Jääkiekon SM-liigan välieriin selvinneet joukkueet Jyväskylän Palloseura, Porin Ässät, Rauman Lukko ja Tampereen Tappara pudottivat urheilukevään uutispommin maanantai-iltapäivänä. Kaikkien neljän joukkueen kapteenisto tekivät herrasmiessopimuksen siitä, että jääkiekon SM-pokaali, Kanada-malja, nähdään kesän 2013 Pride-tapahtumassa, oli voittajajoukkue mikä hyvänsä.
Erikoista päätöksessä oli se, että päätökseen eivät vaikuttaneet liigaseurojen johtoportaat, eikä myöskään SM-liiga, vaan kyse ole pelaajien omasta tahdosta. ”Stanley Cup on jo nähty Pride-tapahtumissa, joten nyt on Kanada-maljan vuoro”, kommentoi eräs neljästä kapteenista toimitukselle. ”Haluamme tällä näyttää, että suomalainen jääkiekko elää vahvasti tässä ajassa, eikä meillä ole minkäänlaisia vaikeuksia heijastella ympäröivän yhteiskunnan arvoja. Suomi on moderni Pohjoismaa siinä missä vaikkapa Ruotsi ja Tanska”, komppasi toinen liigakippari.
Kapteenit olivat pahoillaan myös negatiivisesta julkisuudesta, jonka suomalainen urheilu on saanut You Can Play –kampanjaan osallistumattomuudesta. Suomi on ainoa merkittävä kiekkomaa, jonka edustajia kampanjassa ei ole nähty.
USA:n Korkein oikeus käsittelee parhaillaan avioliittolainsäädäntöön liittyviä asioita. Useat huippu-urheilijat kansallisista pääsarjoista ovat jättäneet Korkeimmalle oikeudelle ns. amicus-lausuntoja ja ottaneet kantaa kolumnien ja blogien muodossa. Ehkä myös Suomen urheilupiirit ovat saaneet vaikutteita näistä kansainvälisistä tuulista.
SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen ei välierien avauskierroksesta ja aprillipäivästä johtuen ehtinyt vastaamaan toimituksen yhteydenottoihin.
Fakta: Kanada-malja
Kanada-malja on korkein palkinto, mitä suomalainen jääkiekkojoukkue voi saavuttaa. Alkuperäisen maljan lahjoittivat Kanadassa asuvat suomalaissiirtolaiset 1950-luvun alussa. Alkuperäinen malja lienee hopeoitua perusmetallia.
Nykyinen malja on v. 1991 tehty alkuperäisen maljan tarkka hopeinen kopio. Kanada-malja ei ole pelkkä koriste, vaan sitä on käytetty mm. nakkien keittoon kiukaalla.
Päivitys 2.4.2013
Aprillipilastahan tässä oli kyse. Pilassa on myös vakavampi puoli: miksi tämä ei onnistuisi Suomessa, jos tämä kerran onnistuu muualla? Länsimaissa urheilu ei enää ole ympäröivän maailman suunntalle immuuni bastioni, ja urheilu myös mielletään enemmän viihdebisnekseksi, kuin pelkän aineettoman kunnian tavoiteluksi vailla taloudellisia intressejä. Myös ammattiurheilijoiden oma-aloitteinen yhteiskunnallinen aktiivisuus on noussut räjähdysmäisesti viimeisimmän kahden vuoden aikana.