Saksalaisen queer.de:n sivulla pohditaan, synnyttävätkö itsemurhauutiset jäljittelijöitä. Kun Goethe julkaisi vuonna 1774 Nuoren Wertherin kärsimykset -teoksen, siitä alkoi itsemurha-aalto, jossa mahdollisesti useat kymmenet nuoret seurasivat romaanin päähenkilöä kuolemaan. Monet heistä olivat identifioituneet Wertheriin - he olivat jopa pukeutuneet samalla tavalla. Oli syntynyt eräänlainen Werther-kuume.
Psykologit ja psykiatrit sanovat, että jonkinlainen jäljittelyilmiö on olemassa. Nyt uutiset leviävät nopeammin kuin Goethen aikoihin. Psykologit antoivat jo 10 vuotta sitten ohjeet siitä, miten tapahtumista pitäisi raportoida.
Tulisi välttää biologiseen tai sosiaaliseen identiteettiin liittyviä asioita. Näitä ovat ikä, sukupuoli, ulkonäkö (kuvat) ja tiedot sosiaalisista suhteista, tunne-elämän tasapainosta, luonteesta ja toimintakyvystä. Ongelmallista on myös se, että kerrotaan itsemurhan tekotapa ja paikka. Itsemurhan syitä ei tulisi spekuloida.
Tämä luettelo merkitsee, että journalisti ei voi kirjoittaa mitään itsemurhista. On selvä ristiriita ihmisistä huolehtimisen ja tapahtumista raportoinnin kesken. Saksassa on Presserat antanut lisäohjeita: Itsemurhien raportoinnissa on oltava pidättyväinen. Ainakin nimen mainitsemista ja itsemurhan yksityiskohtia tulisi välttää. Poikkeuksena on esim. se, että kyseessä on tapaus, jolla on nykyhetkessä jokin erityinen merkitys.
Itsemurha ei ole iltapäivälehtien aluetta. Kyseessä on henkilökohtainen tragedia. Kuitenkin homoseksuaalisten ihmisten itsemurhat ovat ainakin homomedialle tärkeitä asioita. Itsemurhan taustalla on hyvin usein toinen ongelma: kiusaaminen, hyväksynnän puute, syrjintä ja ennakkoluulot. On arveluja, että joka neljäs itsemurhan yrittäjä on homo tai lesbo. Kiusaaminen on vain yksi monista syistä.
Media on viime aikoina herkistynyt, kun tietoja itsemurhista on vuotanut julkisuuteen. Samalla ,kun näistä tapauksista kerrotaan, on yhä enemmän korostettava nuorten elinolosuhteissa esiintyviä vaikeuksia. Homofobia on yksi itsemurhien laukaisija.
Yhä enemmän pitäisi myös kertoa, mistä saa apua, kun vaikeudet kasautuvat. Queer.de-sivusto aikoo jatkaa itsemurhien uutisointia. Raflaavia juttuja vältetään, mutta taustoista yritetään kertoa. Suvaitsemattomuus ja homofobia ovat ne asiat, joihin yhä enemmän kiinnitetään huomiota.
(queer.de:n artikkelin mukaan)