Kirjallinen aikakauslehti Parnasso (2/2012) haastatteli Pentti Holappaa, joka viimeistelee parhaillaan runokokoelmaansa ja muistelmateostaan.
Pian 85 vuotta täyttävä kirjailija on ehtinyt elämässään paljon ja monenlaista. Hän kertoo aloittaneensa työuransa Akateemisen kirjakaupan varastotyöntekijänä. Sen jälkeen hän on toiminut mainosmiehenä, runoilijana, kirjailijana, kääntäjänä, ministerinä ja antikvaarisen kirjakaupan omistajana.
Sattuman hän väittää johdatelleen hänen elämäänsä aina uusille urille. Kumppaninsa kanssa hän lähti Suomesta Pariisiin pakoon kotimaansa syrjivää ja tunkkaista ilmapiiriä. Luultavasti Pariisi kasvatti hänestä kosmopoliitin.
Hänellä oli 52 vuotta kestänyt ystävyyssuhde Olli-Matti Ronimukseen. Suhde päättyi Ronimuksen kuolemaan.
Pentti Holapan romaani Ystävän muotokuva voitti Finlandia-palkinnon vuona 1998. Kirja oli ensimmäisiä suorasukaisia kuvauksia homoerotiikasta. Kirja ja sen saama palkinto aiheuttivat Suomessa valtavan kohun. Homoerotiikkaa ei oltu totuttu kohtaamaan näin avoimena. Ennen tuota romaania Holappa oli vältellyt kirjoittamasta homoseksuaalisuudesta.
Korkeasta iästään huolimatta Holappa seuraa aktiivisesti myös politiikkaa. Juuri käytyä presidentinvaalia hän pitää hämmästyttävänä. Ensimmäisellä kierroksella hän äänesti Lipposta ja toisella Pekka Haavistoa. Holappa toteaa Haavistolla olevan toista ehdokasta parempi kansainvälinen diplomatian kokemus. "Pidän häntä älykkäänä ja fiksuna kaverina."
Holappa on jo jonkin aikaa kirjoittanut omasta luopumisprosessistaan ja kuolevaisuudestaan. Muutaman vuoden takainen halvaus ja liikkuminen pyörätuolissa, muistuttaa elimistön haurastumisesta. Vääjäämättä jonain hetkenä jaksaminen päättyy.
"Kuoleman voi käsittää vapaudeksi. Vasta kuollessaan pääsee vapaaksi omasta identiteetistään. Täydellistä vapautta on olemassa vasta, kun on lakannut olemasta, kun minuutta ei enää ole. Mutta paradoksaalisesti samalla katoaa kyky nauttia vapaudesta. Sitä vain ikään kuin poistuu näyttämöltä, eikä mitään jää perinnöksi."
Valokuva Holapasta: Juhani Viherlahti