Tanssiteos Chorus Line 2013 Helsingin kaupunginteatterissa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Juhani Viherlahti
  • 1
Chorus Line 2013. Helsingin kaupunginteatterin arkisto.

Epätasaisella Helsingin kaupunginteatterin Chorus Line 2013 -tanssiteoksella ei ole juurikaan yhtymäkohtia alkuperäiseen Broadway-musikaaliin eikä saman nimiseen elokuvaan.

Helsingin kaupunginteatteri valitsi Helsinki Dance Companyn 40-vuotista taivalta juhlistamaan tanssiteoksen nimeltä Chorus Line 2013. Koreografia, ohjaus ja konsepti ovat nuoren Sonya Lindforsin käsialaa. Koreografi on hakenut vaikutteita musikaalielokuvasta A Chorus Line vuodelta 1985.

Alkuperäinen, valtaisan suosion ja useita palkintoja saanut Broadway-musikaali (1975) perustui ajatukseen tanssijoiden koe-esiintymisestä (audition), jonka kuluessa he joutuivat esittelemään taitojaan niin tanssijoina, laulajina kuin näyttelijöinä. Samalla he joutuivat paljastamaan persoonansa eri puolia, jopa intiimeihin seikkoihin asti. Tuon esityksen persoonat olivat luonnollisesti näyttämörooleja, eivätkä siis todellisia cameo-rooleja, joissa henkilö esiintyy näyttämöllä omana itsenään.

Helsingin kaupunginteatterin ohjauksessa tanssijat esiintyvät omina itsenään, kertoen omasta urastaan ja kokemuksistaan tanssijoina. Se on sinällään mielenkiintoista, mutta siinä ei voida tietenkään mennä pintaa syvemmälle kunkin persoonan esittelyssä. Egotripin vaaraa ei ollut, vaikka Suomen tanssitaiteen puolella sellaistakin on koettu aivan riittävästi.

Esitys oli puoliaikaan saakka ikään kuin hapuilevaa ja kokeilevaa. Puoliajan jälkeen päästiin kunnolla asiaan eli tanssiin, joka päättyi kullankimalteiseen finaaliin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kolmannen esityksen yleisö eli esityksen intensiivisesti mukana. Ajoittain tunnelma oli juuri niin kuin olisi ollut istumassa urheilustadionin katsomossa, aaltoineen kaikkineen.

Chorus Line 2013 toimii hyvin nuorille katsojille ja modernin tanssin entuusiasteille. Klassisen tanssin ja aiemman modernin tanssin kokijalle teos ei antanut paljoakaan. Näytöksen päättäneistä aplodeista ei meinannut tulla loppua.

***

Teoksen nimivalinta oli epäonninen. Sillä viitattiin suoraan noihin kuuluisiin edeltäjiin, kuitenkaan ottamatta tekijänoikeussyistä niistä mukaan juurikaan yhtään mitään. Periaatetta jouduttiin alleviivaamaan ennen esityksen alkua ja myös esityksen aikana. Nimen valinta vivahtaa katsojien houkuttelulta. Paljon neutraalimpi nimi olisi voinut olla vaikkapa Audition.

Broadway-musikaalissa homoteema tuli selvästi esille. Siihen aikaan sitä pidettiin varsin rohkeana tekona. Elokuvassa homoteemat olivat liudentuneet taustalle lähes huomaamattomiksi. Chorus Line 2013 ei tuonut teemaa esille oikeastaan millään tavoin. Se ei olisi ollut edes mahdollista, koska näyttelijät olivat esityksessä omina itsenään.

Chorus Line 2013. Helsingin kaupunginteatterin arkisto.
Chorus Line 2013. Helsingin kaupunginteatterin arkisto.

Helsingin kaupunginteatteri. Chorus Line 2013

1 kommenttia

HCD:n Chorus Line 2013 ei tietenkään ole Chorus Line. HDC:n esitys hakee vain inspiraationsa alkuperäisestä, eikä niitä tulisikaan rinnastaa. Tämä "entuusiasti" tykkäsi, erityisesti Sofia Hillin soolosta.

*typö

Kommenttia muokattu: 15.03.2013 klo 10:39