Salaperäinen ja ´erakkomainen´ keihäänheittäjä Kaisa Parviainen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

23.7.2012

Muisteluohjelma Kaisa Parviaisesta on nyt Areenassa. Ohjelma kannattaa kuunnella olympialaisia odotellessa.

http://areena.yle.fi/radio/1576284

Ohjelma tulee myös Radio Suomessa sunnuntaina 29.7.2012 klo 14.30

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

24.6.2012

Radion "Kiveenhakatut" -ohjelmassa kerrottiin tänään keihäänheittäjä Kaisa Parviaisesta. Hän oli ensimmäinen olympiamitallin saanut naisurheilija. Lontoossa vuonna 1948 tuli hopeaa. Ilmeisesti omasta halustaan on hän jäänyt monille kovin etäiseksi. Kaisa Parviaisen henkilöhahmoa valotettiin tänään Arto Terosen ja Jouko Vuolteen radio-ohjelmassa Yle Radio1:ssä.

Kaisa Parviainen syntyi Pieksämäellä 1914 ja hän kuoli Raumalla 2002. Hänen koko nimensä oli Katri ”Kaisa” Vellamo Parviainen. Kaisalla oli monenlaista lahjakkuutta. Hänen isällään oli tanssiorkesteri, ja Kaisa osasi viulunsoittoa. Myöhemmin Turun aikoina hän soitteli enemmänkin.

Kaisaa kiinnosti arkkitehtuuri ja hän sai koulutuksen rakennuspiirtäjäksi. Hänen ammatikseen mainitaan asemakaavapiirtäjä ja urheilija. Tie vei Pieksämäeltä Varkauteen, Poriin , Turkuun, Tampereelle ja viimein vuonna 1973 Kuninkaankadulle Raumalle.

Lontoon olympiakisat olivat hänen mestarinäytteensä. Tuohon aikaan sodan jälkeen kaikki oli yksinkertaisempaa. Lontooseen matkustettiin laivalla, ja mukaan oli otettava riittävästi ruokaa. Myös Lontoossa oli ruokapula. Valtio antoi kisoihin valmistautuville ylimääräisiä leipäkortteja. Kaisa kävi Lontoossa kuninkaan vastaanotolla.

Naiaurheilijana oleminen ei siihen aikaan ollut helppoa, koska joutui monenlaisen pilkan kohteeksi. Rahallisestikaan urheilu ei ollut kannattavaa. Kaisa tunnettiin suorapuheisena, mutta samalla vetäytyvänä. Yksityiselämästä ei monikaan tiennyt. Hänen läheisin ystävänsä oli Sirpa Vehterä. Ilmeisesti ystävyys huomattiin, kun alettiin puhua Kaisan mahdollisesta homoseksuaalisuudesta.

Kummityttärelle Kaisa vakuutti, etteivät he ole lesboja. Vain yksi miessuhde tiedetään. Kaisalla ja Sirpalla ei ollut yhteistä asuntoa, vaan he asuivat lähekkäin. Heillä oli kuitenkin yhteinen kesäasunto Raumalla ja parhaimmillaan kaksikin huvilaa. Toisesta mökistä luovuttiin, kun 50-luvulla Kaisa sai sydäninfarktin. Kaisa oli kuitenkin voimakas ihminen, jonka kädessä pysyivät kirves ja vasara.

Ystävyys Sirpa Vehterään kesti kauan. Jo 1940-luvulla he tekivät kanoottimatkoja yhdessä. Myöhemmin Kaisa tunnistettiin punaisesta Fiatista, jota hän ajoi vanhuuden päiviin saakka. Vanhempana Sirpa ja Kaisa aina yhdessä tutkivat tarkkaan reitin, kun lähdettiin liikkeelle. Tarkistettiin esim. kaikki liikennevalot. Vanhana on oltava varovainen.

Vuonna 2001 Kaisa Parviainen sai valtion Pro Urheilu -palkinnon, 100 000 markkaa. Niillä rahoilla hän halusi ostaa itselleen kunnon rukkaset, joissa on turkisvuori. Kummitytölle hän kertoi huonosta sängystä, ja niin hankittiin myös parempi sänky. Kaisa kuoli puoli vuotta myöhemmin aivoinfarktiin.

Kaisan tuhka on siroteltu Rauman edustalle mereen.

Kiveen hakatut -sarja on myös kirjana. Ohjelma on nyt Areenassa. Tämä lyhyt artikkeli on kirjoitettu radio-ohjelmasta kerättyjen muistiinpanojen pohjalta.

http://areena.yle.fi/radio/1576284

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!