Läskit vex!

Näytetään bloggaukset huhtikuulta 2010.

Läskit vex! Viikko 20.

Tämä laihdutuskerta on ollut aivan erilainen, kuin ensimmäinen kerta Painonvartioissa vuonna 2003. Ensimmäisellä kerralla sain 10 ensimmäisen viikon aikana pudotettua 15 kiloa. Nyt tällä kerralla on jo 20 viikkoa takana ja kokonaispudotus -9,9 kg. Ero on selvä: ensimmäinsen kerran pudotus 1,5kg/viikko verrattuna nyt 0,5kg/viikko. Toisaalta elämäntilaanteeni on aivan erilainen. Olin silloin sinkku, työajat säännölliset, asuin faijan luona ja olin nuorempi. Noudatin ohjelmaa silloin todella tarkasti. En sallinut itselleni yhtään lipsumisia tai ylimääräisiä herkkuja. Toimin silloin työpaikallani yksin vastaten koko keittiöstä saaden tehtyä lounasruoasta minulle sopivaa tai pystyin helposti laskemaan siitä pisteet tietäen tarkalleen mitä ruoka sisälsi. Silloin myös Painonvartioiden ohjelma oli paljon tiukempi. Ei ollut Joustajia, esim. alle 5% rasvaa sis. lihaa haluamasi määrä 3 pisteellä tai esim. perunaa, pastaa, riisiä haluamasi määrä 4 pisteellä, ei 0 pisteen hedelmiä (esim. sitrushedelmät), liikunta pisteitä ei saanut syödä vasta kuin oli kertynyt niitä 7 pistettä.

Yksi selvä ero ensimmäiseen kertaan on kuntosalilla käynti. Ekalla kerralla en lisännyt liikunta juuri yhtään. Nyt käyn noin 3 kertaa viiikossa salilla heilumassa cross-tranerilla ja tekemässä omaohjaajan tekemän kunto-ohjelman. Vaikka pudotus on ollut vain 10 kiloa niin vyötäröstö on lähtenyt jo 12 senttiä. Ensimmöisen kerran vyötärönmittoja en muista lainkaan, joten hankala verrata sitä. Selvää on, että läskin lähtiessä se korvautuu lihasmassalla, joka painaa enemmän, joka taas näkyy plussana vaa'alla. Sekään ei selitä kokonaan hitaampaa painonpudotusta. Kuten jo aikaisemmista kirjoituksista on selvennyt, ei joka viikko ole mennyt kovinkaan hyvin. Paino on pudonnut ja taas noussut. Siksakkia, mutta pääasia, että paino pitkällä aikavälilllä laskee. Parempi voisikin olla, että paino laskisi hitaasti, kropan tottuen hoikempaan olomuotoon.

Parin viikon päästä saan pyöräni huollosta. Tarkotus ajaa ainakin kerran viikossa lenkki esim. Ryttylään (25km), Hikiään (14km) tai Hyvinkäälle (30km). Kuntosalille mennään AINA pyörällä eikä autolla niin kuin nyt mennään. Olen vaan sen verran mukavuuden haluinen, etten vesisateella ainakaan kovin mielellään halua pyörällä ajella. Ennen on pitkät ajomatkat alkaneet käydä persiille ja käsille. Pyörään tulee leveät käsipidikkeet ja iso satula siinä on jo niin toivottavasti se helpottaa ajamista.

Noin viikko sitten sain itsellenni konkreettisen muistutuksen siitä, että ei voi vain syödä miten sattuu. Usein tulee vaan syötyä ja illan päätteeksi laskettua päivän pisteet ja huomattua, että yli meni TAAS. Viime viikolla yksi päivä laskin pisteet ennen illan lämmintä ruokaa. Pisteitä jäljellä enää 7. Ruokana olisi porkkanalettuja. Koko rasia olisi 13 pisteen arvoinen. Syönkö koko rasian vai vaan puolet ja loput pakkaseen? Ajattelin, että aika pieni annos. Tekisi mieli syödä koko rasia, mutta sitten menisi pisteet yli ja pitäisi säästää muina päivinä yli mennyt pistemäärä. Tuijotan porkkanalettu rasiaa keittiön työtasolla ja mietin. Syönkö kaikki vai vaan puolet? Pitkään mietin ja laskeskelen. Suuri halu oli syödä kaikki. Sitten sain itsestä otteen ja päätin syödä vain puolet, otan pari palaa ruisleipää ja lasin maitoa. Pisteet menee yli vain kahdella. Tuumasta toimeen! ONNISTUIN!

TULOKSET

Aloituspaino 122,7 kg, tavoitepaino 80 kg, pudotustarve -43 kg
Aloitusvyötärönmitta 138 cm, tavoite alle metri

Viikko 20, 14.4.2010:
Viime viikon plussa kyllä harmitti. Kokonaispudotus on nyt ollut pidempääm noin -10 kilossa. Kulunut viikko meni erittäin hyvin. Pisteet laskettiin ja merkattiin tarkasti päiväkirjaan. Salilla tuli käytyä se 3 kertaa. Olin erittäin varma, että tulee kunnon pudotus. Harmikseni en päässyt vielä eroon edellisen viikon plussasta kokonaan. Hyvä tulos kuitenkin!

Paino 112,8 kg, muutos edelliseen -1,1 kg
Painonpudotus yhteensä -9,9 kg
BMI 34,81
Vyötärönympärys 126 cm, -12 cm


Eikö voi olla syömättä

Kumma, kun ei selviä jostain juhlapyhästä syömättä ja juomatta. Alunperin ei ollut mitään tarkoitusta viettää pääsiäistä. Oikeastaan unohdin kokonaan sen ja ostin ihan normi ruokatarvikkeet kotiin. Sitten aivan hetken mielijohteesta lähdettiin Helsinkiin hotelliin kolmeksi päiväksi. Tietysti käytiin ravintoloissa syömässä hyvin ruokajuoman kera ja muutenkin oli juomaa varattuna. Antaa nyt sitten mennä nämä kolme päivää ja sitten takaisin pisteille. Kotiin päästyä pitikin saada mämmiä kerman ja sokerin kera sekä jostain puskan takaa tuli suuri halu tehdä karjalanpiirakoita munavoilla. Menköön nyt vielä tämä ilta ja sitten pisteille. Sunnuntaina tulikin vain syötyä leipää ja mämmiä. Siitä tuli noidankehä, josta ei päässyt pois. Meni kulunut viikkoa hokien itselle, että huomenna sitten takaisin pisteille.

Meni koko viikko täysin persiilleen, josta ei ole muuta seurausta, kuin plussaa näyttävä vaaka.

Vanhoista tavoistaan voi olla vaike luopua tai muuttaa niitä. Sanotaan, ettei vanha koira uusia temppuja opi. Koko aikainen pieni napostelu ja mielihaluihin sortuminen on minun vanha paha tapa, josta en meinaa päästä eroon. Tuosta tavasta olisi ehdottomasti päästävä eroon, jos haluan ylläpitää tulevaa tavoitepainoani. Ei ole edes mitään järkeä laihduttaa, etenkään suurta määrää, jos ei edes pysty pitämään kiloja poissa.

Salilla käynti vastaavasti on mennyt hyvin. Vaikka välillä on sellanen ei jaksa-fiilis niin kuitenkin siellä tulee käytyä. Kun saa itsensä sinne raahattua niin ihan mielellään siellä heiluu. Varmaankin pitää omaohjaajan kanssa katsoa kunto-ohjelmaani. Heidän suosituksensa on uusia ohjelma 2-3 kuukauden välein.

Nyt vaan tsemppaan kovasti ja lasken pisteet ja pidän päivä kirjaa

Kevätkin on jo pitkällä!


Aseta tavoitteita

Tähän mennessä painonpudotus on sujunut hyvin. Olen määrätietoisesti kieltäynyt kaikesta kiusauksista ja jättänyt väliin kaikki herkut ja napostelut. Mielihalut on helppo jättää huomiotta eikä tarvitse käydä tarkistamssa koko ajan toimiiko se jääkaapin valo vai ei. Pidän tunnollisesti ruokapäiväkirjaa laskien pisteet tarkasti ylittämättä päivittäistä pistemäärääni tuntien olon sopivan kylläiseksi päivän päätteeksi.

EI SE VAAN OLE NIIN!

Päivättäistä tuskailua koko aikaista napostelun tunnetta vastaan. Vähän väliä tekisi mieli jotain pientä mussuttaa vaikkapa muutama siivu leikkelettä suoraan jääkaapista. Eikä aina jaksa tai muista joka suupalaa merkitä ruokapäiväkirjaan saatikka edes ylipäätään pitää koko päiväkirjaa. Voisi edes pikkuisen suunnitella syömistään etukäteen ettei aina ylitä pisteitä.

Huolimatta, ei niin tarkasta, pistelaskusta ja kirjanpidosta niin olen silti saanut jo 9 kg pois.

Joka ikinen pudotettu gramma kropasta on askel kohti tavoitepainoa.

Painonpudotusta helpottaa asettamalla itselle selkeä tavoite, johon haluaa päästä. Sen lisäksi voi miettiä erilaisia välietappeja. Itselläni niitä muutamia ja osaan olen jo päässytkin. Painonvartiat palkitsee 5% ja 10% painonpudotuksen ja joka 3 kilon pudotuksesta saa tähden.

Aloituspaino 122,7 kg

alle 120 kg
alle 116,5 kg (5% painonpudotus. Painonvartiat palkitsee 5% pudottaneet.)
alle 114,7 kg (Painoni ekalla kerralla Painonvartioissa helmikuussa 2003)

Paino nyt 114,1 kg

alle 110,4 kg (10% painonpudotus. Sanotaan, että 10% painonpudotus vähentää terveysriskejä)
alle 110 kg
alle 100 kg
alle 90 kg
alle 87 kg (Tähän pääsin ekalla PV kerralla heinäkuussa 2003)

Tavoitepaino 80 kg

Tavoitepaino varmaankin muuttuu laihdutuksen edetessä. Se voi jopa olla suurempi riippuen kropan muodosta ja kiinteydestä, mutta tällä hetkellä se on 80 kg. Tällöin olen painoindeksin mukaan normaalipainon yläpäässä. Läskin huvetessa tarkoitus omaohjaajan kanssa suunnitella kroppaa kiinteyttävä ja lihasmassaa kasvattava kunto-ohjelma. Vaikka olisi normaalipainoinen niin ei se kroppa välttämättä ole edustuskelpoinen. Tärkeintä kuitenkin on saada läskit pois terveydellisestä syistä näin vähentäen riskit sairastua ylipainoon liittyviin sairauksiin.


Pieniä muutoksia

Jo pienillä ruokavalion muutoksilla saa paljon aikaan. Ei välttämättä lyhyellä aikavälillä vaan pitkällä tähtäimellä pieni päätös päivässä merkitsee paljon. Valitseekin kevyemmän vaihtoehdon, ottaa pienemmän annoksen ja jättää santsaamatta. Luopuu kokonaan turhasta napostelusta ja kahvipullista. Esimerkiksi itse olen töissä jättänyt pois kaikki pullat, viinerin, limut, burgerit, pizzat ja syön lounaaksi mieluummin lounasbuffetista vihreää salaattia ja kurkkua sekä ruoaksi kohtuullisen annoksen lämmintä ruokaa tai teen runsaan kinnkuruikkarin salaatilla ja kurkulla mikä myös pätee kotona ollessa.

Muuten olen muuttanut ruokavaliotani kevyempään juomalla rasvatonta maitoa, vaihtamalla juuston 17 prosenttiseen, jättämällä kaikki makkarat ja metukat pois korvaten ne lihaleikkeleillä. Syön vain ruisleipää. Käytän raaka-aineina oikeaa lihaa kuten possua, nautaa, kanaa, kalkkunaa ja tuoretta kalaa sekä tuoreita kasviksi, juureksi ja hedelmiä. Eineksien käytön olen vähentänyt minimiin, kuitenkaan ihan kaikkea laittamalla banniin. Valmiit lihapullat, porkkanaohukaiset, nakit ja makkarat kevyenä versioina pelastaa ruoanlaiton vaivalta pitkän työpäivän jälkeen.

Omassa työssäni saan nähdä mitä kaikkea ihmiset syövät ja täytyy kyllä ihmetellä mitä kaikkea he laittavatkaan suuhunsa. Etenkin kauhulla katson, kuinka vanhemmat syöttävät pienille lapsilleen burgereita, nakkikoreja ja ranskalaisia. Opetetaan jo pienestä pitäen roskaruoan pariin. Onneksi on joitain vanhempia, jotka eivät anna periksi ja ottavat lapsilleen lounasbuffetin vaikka kuinka lapsi huuta vieressä "MÄ HALUUN NAKKIKORIN!!" Ei minun lapsuudessa sellaista syöty. Sitä syötiin mitä äiti oli tehnyt. No kyllä sitä sitten oltiinkin ruoka-aikaan kotona! Juuri lapsuuden aikana nämä liikakilot ovat tulleet, enkä todellakaan voi vanhempiani siitä syyttää. Itse ne kilot olen hommannut. Pitää jo aivan lapsena totuttaa syömään "oikeaa ruokaa". Mitä sitten "oikea ruoka" on. Ainakaan se ei löydy mäkkäristä tai hesestä!

Aivan kaikesta herkuista ei kannata luopua, koska niitä alkaa tekemään mieli vielä enemmän, mikä voi johtaa totaaliseen repsahdukseen.

Tänään kävin Dressmannin remontti alesta ostamassa kolmet housut kokoa 42/34, kun nyt housut on kokoa 48/34. Siinä mulle yksi tavoite lisää!


Päätös!

Viime marraskuussa tein päätöksen.

Hankiudun eroon liika läskeistäni lopullisesti. Muutan ruokavalioni terveelliseen ja muonipuolliseen ruokaan. Lisään reilusti liikuntaa harrastaen sitä säänöllisesti.

Useita epäonnistuneita yrityskertoja ja pettymyksiä on takana. Yhden kerran pääsin 7 kilon päähän tavoitteesta, mutta en vain päässyt lopulliseen tavoitteeseen ja paino alkoi sahaamaan ylös alas. Päätin luovuttaa ja homma meni täysin persiilleen. Palasin takaisin epäterveelliseen, rasvan ja sokerin kuorruttamaan ruokavalioon. Paino nousi hyvinkin nopeasti takaisin reilujen korkejen kera.

Kaikkein selvemmin ylipaino ja iso koko tulee ongelmaksi uusien vaatteiden hankinnan yhteydessä ja todella huonona yleiskuntona. Turha mennä tavalliseen vaateliikkeeseen vaan pitää suunnistaa isojen miesten vaateliikkeeseen, kuten Dressmann XL (entinen Living Large) tai Mr. Big, jotta löytyy minulle sopivaa vaatetta. Työvaatteetkin pitää erikseen teetättää. Muutakin haittaa isosta koosta ollut. Muistu mieleen muutama vuosi sitten Linnanmäen reissu. Menimme Kirnuun, joka oli sen vuoden uutuus laite. Hento pieni tyttö ei saanut turvavaljaita kiinni, koska mahani otti vastaan. Piti pyytää toista tulemaan apuun, että saavat väen vängällä painettua valjaat kiinni.

Inhosin yli kaiken liikuntaa kouluaikana. Ja jollain tapaa inhohan sitä vieläkin, mutta ehkä juuri huonon kuntoni takia. Ei tunnu kovinkaan miellekkäältä tehdä mitään, kun heti alkaa hengästymään, hiki valuu ja ei oikein tiedä miten tämä pitäisi tehdä. Selvästikkin tarvitsen jonkun tietävän apua ja opastusta.

Liityin viime marras- ja joulukuun aikana Painonvartioihin ja Hyvä Kuntoon (kuntosali). Tällä hetkellä pääpaino on painonpudotuksessa ja ruokavalion muuttamisessa, jota tuen liikunnalla. Suurimman osan ajasta salilla poljen cross trainerilla. Omaohjaaja on tehnyt minulle henkilökohtaisen kunto-ohjelman, joka keskittyy pääasiassa käsi- ja selkälihaksiin. Liiasta läskistä eroon päästyäni voisi ohjelmaa muuttaa enempi voimaharjoitteluun ja lihasten kasvattamiseen, kuitenkaan tekemättä minusta mitään lihaskimppua vaan saada harjoitettua peruslihaksen kuntoon.

http://www.hs.fi/viivijawagner/1135254454812

Painonvartiat on minulle vanha tuttu. Ensimmäisen kerran aloitin siellä helmikuussa 2003, jolloin pääsin 115 kilosta 87 kiloon eli sen 7 kilon päähän tavoitteestani noin puolessa vuodessa, joka sitten meni persiilleen. Muutamia muita yrityksiä ollut huonoin tuloksin. Yritin omatoimisesti laihduttaa Painonvartioiden miehille tarkoitelulla MP5-laihdutuspaketilla, johon kuului kirjallista materiaalia ja tietokoneohjelma. Ohjelmalla pystyi pitämään kirjaa painostaan, pisteistään, sisälsi pistetiedot eri ruoka-aineista ja pistelaskimen. Tästä laihdutus operaatiosta (kesäkuntoon -09) pidinkin hetken päiväkirjaa. Sekään kerta ei onnistunut.

Ryhmässä laiduttamin onnistuu paremmin. Ja se, pelottava ja valehtelematon, vaaka kertoo totuuden. Kerran viikossa samalla vaa'alla käynti antaa todellisen tuloksen viikon työstä. Ryhmäohjaajan ja muitten laihduttajien kannustus ja ohjeet auttavat onnistumaan. Ainakin minun kohdalla tämä toimii. Jaksaa vain laskea pisteet, pitää ruokapäiväkirjaa ja liikkua säännöllissti niin homma onnistuu.

TULOKSET:

Aloituspaino 122,7 kg, tavoitepaino 80 kg, pudotustarve -43 kg
Aloitusvyötärönmitta 138 cm, tavoite alle metri

Viikot 1-16:
Paino 114,1 kg
Painonpudotus yhteensä -8,9 kg
BMI 35,32
Vyötärönympärys 129 cm, -9 cm

Viikon 17 käynti Vartioissa jäi työvuorojen takia kokonaan väliin. Vyötärönympärys ei ole muuttunut kolmeen viikkoon lainkaan niin oli sellainen tunne, ettei ole lähtenyt grammaakaan, mutta vaa'alla olikin positiivinen yllätys.

Viikko 18, 31.3.2010:
Paino 112,5 kg, pudotus edelliseen -1,6 kg
Painonpudotus yhteensä -10,2 kg
BMI 34,72
Vyötärönympärys 128 cm, -9 cm

Viikko 19, 7.4.2010:
Meinasin tällä kertaa käytän Jokeri-kortin. Osallistuisin normaalisti ryhmään ja saisin viikkomateriaalin, muttä en kävisi lainkaan punnituksessa. Oikeastaan se olisi itseään huijaamista, jollain tapaa kieltää epäonnistumisensa, joten kävin vaa'alla melkein arvaten tuloksen.

Paino 113,9 kg, muutos edelliseen +1,4 kg
Painonpudotus yhteensä -8,8 kg
BMI 35,15
Vyötärönympärys 128 cm, -9 cm