• Jusa

Rukan ympäristön ruskaluonto

Näissä maisemissa tuli vaellettua Rukan läheisyydessä. Kuva on Kiutakönkäältä, jossa lähellä on luontokeskus. Vähän pelotti, että seurassa oleva 5-vuotias pikkumies ei menisi kurkkimaan koskea liian läheltä. Paljon oli katselijoita ruskaisessa maisemassa ihailemassa noita kuohuja. Monia komeita uroksiakin reput selässä. Pääsin juttutuokioihinkin muutaman kaverin kanssa makkaranpaistossa; joo mukavia luontomiehiä :).

Viikossa tuli vaellettua n. 100 km, vaikeissakin maastoissa reppu selässä. Muistona musta ukkovarpaan kynsi, jonka irtoamista odotan lähiaikoina (toivottavasti ei kivulias). Muitakin paikkoja kolotti, mutta kaipa tällaiset näkymät pitävät mielen korkealla. Suosittelen Rukan maisemia esim karhunkierrosta. Moni on varmaan sen tehnytkin?

Meillä oli mökki vuokrattuna kaikkine mukavuuksineen; ei jaksa enää 5-kymppisenä vaelella rinkat selässä (joskus sitäkin on tullut harrastettua).. nuorempi sukupolvi kohentamaan kuntoaan ;)

Oulankajoki on Koutajoen vesistöön kuuluva joki Suomessa ja Karjalan tasavallassa Venäjällä. Oulankajoki on 135 kilometriä pitkä ja nykyisin siitä on Suomen puolella 105 kilometriä ja Venäjän puolella 30 kilometriä. Ennen vuoden 1944 alueluovutuksia lähes koko joki oli Suomen puolella.

Oulankajoki saa alkunsa Sallasta, josta se virtaa kohti etelää. Kuusamon kunnan puolelle tultuaan joki kääntyy kaakkoon ja virtaa Venäjän puolelle Karjalan tasavallan Louhen piirin alueelle. Rajan ylitettyään joki virtaa itään syvän ja kapean Paanajärven läpi, kääntyy jälleen kaakkoon ja laskee Pääjärveen. Suomen puolella suurimmat kosket ovat Taivalköngäs ja Kiutaköngäs. Suomen puolella Oulankajokeen laskee lännestä Savinajoki ja Aventojoki sekä itärajan tuntumassa Kitkajoki. Venäjän puolella siihen laskee ennen Paanajärveä, Kuusinkijoki.

Suuri osa Suomen puolella olevasta joesta kuuluu Oulangan kansallispuistoon. Venäjän puoleinen osa puolestaan kuuluu Paanajärven kansallispuistoon. Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat ovat Ympäristöministeriön nimeämä kansallismaisema.

Oulankajoki on erittäin näkyvästi esillä suositulla retkeilyreitillä Karhunkierroksella.

Oulankajoen suussa Pääjärven rannalla oli Oulangansuu-niminen kylä, joka oli Oulangan kunnan kirkonkylä. Nykyisin kylä on autio.

3 kommenttia

Nermal

9.10.2009 08:17

Onpa kaunis paikka! Ite viihtyisin tuollaisissa maisemissa oikein hyvin, mutta vaeltamisen fyysinen rasitus on mulle liikaa :-/

Jusa

9.10.2009 11:00

Matka Kiutakönkäälle oli n. 1,5 km luontokeskukselta eli edestakaisin 3 km. Siellä oli huonokuntoistakin porukkaa katselemassa. Voi vaeltaa ja käy katselemassa paikkoja vain sen verran kuin jaksaa. Iselläni on nivelkulumia selkärangassa ja polvissa (särkylääkkeet)... joten kävelynkin voi tehdä omaa tahtiaan; eikä 5-vuotiaan kanssa edetä niinkään nopeasti, vaikka hän ei kaikilla retkillä ollutkaan mukana.

Aboa

12.10.2009 15:43

Kotimaisemia, ahh! Olen kotoisin aika läheltä tuota paikkaa.