Puutarhurin Ottein

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2007.

Silmä ummessa

Torpalla on tullut täälläkin vietettyä aikaa... paarma vain puri silmäluomeen mikä tarkoittaa että julkisiin paikkoihin ei taida pariin viikkoon olla menemistä....

Torpalla kasvaa joku villiintynyt omenapuun taimi vähän epäedullisessa paikassa, mutta ei muita hedelmäpuita. Istutimme ensimmäisen uuden, vanhan mansikkamaan paikalle. Huvitus-lajike. Sen vieressä kasvaa taimivaihdoista saatu marjaomenapuun taimi, mutta se on niin pieni, että saattaa kelvata kauriin alkupalaksi koska vaan. Tuolta taimivaihdosta sain muuten myös japanin jalopähkinän, joka myös kasvaa iloisesti.

Kävimme paikallisessa säästöpörssissä ja sieltä tarttui mukaan myös toinen omenapuu, kääpiöivä muoto, lajike muistaakseni Jaspis. Se on vielä istuttamatta mutta se päässee talon eteen kuolleen koristeomenapuun tilalle.

Marjapensaat tuottavat valtavan sadon. Edellinen omistaja on istuttanut 4 punaherukkaa, 3 mustaherukkaa ja 4 karviaista, mutta näiden lisäksi tontin reunalla kasvaa ilmeisesti villiintyneinä herukoita pensaskaupalla. Kaikki pensaat näyttävät tuottavan suuren sadon, myös nuo 'viralliset' pensaat vaikka keväällä leikkasin ne tutun puutarhurin neuvoilla todella rankasti.

Hyötykasvikokeiluille meinasi kyllä käydä köpelösti. Pavut olivat jo hyvin taimettuneet kun joku karvaleuka käveli läpi kasvimaan ja niisti ne maata myöten. Viikkoa aiemmin ilm sama otus niisti perunanvarret! Herneet eivät kuitenkaan kelvanneet ja perunatkin ovat nousseet uudestaan, eli pienen sadon toiveissa eletään. Porkkanoita tulee kirjaimellisesti n. 5 kpl, kylvön jälkeinen viikko oli se kuuma ja kuiva. Kylvin nyt sitten aukkopaikkoihin salaattisipulia, lisää herneitä ja kesäkukkia.

Puutarhaunelmien kommenteissa puhuttiin ruohosilpulla kattamisesta; meillä kun tontista merkittävä osa on nurmikolla, ruohosilppua riittää ja kokemukset siitä ovat olleet hyvät. Jopa talon kuumalla seinustalla kasvavat perennat ovat hyötyneet siitä. Se vähä kasteluvesi jota olen niille jaksanut kantaa, on riittänyt paljon paremmin silpun ansiosta. Hyötykasvimaan venäläiset valkosipulit roihahtivat komeasti kasvuun kun saivat alkukesästä ruohosilppukatteen. Kuten eräs puutarhanettiläinen sanoi: "kattaminen kannattaa aina".