Corpus Christi - Gayteatteri suurten kysymysten äärellä

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Mikko Kivinen
  • 1
Kuva: Tiina Rantala

Terrence McNallyn kohuakin herättänyt näytelmä Corpus Christi sai Suomen kantaesityksensä tasa-arvon päivänä, tiistaina 19.3.2013 Kulttuuriareena Gloriassa.

Corpus Christi on Jeesuksen kärsimysnäytelmä sijoitettuna nykyajan homo-yhteisöön. McNallyn Kristus ei aseta rajoja rakkaudelle ja ehtoja armolle. Hänen maailmassaan avioliitto kuuluu kaikille. Näytelmä ottaa kantaa yhä ajankohtaisiin ihmisarvoa, suvaitsevaisuutta ja armoa käsitteleviin kysymyksiin. Messias syntyy 1950-luvun Texasiin käyden läpi Kristuksen raskaan kohtalon ja haastaen samalla katsojan pohtimaan ihmisyyden ja jumaluuden suhdetta. McNallyn tarina on kiehtova ja puhdistava taistelu vihaa, julmuutta, erottelua ja tekopyhyyttä vastaan.

Ranneliike.net tapasi näytelmän Suomeen tuoneen Helsingin Gayteatterin väkeä helmikuun lopussa, harjoitusten ollessa täydessä käynnissä. Harjoitukset aloitettiin lokakuussa ja jouluun mennessä oli ehditty kahlata näytelmä jo kerran läpi ja tammikuussa toistamiseen.

Helmikuussa vuorosanoja ei enää luettu papereista, mutta ensi-iltaan oli vielä matkaa. Kokonaisuus alkoi olla jo kasassa.

- Mä luulen, että ohjaajallekin on tullut semmonen toivo, että kyllä tästä jotain kokoon saadaan. Pikkuhiljaa, naurahtaa Andreaksen roolissa oleva Mika Tissari.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ne hahmot alkaa elää ja siihen alkaa tulla sellaista sujuvuutta ja kaikissa siirtymissä ynnä muissa sellaisissa. Se alkaa näyttää näytelmältä. Siinä alkaa olla sitä tunnelmaa myös, toteaa historian opettaja Jaakobin roolissa oleva Veli Toppinen.

Näytelmän Suomeen tuomisen takana on sen ohjaaja ja suomentaja Timo Rissanen. Ohjaaja oli miettinyt tekstejä ja oli ilmoittanut teatterille haluavansa tehdä ryhmän kanssa jonkin produktion. Viime keväänä teatterin hallitus kokoontui ja kutsui Rissasen paikalle. Hän esitteli hallitukselle kolmea eri tekstiä, joita käytiin läpi. Teatterilaisten mielestä juuri Corpus Christi tuntui kaikkein mielenkiintoisimmalta, haasteellisimmalta ja sillä hetkellä sopivimmalta.

Teatterilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että on ollut erittäin hyvä, että tällä kertaa on päästy harjoittelemaan paljon aikaisemmin, kuin aikaisemmissa produktioissa. Corpus Christi on Gayteatterille tähän astisista selkeästi haasteellisin työ.

Näytelmässä kaikki 13 näyttelijää ovat koko tunnin ja kolme varttia lavalla. Vaikka oma rooli ei olisi iso, ei näytelmän aikana pääse pois lavalta verhojen taakse hengähtämään.

Timo Rissanen ohjaa tanssikohtausta

- Tämä on myöskin harvinaislaatuinen näytelmä siinä mielessä, että koko näyttelijäryhmähän on koko ajan lavalla, elikkä tässä käytetään vähän niinkuin tällaista brechtiläistä näytelmätekniikkaa. Tässä on puulavetti, jossa suurin osa kohtauksista näytellään ja ne näyttelijät, jotka ei osallistu, niin he istuu sillä aikaa ja kommentoi tai muuten seuraavat tapahtumia, ohjaaja Timo Rissanen sanoo.

- Pitää olla koko ajan skarppina ja tarkkana, Jaakob pienemmän roolissa oleva Mika Rossi sanoo, ja toteaa samaan hengenvetoon, ettei ryhmä ole tällaista tehnyt aiemmin.

- Eli tunti viisikymmentä minuuttia siis ihan täydellistä keskittymistä, Toppinen lisää.

Näytelmässä perinteinen ja tunnettu tarina Jeesuksen elämästä on saanut uuden muodon. Alkuperäistä tarinaa on muutettu, mutta säästäen olennaiset ja kaikille tunnistettavat asiat. Näitä kuljetetaan näytelmässä draamalla, huumorilla ja osittain jopa tilannekomiikalla eteenpäin.

- Kaikki nää perinteiset teemat on siellä edelleen, vaikka se on pistetty aika radikaalisti uusiksi. Että periaatteessa se on muuttunut täysin, mutta käytännössä siellä ei ole muuttunut mitään, Mika Tissari kuvaa.

Provokaatio vai herätys ajattelemaan?

Helsingin Gayteatteriyhdistyksen yhtenä tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa teatteritaiteen keinoin. Näytelmää valittaessa yksi tärkeä ajatus olikin, että se voisi herättää yleistä keskustelua ja mielenkiintoa.

Näytelmän newyorkilainen kantaesitys 22. syyskuuta 1998 Manhattan Theatre Clubilla vaarantui tappouhkauksien ja mielenosoitusten vuoksi. Vuonna 2012 sen esittäminen jouduttiin keskeyttämään Ateenassa samasta syystä. Ateenan mielenosoitusten ja uhkausten tapahtuessa samaan aikaan Suomessa oli juuri aloitettu näytelmän harjoitukset. Ateenan tapahtumien johdosta Gayteatteri valmisteli pikimmiten solidaarisuusvideon tervehdyksenä kreikkalaisille kollegoilleen.

CORPUS CHRISTI HGT:n tervehdys Ateenan Chytirio -teatterille

Ryhmä ei odota Suomessa syntyvän samanlaisia reaktioita kuin Ateenassa tai aikanaan New Yorkissa, mutta jo ennakkoon eräillä suomalaisilla keskustelupalstoilla on herännyt keskustelua asiasta.

- Ei varmaan tällaisista asioista sillä tavalla odotetakaan mitään mellakkahommaa, mutta tämä menee sillä tavalla hyvin yksiin, kun se on tasa-arvon päivä se enskaripäivä, jolloin myös julkaistaan se nimienkeruu avioliittolain muuttamiseksi. Tässäkin käsitellään sitä samaa asiaa. Kyllä tästä vielä keskustelua saadaan, mutta tuskin nyt mitään mellakoita toivon mukaan, ainakaan täälläpäin leveysasteita, sanoo Tarja.

Vaikka teatterilaiset eivät pidä järjestyshäiriöitä kovin todennäköisinä, Kulttuuriareena Gloria on Toppisen mukaan kuitenkin varautunut ongelmiin lisäämällä henkilökuntaa esityksiin. Myös poliisiin ollaan yhteydessä, jotta teatterin lähellä olisi valvontaa varmuuden vuoksi.

Teatterilaisten kesken syntyy pientä humoristista sananvaihtoa siitä, että ehkä joku tomaatti saattaa lentää. Ajatusta pidetään ihanana, kunhan tomaatti kuitenkin lentää ohi.

Teatterilaiset painottavat kuitenkin, että provokaatio ei ole oikea sana kuvaamaan sitä, miten näytelmän toivotaan vaikuttavan, vaikka arveluja esitetäänkin siitä, että jotkut varmasti provosoituvat. Provosoiminen on kuitenkin teatterilaisten mielestä liian negatiivinen ilmaisu. Mieluummin asia nähdään siten, että halutaan haastaa ihmisiä ajattelemaan vähän uusin silmin ja uusin sydämin sekä olla ajankohtaisia.

- ...kyllä me sillä tavalla halutaan olla yhteiskunnallisesti valveutuneita ja pitää sitä keskustelua yllä ja tuoda eri näkökulmia, että se on kyllä ihan yksi teatterin tärkeä tehtävä, Toppinen sanoo.

- Ja kyllähän siis meidän teatterin tarkoituksena on tuoda homotaiteilijoiden teatteriteoksia näkyville... se yksi lähtökohta, Toppinen jatkaa.

Näytelmästä aikaisemmin syntynyt kohu johtuu teatterilaisten mielestä siitä, että Jeesuksen voi käsittää näytelmässä homoksi. Yleisesti ottaen kaikenlaiset teokset, joissa Jeesusta on käsitelty ylipäätään seksuaalisena hahmona, ovat herättäneet pahennusta. Koska tässä näytelmässä häntä käsitellään homoseksuaalina, nousee pahennus vielä toiseen potenssiin.

Juudaksen ja Joshuan, eli Jeesuksen välinen suhde on herättänyt näytelmässä myös paljon vastalauseita. Näytelmässä Juudas yrittää vietellä Jeesuksen, koska haluaa, että häntä rakastettaisiin enemmän kuin muita.

- ...kysehän on saavuttamattomasta rakkaudesta, eli Juudas tässä tavallaan tekee sen oman päätöksensä kostaa tai tuhota Joshua tai Jeesuksen hahmo, koska hän ei saa haluamaansa vastarakkautta, Rissanen kuvaa.

Takaisin kristinuskon alkulähteille

Teatterilaiset tietävät, että jotkut voivat kokea näytelmän sisällön loukkaavana. Heidän mielestään näytelmässä kyse on kuitenkin humaaniudesta, yleisestä inhimillisyydestä ja vapauttavasta kokemuksesta. Kaiken kaikkiaan näytelmän sisällä nähdään olevan isoja teemoja.

- Se on paljon paljon enemmän, kun se että jos se käsittelee Jeesuksen mahdollista homoseksuaalisuutta tai muuta. Se on hyvin suurien ihmiskysymysten äärellä ylipäänsä. Mikä on ihmisen arvo ja tämmöset asiat, Rissanen sanoo.

- Homoseksuaalisuuden hyväksyminen tässä näytelmässä on tavallaan ikään kuin se armokäsitys sillä tavalla, että kaikki kokee sen tällaisen vapauttavan rituaalin kautta, joka teatteri on tässä tapauksessa, Rissanen jatkaa.

Teatterilaiset arvelevat, että näytelmä on saattanut olla Terrence McNallyn yritys päästä takaisin niille alkulähteille, mitä kristinusko oikeastaan on ollut. Pahennusta herättäviä asioita näytelmässä ei nähdä. Näytelmä on sen sijaan mahdollisuus myös niille ihmisille, jotka ovat vieraantuneet kristinuskosta, tulla takaisin sen piiriin tai laajentaa uskon käsitystään.

Teatterilaiset toivovatkin, että yleisö tulisi avoimin mielin katsomaan ja nauttimaan.

- Tämä on hieno esitys, Toppinen muistuttaa.

Näytelmää kohtaan onkin selkeästi ollut havaittavissa enemmän kiinnostusta kuin Gayteatterin aikaisempia esityksiä kohtaan. Myös isommat ryhmävaraukset ovat olleet ensi kertaa suosittuja.

Helsingin Gayteatteri on tuntunut vakiinnuttaneen paikkansa helsinkiläisessä kulttuurielämässä.

- Gayteatteriyhdistyksellä menee tosi kivasti ja meidät on otettu tähän Helsingin teatteriyhteisöön tosi kivasti mukaan ja tästä vuodesta lähtien meillä on kaksi tuotantoa per vuosi. Eli syksyllä pukkaa jo! Mikko Autio toteaa.

- Ei muuta, kun herran siunausta! Mika Rossi huudahtaa iloisesti.

Helsingin Gayteatteri HGT ry -kotisivu

1 kommenttia