittelyyn, jossa kuullaan asiantuntijoita ja lopulta tehdään valiokunnan mietintö. Jos mietintö ehdottaa joitain muutoksia aloitteeseen, ne yleensä hyväksytään eduskunnan äänestyksessä. Valiokunnan kokoonpano näet vastaa eduskunnan kokoonpanoa, mutta kuten sanottu enemmistö valiokunnasta kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Valiokunta voi myös pyytää lausuntoja muilta valiokunnilta. Valiokuntakäsittely kestää yleensä kuukausia.

Lakivaliokunta voi kai myös edellyttää asiasta valtioneuvoston päätöstä, jos se kokee aloitteen vaativan sen verran valmistelua. En kuitenkaan usko valiokunnan enemmistön päätyvän tällaiseenkaan kun enemmistö jäsenistä on kerran kannattamassa lain hyväksymistä sellaisenaan. Asiassa toimeettomaan hallitukseen viittaamista on esiintynyt lähinnä Kokoomuksen homovastaisissa lakivaliokuntalaisissa, mutta sekin johtunee vain siitä ettei hallitus tunnetusti aio olla aloitteellinen asiassa - sabotointihaluja siis. En ole varma edellyttäisikö valiokunnan päätös valtioneuvostoa valmistelemaan asian...
Miten niin valiokunnan enemmistö kannattaa? Jos enemmistö olisi kannattanut, aloite olisi jo edennyt käsittelyyn. Tarkoitatko muotoseikalla, sitä, että edustaja (pers) ei halunnut äänestää puolueensa yleisestä linjasta poikkeavasti? Se ei minusta ole muotoseikka, vaan politiikkaa. Niin toimii politiikko, vaikka olisitkin asiasta, jotain mieltä (tai väittäisit olevasi) taktikoit ja äänestät (oletettua, ilmoittamaasi) kantaa vastaan, koska näin toimimalla saavutat jonkin toisen päämäärän. Tämä on yksi asia muiden joukossa ja poliitikot suhtautuvat asiaan sen mukaisesti.

Lähinnä itse näen asian niin, että jos kansalaisaloite saa huomattavan määrän kannatusta tai vaikka "vain" sen vaaditun 50 000, ei eduskunnassa kehdata olla käsittelemättä asiaa. Silti sen läpimenosta ei ole mitään takuita, koska moni puolue on luokitellut tämän ns "omantunnon asiakasi", mikä tarkoittaa, että esim kokoomuslaisista monikin voi aloitettu vastustaa eivätkä he riko ryhmäkuria. Perussuomalaisilla näyttää ryhmäpaineet olevan ehkä kovemmat.
Arja Juvonen vetosi äänestyspäätöksessään siihen, ettei aloitteella ollut sataa allekirjoittajaa. Hän halusi kohdella sitä samalla tavalla kuin muita vastaavia aloitteita. Mikään sääntö ei kuitenkaan siihen edellytä. Tämä oli se muotoseikka, eikä se ollut edes ehdoton.

Kansalaisloite tulee kuitenkin automaattisesti käsittelyyn, joten jos siinä poistuu Juvoselta muotoseikka äänestää lakia vastaan. Lisäksi Juvonen suhtautuu blogissaan myönteisesti kansalaisaloitteeseen, joten en näe mitään syytä miksi hän jotenkin haittaisi sen etenemistä lakivaliokunnassa kun kerran kannattaa lain hyväksymistä sellaisenaan.
muotoseikkojen taakse on hyvä mennä silloin, kun ei halua kertoa totuutta. Niin tai näin lain läpimeno tai edes sen käsittelyyn tuleminen ei ole välttämättä niin yksinkertaista kuin kuvaat, valitettavasti.
Läpimenoon vaadittaneen käännytystyötä, mutta käsittely on varma nakki kunhan allekirjoittaneita piisaa. Älä ole pessimisti. :)
44 257 tykkääjää näyttää olevan kampanjan FB-sivulla juuri nyt. Uusia tykkääjiä tulee minuuttitahdilla, joten 50 000 tykkääjän rajaan on paremminkin tuntien kuin päivien matka.
Tosin näiden Some-hypetysten tapaan tykkäystahti oli raivoisaa ensimmäisen vuorokauden aikana, mutta lopahti jyrkästi sen jälkeen kun kaikki asiasta kiinnostuneet olivat jo siirtyneet johonkin uuteen aiheeseen. Nyt uusia tykkääjiä tulee hyvin verkkaiseen tahtiin, ja pelkään pahoin, että moni ajattelee asian olevan tällä selvä.

19.3. jälkeen tarvittaisiin jokin uusi kimmoke jotta aikuisten oikeasti kansalaisaloitteeseen vaikuttavia virallisia "tykkäyksiä" saadaan samalla tavoin kasaan. Vapaaehtoisilla talokoolaisilla ja ennen kaikkea kanmpanjan vetäjillä on suuri urakka tuoda asia julki tehokkaasti ja oikealla tavalla niin, että se herättää asiallista kiinnostusta tärkeään päämäärään eikä esimerkiksi ala ärsyttää mihinkään tiettyyn suuntaan vetävällä yksipuolisuudella tai tarpeettomalla aggressiivisuudella vastustajia kohtaan.

Nähdäkseni tuon FB-sivun toiminta on kuitenkin osoittautunut hyväksi kenraaliharjoitukseksi ja vaikuttaa ainakin toistaiseksi varsin positiivisen maltilliselta.
HS-raadin enemmistön mielestä pian eduskuntaan tuleva kansalaisaloite on hyväksi suomalaiselle poliittiselle järjestelmälle. Vastaajista 56 prosenttia on sitä mieltä, että kansalaisaloitetta tarvitaan monien poliittisten kysymysten esille nostamiseen.
Mikael Jungner (sdp):
- Usein kansalaisilla on enemmän osaamista kuin poliitikoilla.
Hanna Mäntylä (ps):
- Jos aloite kerää vähintään vaaditut 50 000 nimeä, se on varsin vahva viesti myös eduskuntaan: asia on syytä ottaa vakavasti.

http://www.hs.fi/kotimaa/Mikael+Jungner+HS-raadissa+Usein+kansalaisilla+on+enemm%C3%A4n+osaamista+kuin+poliitikoilla/a1362119245820
---
Eduskuntaan asti on päässyt yksi kansalaisaloitte, joka koskee eläimiä eli turkistarhauksen kieltämistä.
Tässä meidän aloitteessamme on kyse ihmisten oikeuksista. Sen allekirjoittaa varmasti useampi, kenties jopa 200 000 äänioikeutettua suomalaista.
Jos tosiaan käy niin, ettei se pääse eduskunnan täysistunnon äänestykseen saakka, se osoittaa, että paljon puhutulla kansalaisaloitelailla ei ole käytännössä
mitään merkitystä.
Hyvä, että toit positiivisen näkäkulman HS-raadisti. Itse koin esim ex-pääministeri Kiviniemen näkökulman "on vaikea uskoa, että aloitteita tehtäisiin jatkossakaan epäkohdista, joita kansanedustajat itse eivät olisi havainneet” pöyristyttävänä pöyhkeytenä ja kansalaisten aliarvioimisena. Ehkä paljasti todellisen luontonsa nyt, kun on jo politiikassa paljon hävinnyt?

Toivon myös, että kansalaisaloite ei ole vain näennäisdemokraattinen pikku jippo, jolla "osallistetaan" aktiiviset kansalaiset, vaan, että sitä kautta voi tuoda päätöksentekoon tärkeitä avauksia, jotka jostain syystä juuttuvat puolueiden keskinäisiin kiistoihin.
Tuo Kiviniemen kommentti on aika kryptinen ja sen voi ymmärtää tarkoittavan ihan mitä tahansa tulkitsijasta ja aisayhteydestä riippuen. Pitäiskö tuo nyt ymmärtää niin että Kiviniemen mukaan kansalaisaloitteita tullaan tekemään epäkohdista, joita myös kansanedustajat ovat havainneet?
FB-sivu Tahdon2013 on ylittänyt 50 000 tykkääjän rajan. Jos puoletkin noista tykkääjistä vaivautuu aikanaan oma-aloitteisesti myös allekirjoittamaan kansalaisaloitteen, on siinä hyvä pesämuna kannattajien kerääjille!
Illalla katselin, että taitaa yöllä tulla 50 000 täyteen. Meni siihen vähän enemmän aikaa kuin lauantaina laskeskelin.

Hyvä uutinen on se, että monet kirjastot alkavat vastaanottaa kansalaisaloitteiden kannatusilmoituksia.
Julkisuudessa on pohdittu sitä, mikä itse asiassa on kansalaisaloitteen asema siinä vaiheessa, kun se tuodaan Eduskuntaan.

Tahdon2013-sivuston vieraskynässä Avoimen ministeriön Joonas Pekkanen sanoo, että mahdollisuudet katkaista 50000 allekirjoitusta keränneen kansalaisaloitteen tie suureen saliin ovat lähinnä teoreettiset:

"Vaikka valiokunta voikin esittää aloitteen hylkäämistä, niin asiasta päästään äänestämään eduskunnan suuressa salissa, jos yksikin kansanedustaja ehdottaa aloitteen hyväksymistä ja toinen kannattaa sitä.
Pekkanen uskoo, että kahdensadan kansanedustajan joukosta löytyy vähintään kaksi, jotka vaativat asiasta suuren salin keskustelun ja äänestyksen."

http://www.tahdon2013.fi/vieraskyna/kansalaisaloite-paasee-suuren-salin-aanestykseen/
Nythän eduskunnassa on käsittelyssä ensimmäinen kansalaisaloitteen pohjalta tullut lakiesitys. Sen allekirjoitti yli 70 t. kansalaista, eiköhän sen käsittely anna osviittaa tähänkin tapaukseen. Tasa-arvoisen avioliiton puolesta avoin ministeriö on kerännyt kannatusta jo varmaan vuoden verran, joten sinänsä tämä lakialoite ei ole mikään uusi juttu. Nyt se vaan sai kaibattua julkisuutta.
Koska avioliittolakialoitetta ei voi vielä allekirjoittaa, voidaan tässä ottaa esille aloite, jonka voi jo allekirjoittaa.

Jälleen kerran on jouduttu toteamaan, että monilta suomalaiskansanedustajilta puuttuu yleistieto ja kokemus eli he eivät ole sopivia eikä päteviä
toimimaan kansanedustajina. Tämän aloitteen tarkoituksena on asettaa vähimmäisvaatimukset kansanedustajiksi pyrkiville.
Aloite kansanedustajien laadun ja osaamistason nostamiseksi:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/107
Aivan älytön aloite.
Kansanedustajien laadun ja osaamistason nostamiselle kyllä. Yksioikoisille kriteereille niiden todistamiseksi jyrkkä ei!

Ehkä pitäisi pikemminkin säätää kriteerit sille, kenellä on oikeus käyttää äänioikeuttaan, niin tulokset olisivat huomattavasti paremmat... :)
Tällä hetkellä on menossa nimienkeräys 41 kansalaisaloitteeseen. Allekirjoitan meidän aloitteemme 19.3. ja tutustun muihin myöhemmin.
Tässä tämänhetkiset aloitteet:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/hae
---
Ranneliike.netin etusivulla kysytään, riittääkö parisuhdelaki vai tarvitaanko tasa-arvoinen avioliittolaki.
Tähän mennessä ainoastaan minä olen vastannut. Käsittääkseni kaikki saavat vastata.
Kyllä tuohon etusivun "Pinkkiseen kysymykseen" on vastauksia jo muutaman kymmenen verran tullut. Aika yksimieliseltä väki tuntuisi vaikuttavan tasa-arvoisen avioliittolain tarpeellisuuden suhteen.
No johan ilmestyi muutama parisuhdeapartheidia mielistelevää/avioliittokielteistä vastausta...
Tasa-arvoista avioliittolakia ajavan Tahdon2013–kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen ei ylläty tuoreesta mielipidemittauksesta, jonka mukaan 58 prosenttia suomalaisista kannattaa avioliitto-oikeutta myös samaa sukupuolta oleville pariskunnille.

Moilanen uskoo, että 50 000 nimeä tulee täyteen hyvinkin nopeasti. Tarkoituksena on jatkaa nimienkeruuta 50 000:n rajapyykin jälkeenkin.
- Mitä enemmän saamme nimiä, sitä enemmän aloitteella on poliittista painoarvoa, Moilanen sanoo.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288546855154.html?pos=alista-4
Uskomatonta, et joku tosiaan kannattaa sitä, et kansanedustajan pitää olla

a) korkeekoulutettu

b) vähintään 40-vuotias

c) naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa

d) perheellinen

e) nuhteeton (tätä mä itse asiassa kannatan tietyin edellytyksin)

f) puhtaat luottitiedot

g) intti käytynä

Tähän mennessä 117 pöljää on jo allekirjottanu ton hurualotteen.
Tällä sivustolla olis ihme, jos jakauma olisi jotain muuta aloitteen suhteen. Yhteiskunnallisena ongelmana tää ei oo ehkä kaikkien kansalaisten mielestä niin tärkeä, että vaivaantuisivat allekirjoittaan aloitteen. Kovin iso muutoshan ei ole kuitenkaan kyseessä lopulta.
Kannatettu!
Allekirjoituksia Kansalaisaloite fi:ssä jo 7168. Tuleekohan minimi täyteen jo eka päivänä...
Ihanaa olla väärässä, ihmisethän suorastaan rynnivät allekirjoittamaan aloitetta. Sähköiset palvelut lisäävät osallistumista, hienoa. Tällä tahdilla, vaikka hidastuisikin voi aloite saada merkittävän määrän kannattajia. 500 000?
Hienoa, hienoa. Pessimistisesti en kyllä näin hyvää alkua kannattajamäärän suhteen odottanut.

Riqumankin mennyt ihan sekaisin?
Tuo aiemmin mainitsemani sivusto jumii sekin, joten allekirjoitusten määrä ei päivity siellä kunnolla.

Mutta tosiaan: 50.000 raja meni yli n. klo 14:30. Hienoa! :-)))
Tallanen maara allekirjotuksii tekee vaikutuksen jopa mun kaltaseen paatuneeseen ''homofobiseen nettitrollin'', kuten taalla eras ittensa perusteellisesti nolannu jatka asian ilmas. Avioliitto on ok, adoptio ei. Paatin kuitenkin allekirjottaa. Taa luo samalla pohjaa myos tarkeemmille aloitteille.
Hetki sitten 60 500 allekirjoitusta.

Ylitetäänkö 100 000 vielä tänään?
71 273!

Eiköhän tuo määrä tässä ajassa kerro aika paljon, mitä mieltä suomalaiset ovat. Hieno päivä ja liput liehuvat!


Tasa-arvon puolesta!
Vauhti ei tunnu laantuvan, osoittaa miten paljon patoutunutta energiaa ajatteleville ihmisille on ehtinyt kertyä tiettyjen poliitikkojen harrastaman kaikenlaisen venkoilun ja selittelyn aikana...

Sata tuhatta ensimmäisen päivän kuluessa ei näytä enää mitenkään mahdottomalta. Kansalaisaloite-sivustolla on jo 70 000 rikki, ja lisäksi nyt näkymättömiin jäävä muiden keräyspisteiden kannatus.

Lisää tulee jatkuvalla syötöllä!
Kirjoitin äsken väärin, pahoittelen. Tässä pitäisi nyt olla viimeisimmät tiedot.

80 000 ylitettiin hetki sitten. 10 000 allekirjoitusta tuli noin 1,5 tunnissa eli vauhti on suunnilleen ennallaan.
Ilmeisesti tassa on kyse lahinna ihmisten turhautumisesta Holmlundin yms. venkoiluun siina lakivaliokuntakysymyksessa.
Ehkä pikkaisen myös viimeisimpään hallitusohjelmaan. Ja sitä edeltäviin.
Tai sitten kyse on siitä, että suomessa on noin 250k homoa ja kun heidät hyväksyvät lähiomaiset lasketaan mukaan niin määrä on aika paljon isompi. Sitten kun noista otetaan osajoukko jotka ovat niin naiveja, että uskovat kansalaistoiminnan voimaan niin saadaan aika monta :)
Sisäministeri Päivi Räsäsellä on varmaankin ollut surkea päivä.
Kristillisdemokraatit saivat viime syksyn 2012 kunnallisvaaleissa 93 000 ääntä eli olemme jo ylittäneet heidän kannatuksensa muutamassa tunnissa.
Edellinen