Ihmisoikeustoimijoiden seminaari eduskunnassa ruoti lgbt-kyselyn tuloksia

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • -
  • 4

Eduskunnassa järjestettiin 5. kesäkuuta ihmisoikeustoimijoiden "Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt koulussa, työssä ja palveluissa – mitä uutta EU:n perusoikeusviraston tutkimus kertoo?" -seminaari. Osallistujia noin 70 - suurin osa naisia. Miehiä paikalla oli kymmenkunta.

Tilaisuuden aiheena oli EU:n perusoikeusviraston viime vuonna toteutaman kyselyn tulokset. Kyselyssä selvitettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kokemuksista eri elämänalueilla.

Tulosten mukaan keskeisiä ongelmia ovat transihmisten syrjintä työelämässä, työnhaussa ja terveydenhuollossa, kiusaaminen oppilaitoksissa sekä syrjinnän ja viharikosten aliraportointi viranomaisille. Yli puolet suomalaisvastaajista oli salannut identiteettinsä koulussa syrjinnän pelossa.

Kyselyyn vastasi EU:sta ja Kroatiasta yli 93 079 seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa henkilöä, joista 3439 oli Suomesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaajista homomiehiä oli ylivoimaisesti suurin osa: 57 448 (62%). Toiseksi suurin ryhmä olivat lesbot 15 236 (16%). Bi-miehiä oli 7 200 (8%) ja bi-naisia oli 6 424 (7%) ja . Transsukupuolisia oli 6 771 (7%).

Äänitallenteet ja kuvat (c) JuhaniV.

Seminaarin avasi Johanna Suurpää oikeusministeriöstä
Audio
Johanna Suurpään avauspuheenvuoro
Jörg Gebhard perusoikeusvirastosta esitteli Suomea koskevia suosituksia.
Audio
EU:n perusoikeusvirasto suosittaa, että Suomi ja muut EU-maat puuttuvat vahvemmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kiusaamiseen koulussa.<br /><br />Suomen tulisi esimerkiksi vahvistaa tasa-arvo- ja ihmisoikeuselinten toimivaltaa syrjintätapausten tutkimiseksi ja niihin puuttumiseksi. Viranomaisten tulee Suomessa parantaa toimintaansa ja tiedotustaan, jotta syrjintätapaukset ja viharikokset uskalletaan raportoida. Perusoikeusvirasto kehottaa myös työntekijä- ja työnantajajärjestöjä edistämään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.
Setan pääsihteeri Aija Salo pitää hienona sitä, että tasa-arvolaki uudistetaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Johanna Hautakorpi esitteli tulevaa tasa-arvolain muutoksesta. (kuva: JuhaniV)
Audio
Tasa-arvolain muutoksen myötä sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä kielletään selvästi lakitekstissä niin työelämän, koulutuksen, viranomaistoiminnan kuin palveluidenkin piirissä, kertoi Hautakorpi.
Tutkija Jukka Lehtosen mukaan EU:n tutkimustulokset vahvistavat aiempien suomalaistutkimusten tuloksia.
Audio
Lehtosen mukaan koulussa ja oppilaitoksissa sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyy vahvoja normeja. Muotteja murtavat oppilaat eivät aina saa opettajan ja muun henkilökunnan tukea.
Atlas Saarikoski Setan ja opiskelijajärjestöjen Normit nurin! -kampanjasta haluaa ottaa oppilaitosten syrjivät normit syyniin.
Audio
Normit nurin! -kampanjassa nuoret ovat tuoneet esiin, kuinka syrjintä ei ole aina tietoista vaan välittyy myös opetuskäytännöissä, materiaaleissa ja koulujen toimintakulttuurissa. "Koulun on kohdattavat oppilaat moninaisena joukkona", Saarikoski vaatii.
Trasekin varapuheenjohtaja Sade Kondelin sanoi, ettei pelkkä transihmisten syrjintäkielto riitä, vaan sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamiseksi tarvitaan kansallinen toimintaohjelma.
Audio
"On selvää, että transihmisten asemassa on paljon korjattavaa", muistutti Kondelin

EU:n perusoikeusvirasto vaatii puuttumaan sateenkaarinuorten kiusaamiseen koulussa
EU-kartoitus: hlbt-ihmisiin kohdistuu yleisesti syrjintää
LGBT Survey data explorer

4 kommenttia

Hmmm, jos vastaajista 7 % oli trans-ihmisiä, niin mitenkähän raportissa tulosten mukaan keskeisiä ongelmia ovat vain transihmisten syrjintä?

Valitettavasti trans-ihmiset aina joskus aiheuttavat myös itse ongelmaa, tuppautumalla "tyttöilemään" vähän liian kanssa joka paikkaan, esim. vain miesten bileisiin. (Toki syypää trans-ihmisten tuputtautumiseen ovat myös pippaloitten järjestäjät, jotka eivät ole halunneet järjestää trans&bi -yhteensoppii pippaloita erikseen).

Työpaikallehan sitä kenenkään seksuaalisuutta ei kannata ihan ylenmäärin tunkea, sillä se ei kuulu useimpiinkaan ammatteihin.

Kommenttia muokattu: 12.06.2013 klo 19:27
  • 2 / 4
  • puppeliassi
  • 12.6.2013, 21.37
human kyllä ihmisen pitäisi saada olla oma itsensä työpaikallaan ja kaikkialla muuallakin ilman pelkoa.

oletko sä oikeasti transfobi vai onko joku hakkeroinut sun tunnuksen salasanan, kun yleensä et noin törkeästi ole puhunut?