Tampereen keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista 2

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • vaeltaja2006
  • 2

Keskustelutilaisuus pidettiin Työväenmuseo Werstaan auditoriossa Tampereella. Työväenmuseo on jo pitkää kerännyt materiaalia homohistoriasta. Sisäänkäynti Väinö Linnan aukiolle on tästä portista.


Keskustelu kesti pari tuntia ja paikalla oli runsaasti kuulijoita. Alkuvaiheessa keskusteltiin siitä, miten maaperää voitaisiin muokata myönteisemmäksi uudelle tasa-arvoiselle avioliittolaille. Osapuolia ovat ainakin maallinen valta ja kirkko.

Seuraavassa on teksteinä puheenvuorojen pääkohtia ja kuunneltavina audioina eri puheenvuorot.

2 kommenttia

Kiitokset Vaeltajalle puheenvuorojen nauhoittamisesta. Pari asiaa tuli mieleen, kun kuuntelin ne uudelleen.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen totesi, että vaikka monta vastusta on edessä, lainmuutos toteutuu. Epäselvää on edelleen, minä päivänä ja minä vuonna.

Hän kehotti ottamaan yhteyttä niihin kansanedustajiin ja lakivaliokunnan jäseniin, jotka tällä hetkellä eivät tue lakialoitetta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi. Omakohtainen kertomus perusteluineen on parempi kuin jostain kopioitu vaatimus.
Joissain keskusteluissa on tullut esille myös se, että meidän vastustajamme valittavat aina siitä, miksi tätä asiaa pitää käsitellä nyt, kun on tärkeämpääkin tekemistä. Samoin vedottiin parisuhdelakia käsiteltäessä, ja samaa argumenttia käyttävät meidän vastustajamme kaikissa muissakin maissa.
Tynkkynen muistutti, että lakialoite on ollut valmiina vuodesta 2006 eli pian 6 vuotta, mutta vastustajat vetoavat jatkuvasti siihen, että ei nyt, sillä on muuta tärkeämpää. Perustuslain takaamat tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät siis merkitse mitään suurelle osalle kansanedustajia.

Kansalaisaloite on sitten se viimeinen keino, ellei mikään muu tehoa.

Entinen oikeusministeri ja nykyinen kansanedustaja Tuija Brax kertoi siitä, kuinka tilanne voi muuttua nopeasti. Pari vuotta sitten Islannin eduskunta Althingi hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain yksimielisesti, ja oltiin varmoja, että Suomessakin homma hoituu tuosta vaan. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan taantumus äärikristillispopulistisine aineksineen käänsi kelloa taaksepäin. Brax muistutti Unkarista, jossa edistys vaihtui parissa vuodessa homojen ja muiden vähemmistöjen vainoamiseen. Brax oli suuntauksesta vähintään yhtä huolestunut kuin meikäläinen.

Sekä Amnestyn edustaja että rovasti Olkinuora olivat ajan hermolla ja aktiivisesti mukana ihmisoikeustyössä. Setan edustajat jäivät varjoon, eikä heillä ollut mitään sen kummempaa sanottavaa. Kuten on käynyt ilmi, Seta ei enää toimi ihmisoikeusjärjestönä, vaan on ilmeisesti päättänyt jättäytyä syrjään yhteiskunnallisesta keskustelusta ja antaa muiden hoitaa hommat.

Paikallisten Vihreiden Naisten puheenjohtajalle kiitokset niin juontamisesta kuin koko tilaisuuden sujuvuudesta.
  • 2 / 2
  • OutiH
  • 25.2.2012, 12.14
Kiitos Tampereen keskustelun dokumentoinnista!

Edellinen kommentoija tulkitsi setalaisten edstajien varjoon jäämistä paneelissa Setan jättäytymiseksi syrjään yhteiskunnallisesta keskustelusta. Paneelistina sanoisin tähän että kun puhujiksi oli kutsuttu peräti kuusi samanmielistä kiinnostavaa puhujaa, houkutus kuunnella toisia oli suuri! Taas kerran oli hienoa nähdä, että hlbt-kansalaisiin ulottuvaa yhdenvertaisuutta ajaa moni taho omista erilaisista lähtökohdistaan. Näin asia etenee.

Seta on ajanut avioliittolakia voimakkaasti pitkään ja monin eri tavoin. Näin teemme edelleen mutta valtaosa siitä tapahtuu muualla kuin päivälehtien otsikoissa. Meille Setan omaa näkyvyyttä tärkeämpää on kuitekin asian eteneminen. Etsimme yhteistyötä eri tahojen kanssa ja saamme näin aikaan sellaista, missä Setan nimi tai logo ei ole mukana laisinkaan. Yhteistyössä on voima.

Jos haluat kantaa kortesi kekoon, käy vaikka näillä sivuilla ja kerro pirkanmaalaisille kansanedustajille, miten toivot heidän käyttäytyvän eduskunnan käsittelyn aikana!

http://avioliittolaki.wordpress.com/

Outi Hannula
Setan puheenjohtaja