Eurovision laulukilpailun - tutummin Euroviisujen - finaali käydään lauantaina 26. toukokuuta Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa.
Euroopan yleisradioliiton jäsenmaiden kansallisista laulukilpailuista tai muuten maataan edustamaan valitut kappaleet ja artistit kilpailivat tiistaina ja torstaina järjestyissä semifinaaleissa. Molemmista semifinaaleista kymmenen yleisöäänestyksen ja tuomariston perusteella parasta kappaletta etenivät lauantaiseen finaaliin. Näiden lisäksi kisojen isäntä Azerbaidžan ja Euroopan yleisradioliiton suurimmat rahoittajat pääsivät suoraan finaaliin. Nämä maat ovat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa.
Finaali lähetetään suorana Yle TV2:ssa, Yle HD:llä, Yle Areenassa, Yle Radio Suomessa ja Yle Vegalla lauantai-iltana klo 22.00 alkaen.
Euroviisujen merkityksen nähdään olevan paitsi viihteessä, myös Euroopassa eläviä ihmisiä yhdistävänä asiana. Se on pieni ikkuna vähän erilaisiin kulttuureihin ja muiden maiden viihde-elämään avaa silmiä näkemään, että elämää on muuallakin kuin kotikonnuilla - vaikka vähän erilaista, niin kuitenkin melko samanlaista. Viisuissa on nähty esiintymässä paitsi eri kansakuntiin kuuluvia, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Muutamien artistien kaapistatulo vuosiakin kisojen jälkeen on tuonut vähemmistöihin kuulumisen myönteisessä valossa esiin.
Azerbaidžania on kritisoitu heikosta ihmisoikeustilanteesta ja sananvapauden puutteesta. Myös sateenkaarivähemmistön asema on tukala. Maan sopivuudesta tapahtuman pitopaikaksi on käyty keskustelua. Toisaalta joidenkin mielipiteiden mukaan viisujen pitäminen voi tuoda mukanaan tuulahduksen uusia ajatuksia ja tilanteen paranemista, jollain aikavälillä.
Viisut homojen hommaa?
Euroviisufanittaminen tunnetaan yleisesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvien juttuna ja euroviisufanitus on merkittävä osa homokulttuuria. Euroviisuissa on myös esiintynyt runsas joukko hlbti-vähemmistöihin kuuluvia artisteja. Ehkä homojen innostukseen liittyy sellaisia asioita kuin säihke, glamour, kitch ja kimallus, salskeat tanssijapojat, mahtipontiset musiikkiesitykset tai kappaleiden viesti? Euroviisuissa lauletaan usein rauhasta, rakkaudesta ja monista muista myönteisistä asioista.
Euroviisuja katsotaan ystävien kesken kotioloissa, joissain homobaareissa järjestetään viisustudioita ja esimerkiksi Helsingin gaykuoro Out 'n loud järjestää jo perinteeksi muotoutuneen euroviisukatsomonsa Helsingissä Kulttuuriareena Gloriassa.
Jo finaali-illan aattona, perjantaina 25.5. on Helsingissä Ravintola dtm:ssä ranneliike.net -euroviisubileet. http://ranneliike.net/bileet
Suomi ei tänä vuonna yltänyt aivan finaaliin asti, mutta lähinaapureista Viro, Ruotsi, Venäjä ja Norja nähdään lauantai-iltana viisulavalla. Yksi ennakkosuosikeista on Ruotsi. Joku 26 finalistista voittaa ja voittajamaa saa järjestettäväkseen ensi vuoden laulukilpailun.
Vuoden 2012 finalistit:
1. Iso-Britannia - Engelbert Humperdinck: Love Will Set You Free
2. Unkari - Compact Disco: Sound of our hearts
3. Albania - Rona Nishliu: Suus
4. Liettua - Donny Montell: Love is blind
5. Bosnia ja Hertsegovina - Maya Sar: Korake ti znam
6. Venäjä - Buranovskiye Babushki: Party for everybody
7. Islanti - Greta Salóme & Jónsi: Never Forget
8. Kypros - Ivi Adamou: La La Love
9. Ranska - Anggun: Echo (You and I)
10. Italia - Nina Zilli: L'amore è femmina
11. Viro - Ott Lepland: Kuula
12. Norja - Tooji: Stay
13. Azerbaidžan - Sabina Babayeva: When the music dies
14. Romania - Mandinga: Zaleilah
15. Tanska - Soluna Samay: Should've Known Better
16. Kreikka - Eleftheria Eleftheriou: Aphrodisiac
17. Ruotsi - Loreen: Euphoria
18. Turkki - Can Bonomo: Love me back
19. Espanja - Pastora Soler: Quédate conmigo
20. Saksa - Roman Lob: Standing still
21. Malta - Kurt Calleja: This is the night
22. (EJT) Makedonia - Kaliopi: Crno i belo
23. Irlanti - Jedward: Waterline
24. Serbia - Željko Joksimović: Nije ljubav stvar
25. Ukraina - Gaitana: Be my guest
26. Moldova - Pasha Parfeny: Lăutar