Puutarhurin Ottein

Edellinen

Kesä ohi?

Ensimmäinen kesä torpalla on vietetty. Toki, kesää on vielä jäljellä mutta kun lomat on pidetty, ollaan yli elokuun puolenvälin ja jo satoa korjataan, ajatukset siirtyvät väistämättä syksyyn ja edessä olevaan talveen.

Kesä on ollut upea, mahtava, ihana, rentouttava... kaikkea sitä mitä odotin ja vähän enemmän. Myös tunteiden vuoristorataa sen suhteen, mikä kasvaa, ja minkä kauriit söivät. Tekemiseen on tullut myös skaalaa - kun itse omin voimin tekee, kapasiteetti on rajallinen. Ensi kesän suunnitelmat toivottavasti ovat jo realistisemmat (yeah, right!)... ;)

Ihan kiva kun syyskesä tulee, sienet, viileät illat, tunnelmointi. Vielä ei palele mutta takkatuli on aina tervetullut.

Mutta ennen sitä vielä ehtii istuttaa ja kylvää! Lukemattomia siemenkirjoitä ja vierailuja taimistoilla. Niin ja ne 200+ narsissia istutettavaksi.


Silmä ummessa

Torpalla on tullut täälläkin vietettyä aikaa... paarma vain puri silmäluomeen mikä tarkoittaa että julkisiin paikkoihin ei taida pariin viikkoon olla menemistä....

Torpalla kasvaa joku villiintynyt omenapuun taimi vähän epäedullisessa paikassa, mutta ei muita hedelmäpuita. Istutimme ensimmäisen uuden, vanhan mansikkamaan paikalle. Huvitus-lajike. Sen vieressä kasvaa taimivaihdoista saatu marjaomenapuun taimi, mutta se on niin pieni, että saattaa kelvata kauriin alkupalaksi koska vaan. Tuolta taimivaihdosta sain muuten myös japanin jalopähkinän, joka myös kasvaa iloisesti.

Kävimme paikallisessa säästöpörssissä ja sieltä tarttui mukaan myös toinen omenapuu, kääpiöivä muoto, lajike muistaakseni Jaspis. Se on vielä istuttamatta mutta se päässee talon eteen kuolleen koristeomenapuun tilalle.

Marjapensaat tuottavat valtavan sadon. Edellinen omistaja on istuttanut 4 punaherukkaa, 3 mustaherukkaa ja 4 karviaista, mutta näiden lisäksi tontin reunalla kasvaa ilmeisesti villiintyneinä herukoita pensaskaupalla. Kaikki pensaat näyttävät tuottavan suuren sadon, myös nuo 'viralliset' pensaat vaikka keväällä leikkasin ne tutun puutarhurin neuvoilla todella rankasti.

Hyötykasvikokeiluille meinasi kyllä käydä köpelösti. Pavut olivat jo hyvin taimettuneet kun joku karvaleuka käveli läpi kasvimaan ja niisti ne maata myöten. Viikkoa aiemmin ilm sama otus niisti perunanvarret! Herneet eivät kuitenkaan kelvanneet ja perunatkin ovat nousseet uudestaan, eli pienen sadon toiveissa eletään. Porkkanoita tulee kirjaimellisesti n. 5 kpl, kylvön jälkeinen viikko oli se kuuma ja kuiva. Kylvin nyt sitten aukkopaikkoihin salaattisipulia, lisää herneitä ja kesäkukkia.

Puutarhaunelmien kommenteissa puhuttiin ruohosilpulla kattamisesta; meillä kun tontista merkittävä osa on nurmikolla, ruohosilppua riittää ja kokemukset siitä ovat olleet hyvät. Jopa talon kuumalla seinustalla kasvavat perennat ovat hyötyneet siitä. Se vähä kasteluvesi jota olen niille jaksanut kantaa, on riittänyt paljon paremmin silpun ansiosta. Hyötykasvimaan venäläiset valkosipulit roihahtivat komeasti kasvuun kun saivat alkukesästä ruohosilppukatteen. Kuten eräs puutarhanettiläinen sanoi: "kattaminen kannattaa aina".


Tuholaisten luomutorjuntaa

Loma alkoi! Harrastin mökillä hiukan luomu-torjunaa herukan lehtiä syöville toukille; murskasin kaikki löytämäni toukat sormien välissä. Ällöä, mutta toivottavasti pelastaa lupaavalta näyttävän marjasadon.

Kuvan neitoperhosen toukkia en murskannut - syövät nokkosta joten olkaa hyvä vaan.


T&M

Viimeistä kiireistä työviikkoa piristi Thompson et Morganin alesta tilattu siemenkirje:

- kiiltomalva 'Mystic Merlin'
- kellokärhö
- päivänsilmä 'Giant Double Hybrids'
- loistopäivänhattu
- syyshohdekukka 'Sunshine Hybrid'
- tarhakukonkannus 'Kingsize Scarlet' ja 'Gentian Blue'
- ...ja viimeksi kurjenpolvikokoelmaan 'G. pratense 'Purple Haze'

Noista nuo perennat on tarkoitus kylvää syksyllä maahan saamaan luonnollinen kylmäkäsittely.

Omia suuria suosikkeja tuntuvat olevan erilaiset punahatut, syyshohdekukat (hankin taimina 'Moerhaim Beauty'ä) sekä kurjenpolvet - tietysti akileijojen lisäksi joista kevään siemenkylvöjen poikaset ovat kasvamassa nyt penkissä: lajikkeet 'Nora Barlow', 'Green Apples', 'Lime Sorbet', 'M.I. Huish'. Tilasin taannoin lisäksi toisesta brittiläisestä siemenkaupasta mm erilaisia kärhökukkaisia akileija lajikkeita.


Vielä viikko

Vielä viikko pitäisi jaksaa ennen kesälomaa. Onneksi ilmat muuttuivat enemmän tyypillisiksi suomalaisiksi kesäsäiksi; ei aivan niin kuumaa ja tuulee. Pohjoisen pojalle tulee niin helposti kuuma.

Kävimme Herkussa - porukkaa oli aika vähän. Ilmeisesti Juhannusviikonloppu oli saanut useat matkustamaan pois, tai juhlimisväsymys oli iskenyt.

Siis ensi viikko vielä ja sitten alkaa heinäkuun kestävä loma.Euroviisujen parhaat

5 tähteä:
BELARUS - Work Your Magic
CYPRUS - Comme Ci - Comme Ca
GEORGIA - Visionary Dream
ICELAND - Valentine Lost
MOLDOVA - Fight
MALTA - Vertigo
SERBIA - Molitva
RUSSIA - Song #1
SLOVENIA - Cvet Z Juga
UKRAINE - Dancing Lasha Tumbai

4 tähteä:
ALBANIA - Hear My Plea
ESTONIA - Partners In Crime
THE NETHERLANDS - On Top Of The World
TURKEY - Shake It Up Shekerim


Puutarhayhdistystä?

Ehkä ennemmin oma alajaosto? Esim Fyllissä pystyy tekemään pienemmän piirin osastoja joihin voi hakea oikeuksia. Tosin en tiedä suhtautumisesta - puutarha-harrastajien ahdasmielisyys joskus yllättää. Toisaalta, tunku tuohon piiriin voisi olla suuri - homojen seurassa kun tunnetusti on aina hauskempaa! ;)


Kesää

Lauantaina oli suuri taimenvaihtotapahtuma Länsi-Uudellamaalla. Sähköpuutarhassa kuva saalista, jonka sain, kun pidättelin itseäni. Ne valikoimat ja hinnat olivat vaarallinen yhdistelmä.... Silloin satoi, mutta kun aloin istutella kasveja, alkoi helle.
http://sahkopuutarha.blogspot.com/

Kesä on täällä.... vietin kuuman päivän pellolla; käänsin ruohottunutta hyötykasvipalstaa ja istutin perunoita. Hiki virtasi kuin pieni joki otsalta. Tontin reunan ojaan meni suuri määrä talvehtineita ukonhatun ruusukkeita, lisää jäi kun voimat eivät riittäneet kuin neljäsosaan pellosta. Palattuamme kaupungissa iski raju ukkosmyrsky puolilta öin. Salamoita suoraan talon päällä.


huh-huh....

Rankka työviikko mökillä. Messutkin jäi väliin.... Mutta lauantain sateen ja sunnuntain täydellisen kevätpäivän aikana kevät eteni nykäyksen. Ruusunpuskan ympärillä narsissi- ja tulppaanirinki lupaa hyvää.

Edellinen