Virossa valittiin presidenttiä - Toomas Hendrik Ilves jatkaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1

Viron istuva presidentti Toomas Hendrik Ilves valittiin uudelle viisvuotiskaudelle maanantaina 29.8.2011 parlamentissa eli riigikogussa järjestetyn äänestyksen ensimmäisellä kierroksella. Ilves sai 73 ääntä, kun hänen vastaehdokkaansa Indrek Tarand sai 25 ääntä. Tarand sai äänensä keskustapuolueen edustajilta ja Ilves muiden parlamenttipuolueiden edustajilta. 68 ääntä olisi riittänyt läpimenoon. Riigikogu oli täysilukuisena paikalla.

**

Vuoden 2011 presidentinvaalissa oli vastakkain kaksi Viron vapautumiseen eri tavoin vaikuttanutta henkilöä: Istuva presidentti Toomas Hendrik Ilves, joka on pakolaisvirolaisten jälkeläinen ja Indrek Tarand, joka oli näkyvä hahmo Viron uudelleen itsenäistymisen kehityksessä ja myös itsenäistymisen jälkeisessä politiikassa.

Viron presidentin virkakausi kestää viisi vuotta ja sama henkilö voidaan valita tehtävään korkeintaan kahdesti. Valinnan tekee parlamentti, mutta jos kukaan ehdokas ei saa kahden kolmasosan enemmistöä parlamentin äänistä, tekee valinnan laajempi valitsijamiesneuvosto.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä kummaltakaan ehdokkaalta ei löydy merkittäviä avauksia. Kumpikaan ei tiettävästi vastusta glbti-ihmisten yhdenvertaisuuden edistämistä, mutta Tarand ilmaisi joitain vuosia sitten eräässä haastattelussa, että homokysymys ei ole merkittävä yhteiskunnallinen asia. Ilveksen veljen seksuaalinen suuntautuminen on herättänyt puheita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Virossa presidentinvaali ei aiheuta samanlaista kohinaa kuin meikäläinen presidentinvaali, koska kansa ei Virossa suoraan valitse presidenttiä. Virossa presidentin virka on lisäksi hyvin edustuksellinen. Presidentti on kuitenkin mm. Viron puolustusvoimien ylipäällikkö.

Vähäisestä poliittisesta vallastaan huolimatta tai juuri sen vuoksi Viron presidentti on merkittävä mielipidevaikuttaja ja arvojohtaja. Uuden itsenäisyyden ajan ensimmäinen presidentti Lennart Meri muotoili viran paljolti oman näköisekseen.

Toomas Hendrik Ilves

Ilveksen vanhemmat pakenivat neuvostomiehitystä Ruotsiin ja hän syntyi Tukholmassa 26. joulukuuta 1953. Vuonna 1957 perhe muutti Yhdysvaltoihin. Nuoruusvuotensa Ilves eli USA:n New Jerseyssä. Columbian ja Pennsylvanian yliopistossa hän opiskeli psykologiaa ja valmistui maisteriksi 1978. Vuodesta 1984 lähtien hän työskenteli journalistina Radio Vapaassa Euroopassa ja sen vironkielisen osaston johtajana. Vapaan Euroopan radio pyrki välittämään rautaesiripun taakse läntistä näkemystä, sillä Neuvostoliiton hallitsemalla alueella tiedonvälitys oli hyvin yksipuolista ja rajoitettua.

Toomas Hendrik Ilves palasi Viroon vuonna 1993 maan jo vapauduttua. Myöhemmin hän luopui Yhdysvaltain kansalaisuudesta. Ennen presidentin virkaansa hän työskenteli Viron suurlähettiläänä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa, kansanedustajana ja kahdesti myös Viron ulkoministerinä. Vuonna 2004 hänet valittiin Viron europarlamenttiedustajaksi. Taustaltaan Ilves on sosiaalidemokraatti.

Vuonna 2006 Ilves valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran. Silloin hän voitti täpärästi jo yhden kauden presidenttinä toimineen vastaehdokkaansa, Arnold Rüütelin. Valinnan aikaan monet näkivät Ilveksen edustavan kansainvälisyyttä ja avointa Viroa, kun taas Rüütel oli monien mielestä jonkinlainen kaiku menneestä. Toisaalta jotkut pitivät Ilvestä "tuontitavarana".

Ilves on painottanut puheissaan paljon ihmisoikeuksia ja suvaitsevaisuutta. Suoraan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviin kysymyksiin hän ei ole juuri puuttunut. Edellisen presidentin vaalin aikaan (vuonna 2006) Toomas Hendrik Ilvestä vastaan käytettiin huhua tai tietoa siitä, että hänen veljensä Andres olisi homo, jota kautta presidenttiehdokkaankin suuntautumisesta esitettiin arveluita. Toomas Hendrik Ilveksen varsin kosmopoliittinen olemus rusetteineen oli omiaan lisäämään arveluja. Tällainen taas Viron varsin sateenkaarikielteisessä ilmapiirissä on ongelma.

Indrek Tarand

3. helmikuuta 1964 syntynyt Indrek Tarand on taustaltaan historianopettaja. Hän oli keskikoulussa englanninkielisellä erikoisluokalla, joten hänen oli suhteellisen helppo solmia kansainvälisiä yhteyksiä, kun se kävi mahdolliseksi.

Vaikka Tarand on ollut aktiivinen Viron politiikassa, ei hän ole koskaan kuulunut mihinkään puolueeseen. Hän oli 1990-luvun alussa Viron kongressin jäsen. Viron Kongressin tavoite oli palauttaa Viron tasavalta olemaan ennen toista maailmansotaa olleen Viron tasavallan oikeudellisen jatkuvuuden perusteella. Kongressi katsoi tehtävänsä täytetyn lokakuussa 1992 ja lopetti itsensä. Varsinaisesti Tarand on ollut politiikassa mukana vuodesta 1993.

Vuonna 2009 Indrek Tarand valittiin Euroopan parlamenttiin yli 100 000 äänellä, joka oli yli neljännes kaikista annetuista äänistä. Euroopan parlamentissa hän kuuluu Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmään.

Tarandin isä Andres Tarand on yksi 28.10.1980 tehdyn ns. neljänkymmenen kirjeen allekirjoittajista. Sivistyneistön edustajien laatimassa kirjeessä esitettiin huoli mm. Viron venäläistämisestä ja vallanpitäjien muusta toiminnasta. Kirje toimitettiin Pravda-, Rahva Hääl- ja Sovetskaja Estonija -lehtiin, joista mikään ei julkaissut sitä. Kirje levisi kuitenkin kädestä käteen -periaatteella ja siitä puhuttiin ulkomaalaisissa Viroon suunnatuissa radiolähetyksissä. Neuvostovallan alla tällaisten ajatusten esittäminen oli uhkarohkea teko ja allekirjoittajat joutuivatkin vallanpitäjien hampaisiin.

Faktat ovat ovat peräisin mm. virolaisista nettilehdistä, muusta virolais-mediasta ja vironkielisestä Wikipediasta.

ERR: Ilves valiti taas presidendiks

1 kommenttia

On mielenkiintoista nähdä, käyttääkö kukaan presidentin valintaprosessissa Virossa homokorttia. Kyllä sielläkin osataan politiikan likainen peli.