Jukka Kuronen - Itämeren kuningatar jo 7 vuotta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Mikko Kivinen
  • 2
Jukka Kuronen (kuva: Mikko Kivinen)

LED-screenit välkkyvät ja savua tulvii lavalle savukoneista. Autolautta M/S Silja Symphonyn risteilyisäntä on juuri spiikannut sisään laivan päätähden ja musiikki pauhaa. Jukka Kuronen astelee tanssijoineen lavalle ja käynnistää suorastaan hengästyttävän vauhdikkaan Queen of The Sea drag show’nsa Midnight Show -osuuden. Menomatkalla Tukholmaan päin on luvassa liuta tunnettuja suomalaisia ja ruotsalaisia julkisuuden ihmisiä ja tähtiä, joiden karikatyyreillä yleisöä hauskuutetaan. Silja Symphonyn yleisö tuntuu hetken puulla päähän lyödyltä, mutta alkaa pian antaa hahmojen vaihtojen väleissä raivokkaita aplodeja esiintyjille sekä nauraa ja huutaa hauskalle esitykselle. Esityksen päättyessä osa yleisöstä antaa Kuroselle ja tämän tanssiseurueelle aplodit seisaaltaan, muutkin varmasti haluaisivat, mutta eivät pysy pystyssä joko laivan keinumisen takia tai muista syistä.

Jukka Kurosen show on hallinnut koko Silja Symphonyn risteilyn ohjelmaa marraskuun puolivälistä saakka ja matkustajien joukossa on ollut useita, jotka ovat tulleet varta vasten katsomaan tätä ilmestystä. Yhdessä hetkessä lavalla vetää Strömsötä itse presidentti Tarja Halonen suomiverkkareissa, sitten peruukki ja vaatteet vaihtuvat silmänräpäyksessä ja yhtäkkiä lavalla seisoo Katri Helena vakaumuksilline ilmeineen ja eleineen. Pian yleisön edessä viuhtoo Loreen laulaen Euphoriaa. Miten tähän on päädytty? Aikaisemmin ruotsinlaivoilla oli onnekas, jos tarjolla oli edes hieman humppaa, karaokea ja jokin onneton taikuri tai kulahtanut laivan maskotti lasten show’ssa. Helsingistä risteilevän Symphonyn ohjelma on näyttänyt vuoden vaihteen ajan siltä kuin se olisi homoyleisölle räätälöity.

Drag-esitykset koreine vaatteineen ja näyttävine lavaesiintymisineen ovat aina olleet osa "homokulttuuria" ja seksuaalivähemmistöille suunnattujen ravintoloiden ohjelmistoa, mutta viimeisen parin vuosikymmenen aikana drag-esitysten suosio on kasvanut muuallakin. Drag-ilmiön juuret ovat homomiesten itsensä parodioimisessa, sillä homoja on perinteisesti pidetty naisellisina. Mukana on myös aimo annos ironiaa valtakulttuuria kohtaan. Tämä ilmenee juuri feminiinisyyden spektaakkelimaisena ylikorostamisena.

Jukka Kuronen ei ole ainut, joka vetää Drag show’ta Siljan laivoilla. Myös Miss Divet, omalta nimeltään Marko Vainio, on vetänyt show’ta Symphonyn sisarlaivalla M/S Serenadella samaan aikaan Kurosen kanssa. Pian molempien showrupeama on ohi, mutta kauaa ei esiintyjillä ole hengähdysaikaa. Kuronen ja Divet aloittavat 8. huhtikuuta yhteisen Euroviisu-show’n vetämisen Baltic Princessillä, joka siirtyy helmikuussa Turku-Tukholma linjalle.

Millaista mahtaa olla vetää kolme hengästyttävän tiuhatahtista drag show’ta illassa sekalaiselle risteily-yleisölle? Ranneliike.net kävi haastattelemassa Jukka Kurosta Queen of The Sea -drag show’n saloista ja kuvaamassa sen huikeaa menoa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jukka Kuronen

Draginä merellä - jo seitsemättä vuotta

Istumme Jukka Kurosen pukuhuoneessa tuntia ennen menomatkan ensimmäisen illan show’n alkua. Kuronen meikkaa ja puhuu samalla innostuneesti show’sta, dragtaitelijan työstä, laivasta ja sen yleisöstä. Sekä Kurosen oma show että Divetin, eli Marko Vainion show on saanut Kurosen mukaan innostuneen ja hyvän vastaanoton Tukholman-risteilyillä ja väkeäkin on ollut hyvin.

Kuronen ei ole ehtinyt huomaamaan, onko yleisössä paljon homoja katsomassa, mutta ilmeisesti show’lla on kuitenkin faninsa:

- Kuulin vaan käytävillä ja muilta, että ihmisiä oli tullut katsomaan showta, mikä oli minusta jännittävää. Minusta on siis ihan mahtavaa, jos ihmiset varaa risteilyn sen perusteella, että ne haluaa tulla katsomaan sitä viihdettä mikä siellä on tarjolla. Niin sitten tällä on joku merkitys tällä duunilla mitä mä teen täällä, Kuronen toteaa.

Kaikesta päätellen Kuronen viihtyy esiintymässä laivalla erinomaisesti.

- Täällä on niin ihana henkilökunta ja tosiaan nyt, kun on tullut tänne niin vastaanotto on ollut ihan mahtava. Kaikki on vaan silleen, että "moi, ihanaa, kun te olette täällä, mahtavaa kun te olette tulleet takaisin." Niin se on kuin kotiinsa tulisi.

Jukka Kuronen
Kuroselta esiintymismeikin teko sujuu rutiinilla

Kuronen ei siis suinkaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, vaan hän on esiintynyt Siljan laivoilla Marko Vainion kanssa jo lukemattomia kertoja. Hän antaa kunnian Siljan risteilyjen drag show -perinteen aloittamisesta Blue Medialle aikanaan työskennelleelle Titti Nybergille:

- [Titti Nyberg] keksi ehdottaa meitä Silja Europalle vuonna 2007 tekemään Vainion Markon kanssa yhdessä show’ta. Siitä se sitten lähti ja ensimmäinen show oli menestys. Tämä on nyt seitsemäs vuosi, kun me ollaan Siljalla. Me ollaan oltu neljä kertaa Europalla yhdessä Markon kanssa ja nyt sitten kolme kertaa tehty tätä Tukholman linjaa erikseen. Että kiitos Titti Nyberg. Sieltä se on lähtöisin ja on ollut tosi kivaa, Kuronen kuvailee.

Nykyisin Kurosen oma ohjelmatoimisto tuottaa itse meneillään olevan drag show’n ja myy sen Siljalle. Ainoastaan puitteet ja tekninen apu tulee Siljan omalta henkilökunnalta. Show on ollut valmiiksi Siljalle tilauksen mukaan räätälöity.

Jukka KuronenKahdeksan viikkoa esityksessä ollut show on ollut varsin kunnianhimoinen paketti. Se on koostunut kuudesta erilaisesta showsta yhden edestakaisen risteilyn aikana. Ilta aloitetaan aina Promenade-kävelykadulla lyhyellä teaser-esityksellä, jonka Kuronen hoitaa yksin. Tämän jälkeen on vuorossa kaksi esitystä laivan tanssi- ja showravintola Atlantis Palacen lavalla, jolla Kurosen kanssa esiintyy myös kuuden tanssijan ryhmä, joka vetää myös välinumeroita pääartistin vaihtaessa asukokonaisuuksia lavan takana. Ensimmäinen esitys on Grand opening, joka on lyhyehkö illan aloittajainen ja viimeinen on huikea Midnight Show, johon ilta huipentuu. Yhteensä esityksiä on Kurosen mukaan ollut kahdeksan viikon aikana noin 180 kappaletta.

Kuronen ei kuitenkaan pidä tällaista määrää esityksiä mitenkään rasittavana tai raskaana. Teatterialan ammattilaisena Kuronen on suorastaan kotonaan toistoa tehdessään.

- Mäkin olen teatteria tehnyt niin pitkään ihan pienestä pitäen, että mä olen tottunut siihen. Ensimmäistä projektia, johon mä menin mukaan, esitettiin 111 kertaa. Mä olen tottunut siihen, että toistoa toistoa ja sitten tehdään. Tottakai minäkin nyt vähän varioin [esityksiä], mutta mä olen vähän sellainen, että sitten kun mä löydän yhden jutun, että se toimii ... niin mä kyllä aika tarkkaa lukitsen sen siihen, että kun se on kerran hauskaksi havaittu, Kuronen kertoo.

Kurosen esiintyessä vuorostaan yhdessä Marko Vainion kanssa, tapahtuu silloin tällöin hauskoja spontaaneja ilmiöitä.

- Marko on enemmän sellainen, että se yllättää joka ilta. Varsinkin, kun sen kanssa on yhdessä lavalla niin, [minä saatan olla] ihan, että “Aha, sä menit sinne! No.. Moiccu!” Eikä mitään. Loistavaa sekin, mutta että mä olen jotenkin niin rutiinin ystävä, Kuronen nauraa.

Seitsemän vuoden aikana Kuronen on kuitenkin oppinut tuomaan joka show’hun jotain uutta ja mielenkiintoista. Tanssijoiden lisäksi Kurosella on tällä kerralla tehosteenaan suuret LED-screenit, jotka tuovat lisää näyttävyyttä show’n eri vaiheisiin.

- Aina haluaa keksiä jotain uutta ylöspanoa. Toi [lava] on itse asiassa aika vaikea, vaikka se näyttää kauhean isolta ja hienolta, mutta se on oikeasti tosi pieni, tosi matala ja todella haastava, koska kaikki pitää saada aina purettua pois [nopeasti] ja pystytettyä samanlailla. Siinä on kyllä omat haasteensa saada siitä semmonen, että sä saisit siitä jotenkin uutta ja muuntuvaa, Kuronen kuvailee.

Sisällöllisesti show’t ovat monipuolisia ja Kuronen pitää tärkeänä, että meno- ja paluumatkojen esitysten henki on kummallakin suunnalla omanlaisensa. Menomatkalla ollaan keskitytty Kurosen mukaan suomalaiseen ja ruotsalaiseen huumorimeininkiin, kun taas paluumatkalla on vuorossa kansainvälisempi show, joka on huumoria unohtamatta ollut enemmän näyttävä spektaakkeli.

- Tämä on meidän hyväksi havaittu konsepti, josta ollaan pidetty kiinni aika pitkään, Kuronen toteaa.


Drag show’t laivalla - hikistä, mutta palkitsevaa työtä

Kuuden tanssijan ryhmän kanssa Kurosella on ollut kädet täynnä töitä myös päivisin, kun show’ta harjoiteltiin myös risteilyjen aikana.

- Markolla on itse asiassa niin, että sillä on [ollut] sama [tanssi]porukka koko ajan, mutta meillä [oli alussa] kaikennäköistä säätöä tässä. On tullut peruutusta ja vaikka mitä niin meillä on itse asiassa niin, että meillä vaihtui ekalla viikolla joka risteily miehitys. Mikä tarkoitti treenejä joka ikinen päivä... Mulla on yksi kundi ja kaksi mimmiä, ketkä tekee koko reissun. Suuri rispekti heille, että he jaksavat treenata joka kerta.

Kuronen kertoo, että erillisiä treenitiloja ei ole, vaan show’ta treenataan päivisin Atlantis Palacen lavalla laivan ollessa satamassa.

- Tossahan se on treenattava, koska kysehän on vaan sitten siitä, että tehdään se siihen paikkaan missä ollaan. Sisääntuloineen ja paikkoineen. Kuusi ihmistä saa kuitenkin aikamoisen sotkun aikaan, jos ne ei tiedä minne ne on menossa.

Itse shown suunnittelu, valmistelut ja harjoitukset vievät Kurosen mukaan paljon aikaa myös ennen, kun edes päästään laivalle.

- Meitä on tässä nyt vaan kuusi tanssijaa plus minä, mutta kokonaisuudessaan showta on ollut rakentamassa ehkä kahdeksankymmentä ihmistä ihan kokonaisuudessaan. Kaikki ompelijat ja tekniikat ja... siinä on yllättävän paljon väkeä loppupeleissä.

Juuri ennen varsinaista show’ta Kurosella ei mene kovinkaan kauaa käytännön valmisteluihin. Kun show on suunniteltu ja harjoiteltu, toteutus sujuu helpommin. Esimerkiksi esiintymismeikistä Kuronen suoriutuu rutiinilla viidessätoista minuutissa. Vaatteiden ja peruukkien huoltoa joudutaan sen sijaan tekemään paljon. Vaatteita ja peruukkeja riittääkin Kurosen mukaan vaikka muille jakaa.

- Showta on yhteensä siis tunti neljäkymmentä minuuttia. Sitten kun mun tapa tehdä sitä on aika ripeä, että kun minuutin paikkeilla ruvetaan jo tekemään seuraavaa biisiä, niin niihin ei jäädä tosiaan makoilemaan kovin pitkäksi aikaa. Siitä voi sitten laskea, kuinka paljon siihen sitten mahtuu vaatetta, Kuronen päivittelee.

Jukka Kuronen
Jukka Kurosen show'ssa hahmot vaihtuvat hengästyttävää tahtia

Drag showta rautaisella ammattitaidolla - juorupalstat tärkeitä hahmojen etsinnässä

Kuronen kertoo drag-keikkailun olleen hänen leipätyönsä kohta 12 vuoden ajan. Voittoisa drag-kisa oli vuoden 2001 marraskuussa ja kokopäiväisen keikkailun Kuronen aloitti kesäkuussa 2002.

- Ja sitä olen sitten tehnyt ihan päätyökseni. Tosin siinä ohella kaikkea muutakin, mutta tämä se nyt on ollut.

- Sitten mä teen teatterihommia myös valosuunnittelupuolella ja vähän koreografihommia... Ja [niitä] tulee olemaan myös, kun täältä pois tullaan, Kuronen täsmentää.

Kuronen kertoo, että ideoiden löytäminen uusiin hahmoihin on metsästämisen takana. Paula Koivuniemiä, Katri Helenoita ja muita kansan tuntemia “vakionaamoja” ei voi jättää pois. Heidän kohdallaan on mietittävä, miten esittää nämä uudella tapaa ja missä yhteyksissä esittää heidät.

Ruotsin-risteilyillä yleisönä on suomalaisten lisäksi ruotsalaisia ja muitakin ulkomaalaisia. Kuronen kertoo, että show’n tekeminen kansainväliselle yleisölle on erilaista kuin esimerkiksi maissa pelkästään suomalaisille. On vaikeaa ennakoida sitä, mikä toimii, vaikka periaatteessa tietää, miten show rakennetaan.

- Täällä saa sitten huomata, että “aa tämä oli teidän mielestä hauskaa, okei jep jep”... tai sitten “just just, ette tajunnut, mistä tässä oli kysymys”. Ja sitten on vaan näitä “Jes! Se toimii! Mahtavaa! Jes ne tajus tän!” Kuronen kuvailee innostuneesti.

Suomen ja Ruotsin välisille risteilyille pitäisi etsiä hahmoja, jotka sekä suomalaiset että ruotsalaiset tuntisivat, tai ainakin viihdyttäisivät molempia.

Jukka Kuronen
- Suomalaiset tietävät ruotsalaisia artisteja, edes jonkin verran. Ja tietävät sieltä ohjelmia. Ruotsalaiset ei tiedä suomalaisista yhtään mitään, eivätkä tunnista ketään. Ne tunnistaa Tarja Halosen, mutta se on ihan tasan sitten siinä. Siinä on oma haasteensa löytää semmoinen kombo, että ihmiset viihtyy ja ettei ne pääse kyllästymään siinä välissä... Ja sitten [show] täytyy vaan tehdä niin mielenkiintoiseksi, että ihan sama, tunsiko tai ei, että ne viihtyy anyhow, kuvailee Kuronen show'n haasteita.

- Heti ensimmäisen show’n jälkeen lähti sellainen flow kyllä liikkeelle, että hyvin se rullasi.

Kuronen kertoo, että hahmoja valittaessa pitää lukea paljon iltapäivälehtiä ja sitten vain toivoa, että joku aina tekisi jotain hölmöä, josta syntyisi mahdollisimman isot lööpit. Sellaiseen voi tarttua ja tuoda aihe lavalle.

- Täälläkin me ollaan nyt sitten laitettu Tarja Halonen juontamaan Strömsö-ohjelmaa nyt eläkepäivinään, kun hänellä ei ole nyt sitten muutakaan ja tällaisia. Niitä sitten pitää aina vähän kehitellä, että mitä kaikkea.

Pitkän uran myötä kokemus luonnollisesti kasvaa, mutta Kurosen mukaan kokemus tuo mukanaan ongelmansakin.

- Sitten kun tätä on niin pitkään tehnyt niin sitten tulee jo sokeaksi sille, että … mikä on hauskaa ja mikä ei. Ja sitten on niin, että "no, onko tämä nyt sitten, naurattaako tämä nyt sitten ketään?"

Kuronen kertoo, että tätäkin show’ta aloittaessa jännitti ja oma usko oli koetuksella, kun kuunteli työhuoneella, miksasi ja leikkasi, pohti ja mietti vaihtoja, että "jaa onkohan tää nyt, mitäköhän tästäkin nyt sitten tulee".

- Sitten on kiva huomata tossa, että JES, kyllähän se toimii.

Laivoilla esiintyessään Kuronen pyrkii muistamaan myös laivan henkilökuntaa esityksissään.

- Henkilökunta, joka täällä tietysti katsoo meitä tavallaan neljä viikkoa... on todella kriittistä väkeä, mikä on tosi hyvä... Pitää vähän ajatella kuitenkin, että tottakai he puhuu tosi paljon asiakkaille, että “hei jääkää ihmeessä katsomaan, että täällä on hyvä show ja näin poispäin”. Niin aina mä haluan miettiä myös vähän sitä henkilökuntaakin sitten laivan päällä. Koska he on meidän perhettä tässä kahdeksan viikkoa ja se on kyllä tosi ihanaa.

Kun tämänkertainen show-rupeama päättyy, alkaa uuden shown suunnittelu Baltic Princessille välittömästi. Välillä on kahdeksan viikkoa. Kuronen kertoo tekevänsä ennakkosuunnittelua jo nyt. Baltic Princessillä ollaan toukokuun puoliväliin asti. Euroviisujen jälkeen Kurosella alkaa loma, ensimmäinen kahdeksaan vuoteen.

- Mulla on kesäloma, mulla on koko kesä vapaa. Me ollaan tehty semmosta kesärevyytä kun VIT, eli Varsin Iloinen Teatteri. Sitä ei ensi kesänä tule niin mä en ota sinne mitään.

Kuronen toteaa vielä, että on ihan hyvä pitää vihdoinkin vähän taukoa.

- Nämä on just tällaisia, että jos tulee tämmönen kahden kuukauden keikka niin se tulee juuri tasan silloin, kun se tulee. Siihen ei sitten pääse sanomaan, että “en mä nyt viitti, että kun mä haluaisin pitää lomaa”, Kuronen hymähtää.


Risteilyjen drag show’t ainutlaatuisia Suomessa

Risteilyillä esitettäviä drag show’ita varten on rakennettu näyttävät puitteet. Kurosen mukaan maissa Suomessa ei vastaavanlaista show’ta pääse näkemään. Tukholmassa sen sijaan on Afterdark, jossa drag show’ta tehdään isolla rahalla. Kuronen kehuu Afterdarkin show’n maasta taivaisiin:

- Se oli kyllä valtava spektaakkeli, kun kävin sen katsomassa. Siinä ei oltu rahassa säästelty. Mäkin olin vähän siellä silleen, että “mäkin haluuun! antakaa mulle vielä 100 000 lisää, että mäkin voin tehdä tollasen.”

Kuronen ehdottaa, että Afterdarkin show’ssa käynnin voi yhdistää Tukholman-matkaan - ja laivamatkalla katsoa siellä esitettävä show.

Kuronen toteaa, että Siljan risteilylle kannattaa tulla bilettämään ja katsomaan drag show’ita, koska ne ovat Itämeren parhaat Drag Showt. Samaan pakettiin saa helposti myös shoppailureissun Tukholmaan.


HAASTATTELU JA KUVAT: Mikko Kivinen ja Jaakko Vuorela, TEKSTI: Mikko Kivinen

2 kommenttia

Ai kun kamalaa! Sehän on ajanut säärikarvansakin ja partansakin pois!
Eipä ole liiemmein homo-miestä sitten enään lavalla jäljellä.

Olisikohan jo aika päästä irti noista kliseitten viljelyistä ja rajoittuneisuudesta näissä omissakin piireissä? Eikä sentään ihan tappaa seksuaalisuuntausten koko kirjoa sukupuuttoon.
Sillä seksuaalivähemmistöissä on muitakin kuin vain homoja - eli mihin unohtuvat aina transvestiitit, transseksuaalit ja biseksuaalit? Etenkin silloin kun "tyttöilyistä" on puhe, tavalla taikka toisella.

Noissa drag-esityksissä ja -esiintyjissä on nimenomaan trans- ja biseksuaalisuus-suuntauksien maailmaa, sekä toki heteronaistenkin parodiointia, ainakin jopa enemmän kuin mitään homoa.

Jospa ei siis yritetä tuputtaa enään nykypäivänä näissä omissakaa piireissä sitä kliseetä että olisi olemassa vain heteroita ja homoja, eikä mitään muita, eikä muillekin ominaisempia piirteitä.

Transvestiitit, transseksuaalit ovat myös olemassa, ihan arkipäivien kurosinakin ja kokonaispakettina drag-esiintyjät nappaavat lähinnä biseksuaaleja, heteroisen sukupuolten vastakkainasettelun lisäksi - ja homo-miehiä vain hupaisuus- tai laulumielessä. Homot eivät niinkään homopippaloissa odota sinne lavalle drageja tai transuja, vaan mielellään ihan miehisiä esiintyjiä. Toki välistä parodiat on ihan kivoja, mutta jos ne menee vain naisellisiksi keimailuiksi, niin siinä vaiheessa loppuu kyllä homo-miesten kiinnostus sitä kohtaan - naisten vaatteet kun korostaa naiseutta, naisellisuutta ja naisissa kun ei ole homo-miestä säväyttävää miestä.

Kommenttia muokattu: 12.01.2013 klo 22:40
"Drag-esitykset koreine vaatteineen ja näyttävine lavaesiintymisineen ovat aina olleet osa "homokulttuuria" ja seksuaalivähemmistöille suunnattujen ravintoloiden ohjelmistoa..."

Kyllä, mutta myös pakkopullaa.