• markowski

Läskit vex! Viikko 20.

Tämä laihdutuskerta on ollut aivan erilainen, kuin ensimmäinen kerta Painonvartioissa vuonna 2003. Ensimmäisellä kerralla sain 10 ensimmäisen viikon aikana pudotettua 15 kiloa. Nyt tällä kerralla on jo 20 viikkoa takana ja kokonaispudotus -9,9 kg. Ero on selvä: ensimmäinsen kerran pudotus 1,5kg/viikko verrattuna nyt 0,5kg/viikko. Toisaalta elämäntilaanteeni on aivan erilainen. Olin silloin sinkku, työajat säännölliset, asuin faijan luona ja olin nuorempi. Noudatin ohjelmaa silloin todella tarkasti. En sallinut itselleni yhtään lipsumisia tai ylimääräisiä herkkuja. Toimin silloin työpaikallani yksin vastaten koko keittiöstä saaden tehtyä lounasruoasta minulle sopivaa tai pystyin helposti laskemaan siitä pisteet tietäen tarkalleen mitä ruoka sisälsi. Silloin myös Painonvartioiden ohjelma oli paljon tiukempi. Ei ollut Joustajia, esim. alle 5% rasvaa sis. lihaa haluamasi määrä 3 pisteellä tai esim. perunaa, pastaa, riisiä haluamasi määrä 4 pisteellä, ei 0 pisteen hedelmiä (esim. sitrushedelmät), liikunta pisteitä ei saanut syödä vasta kuin oli kertynyt niitä 7 pistettä.

Yksi selvä ero ensimmäiseen kertaan on kuntosalilla käynti. Ekalla kerralla en lisännyt liikunta juuri yhtään. Nyt käyn noin 3 kertaa viiikossa salilla heilumassa cross-tranerilla ja tekemässä omaohjaajan tekemän kunto-ohjelman. Vaikka pudotus on ollut vain 10 kiloa niin vyötäröstö on lähtenyt jo 12 senttiä. Ensimmöisen kerran vyötärönmittoja en muista lainkaan, joten hankala verrata sitä. Selvää on, että läskin lähtiessä se korvautuu lihasmassalla, joka painaa enemmän, joka taas näkyy plussana vaa'alla. Sekään ei selitä kokonaan hitaampaa painonpudotusta. Kuten jo aikaisemmista kirjoituksista on selvennyt, ei joka viikko ole mennyt kovinkaan hyvin. Paino on pudonnut ja taas noussut. Siksakkia, mutta pääasia, että paino pitkällä aikavälilllä laskee. Parempi voisikin olla, että paino laskisi hitaasti, kropan tottuen hoikempaan olomuotoon.

Parin viikon päästä saan pyöräni huollosta. Tarkotus ajaa ainakin kerran viikossa lenkki esim. Ryttylään (25km), Hikiään (14km) tai Hyvinkäälle (30km). Kuntosalille mennään AINA pyörällä eikä autolla niin kuin nyt mennään. Olen vaan sen verran mukavuuden haluinen, etten vesisateella ainakaan kovin mielellään halua pyörällä ajella. Ennen on pitkät ajomatkat alkaneet käydä persiille ja käsille. Pyörään tulee leveät käsipidikkeet ja iso satula siinä on jo niin toivottavasti se helpottaa ajamista.

Noin viikko sitten sain itsellenni konkreettisen muistutuksen siitä, että ei voi vain syödä miten sattuu. Usein tulee vaan syötyä ja illan päätteeksi laskettua päivän pisteet ja huomattua, että yli meni TAAS. Viime viikolla yksi päivä laskin pisteet ennen illan lämmintä ruokaa. Pisteitä jäljellä enää 7. Ruokana olisi porkkanalettuja. Koko rasia olisi 13 pisteen arvoinen. Syönkö koko rasian vai vaan puolet ja loput pakkaseen? Ajattelin, että aika pieni annos. Tekisi mieli syödä koko rasia, mutta sitten menisi pisteet yli ja pitäisi säästää muina päivinä yli mennyt pistemäärä. Tuijotan porkkanalettu rasiaa keittiön työtasolla ja mietin. Syönkö kaikki vai vaan puolet? Pitkään mietin ja laskeskelen. Suuri halu oli syödä kaikki. Sitten sain itsestä otteen ja päätin syödä vain puolet, otan pari palaa ruisleipää ja lasin maitoa. Pisteet menee yli vain kahdella. Tuumasta toimeen! ONNISTUIN!

TULOKSET

Aloituspaino 122,7 kg, tavoitepaino 80 kg, pudotustarve -43 kg
Aloitusvyötärönmitta 138 cm, tavoite alle metri

Viikko 20, 14.4.2010:
Viime viikon plussa kyllä harmitti. Kokonaispudotus on nyt ollut pidempääm noin -10 kilossa. Kulunut viikko meni erittäin hyvin. Pisteet laskettiin ja merkattiin tarkasti päiväkirjaan. Salilla tuli käytyä se 3 kertaa. Olin erittäin varma, että tulee kunnon pudotus. Harmikseni en päässyt vielä eroon edellisen viikon plussasta kokonaan. Hyvä tulos kuitenkin!

Paino 112,8 kg, muutos edelliseen -1,1 kg
Painonpudotus yhteensä -9,9 kg
BMI 34,81
Vyötärönympärys 126 cm, -12 cm