• markowski

Päätös!

Viime marraskuussa tein päätöksen.

Hankiudun eroon liika läskeistäni lopullisesti. Muutan ruokavalioni terveelliseen ja muonipuolliseen ruokaan. Lisään reilusti liikuntaa harrastaen sitä säänöllisesti.

Useita epäonnistuneita yrityskertoja ja pettymyksiä on takana. Yhden kerran pääsin 7 kilon päähän tavoitteesta, mutta en vain päässyt lopulliseen tavoitteeseen ja paino alkoi sahaamaan ylös alas. Päätin luovuttaa ja homma meni täysin persiilleen. Palasin takaisin epäterveelliseen, rasvan ja sokerin kuorruttamaan ruokavalioon. Paino nousi hyvinkin nopeasti takaisin reilujen korkejen kera.

Kaikkein selvemmin ylipaino ja iso koko tulee ongelmaksi uusien vaatteiden hankinnan yhteydessä ja todella huonona yleiskuntona. Turha mennä tavalliseen vaateliikkeeseen vaan pitää suunnistaa isojen miesten vaateliikkeeseen, kuten Dressmann XL (entinen Living Large) tai Mr. Big, jotta löytyy minulle sopivaa vaatetta. Työvaatteetkin pitää erikseen teetättää. Muutakin haittaa isosta koosta ollut. Muistu mieleen muutama vuosi sitten Linnanmäen reissu. Menimme Kirnuun, joka oli sen vuoden uutuus laite. Hento pieni tyttö ei saanut turvavaljaita kiinni, koska mahani otti vastaan. Piti pyytää toista tulemaan apuun, että saavat väen vängällä painettua valjaat kiinni.

Inhosin yli kaiken liikuntaa kouluaikana. Ja jollain tapaa inhohan sitä vieläkin, mutta ehkä juuri huonon kuntoni takia. Ei tunnu kovinkaan miellekkäältä tehdä mitään, kun heti alkaa hengästymään, hiki valuu ja ei oikein tiedä miten tämä pitäisi tehdä. Selvästikkin tarvitsen jonkun tietävän apua ja opastusta.

Liityin viime marras- ja joulukuun aikana Painonvartioihin ja Hyvä Kuntoon (kuntosali). Tällä hetkellä pääpaino on painonpudotuksessa ja ruokavalion muuttamisessa, jota tuen liikunnalla. Suurimman osan ajasta salilla poljen cross trainerilla. Omaohjaaja on tehnyt minulle henkilökohtaisen kunto-ohjelman, joka keskittyy pääasiassa käsi- ja selkälihaksiin. Liiasta läskistä eroon päästyäni voisi ohjelmaa muuttaa enempi voimaharjoitteluun ja lihasten kasvattamiseen, kuitenkaan tekemättä minusta mitään lihaskimppua vaan saada harjoitettua peruslihaksen kuntoon.

http://www.hs.fi/viivijawagner/1135254454812

Painonvartiat on minulle vanha tuttu. Ensimmäisen kerran aloitin siellä helmikuussa 2003, jolloin pääsin 115 kilosta 87 kiloon eli sen 7 kilon päähän tavoitteestani noin puolessa vuodessa, joka sitten meni persiilleen. Muutamia muita yrityksiä ollut huonoin tuloksin. Yritin omatoimisesti laihduttaa Painonvartioiden miehille tarkoitelulla MP5-laihdutuspaketilla, johon kuului kirjallista materiaalia ja tietokoneohjelma. Ohjelmalla pystyi pitämään kirjaa painostaan, pisteistään, sisälsi pistetiedot eri ruoka-aineista ja pistelaskimen. Tästä laihdutus operaatiosta (kesäkuntoon -09) pidinkin hetken päiväkirjaa. Sekään kerta ei onnistunut.

Ryhmässä laiduttamin onnistuu paremmin. Ja se, pelottava ja valehtelematon, vaaka kertoo totuuden. Kerran viikossa samalla vaa'alla käynti antaa todellisen tuloksen viikon työstä. Ryhmäohjaajan ja muitten laihduttajien kannustus ja ohjeet auttavat onnistumaan. Ainakin minun kohdalla tämä toimii. Jaksaa vain laskea pisteet, pitää ruokapäiväkirjaa ja liikkua säännöllissti niin homma onnistuu.

TULOKSET:

Aloituspaino 122,7 kg, tavoitepaino 80 kg, pudotustarve -43 kg
Aloitusvyötärönmitta 138 cm, tavoite alle metri

Viikot 1-16:
Paino 114,1 kg
Painonpudotus yhteensä -8,9 kg
BMI 35,32
Vyötärönympärys 129 cm, -9 cm

Viikon 17 käynti Vartioissa jäi työvuorojen takia kokonaan väliin. Vyötärönympärys ei ole muuttunut kolmeen viikkoon lainkaan niin oli sellainen tunne, ettei ole lähtenyt grammaakaan, mutta vaa'alla olikin positiivinen yllätys.

Viikko 18, 31.3.2010:
Paino 112,5 kg, pudotus edelliseen -1,6 kg
Painonpudotus yhteensä -10,2 kg
BMI 34,72
Vyötärönympärys 128 cm, -9 cm

Viikko 19, 7.4.2010:
Meinasin tällä kertaa käytän Jokeri-kortin. Osallistuisin normaalisti ryhmään ja saisin viikkomateriaalin, muttä en kävisi lainkaan punnituksessa. Oikeastaan se olisi itseään huijaamista, jollain tapaa kieltää epäonnistumisensa, joten kävin vaa'alla melkein arvaten tuloksen.

Paino 113,9 kg, muutos edelliseen +1,4 kg
Painonpudotus yhteensä -8,8 kg
BMI 35,15
Vyötärönympärys 128 cm, -9 cm