QX-debatti: Kommentti Pim Fortuynia puolustelevaan mielipidetekstiin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

24.1.2010 Islamista pitäisi tietää enemmän, luulla vähemmän


Richard Hedström ottaa vahvasti kantaa debattiartikkeliin, jossa puolustettiin hollantilaista Pim Fortuynia. Hedström ilmoittaa kuuluvansa Feministiskt initiativ –ryhmään. Tämä ryhmä yrittää päästä mukaan Ruotsin vaalilistoille uutena yrittäjänä tänä vuonna.

Richard Hedströmin mukaan Pim Fortuynistä kirjoittanut liberaali Philip Wendahl yrittää peitellä Pim Fortuynin rasismia ja myös omaa politiikkaansa. Argumetit eivät ole kestäviä. Jos Pim Fortuyn on ollut sängyssä marokkolaisen kanssa, se ei todista, että hän ei olisi islamofobinen. Hedström sanoo itsekin mielellään menevänsä sänkyyn liberaalien kanssa (vaikka ei jaa samaa poliittista näkemystä).

Philip Wendahl on käynyt vihakampanjaa Ruotsin muslimeja vastaan aina siitä lähtien kun tv:ssä esitettiin dokumentti Sämre än djur (pahempia kuin eläimet). Vihakampanjassa menevät autuaasti sekaisin "islam", "islamistit", "muslimit" ja "maahanmuuttajat".

Ilman muuta on muslimeja ja muita muslimimaiden ihmisiä, jotka ovat homofobisia ja jopa väkivaltaisia. Mutta on liioiteltua puhua tällöin kaikista muslimeista. Lyhyellä googlettamisella voi löytää tietoja, että homosuhteet ovat olleet hyvin tavallisia muslimirunoudessa jo vuosisatojen ajan. Ne eivät ole undergroundia vaan muslimien klassisia teoksia. Idän kulttuureissa on muitakin malleja kuin Iranin ja Saudi-Arabian mallit. Sieltä löytyy homofobeja, mutta myös avoimesti homoseksuaalisia ihmisiä ja useampia kuin kaksi sukupuolta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Islam on yksi uskonto, mutta siinä on monia suuntauksia. Islamille ei ole tyypillistä kunniakulttuuri tai homofobia. Länsimaissa mielellään nähdään vain nämä kaksi asiaa. Islamissa voi elää myös heteronormin tuolla puolen. Olisi hyvä saada enemmän tietoa ja vähemmän ennakkoluuloja.
Näin eilen Richard Hedström, Feministiskt initiativista.

17.1.2010 Keskustelua hollantilaisesta Pim Fortuynista

Ranneliikkeessä on seurattu pitkään erilaisten ääriliikkeiden toimintaa. On poliittisia ja uskonnollisia ääriliikkeitä, jotka ottavat kantaa myös homoseksuaalisuuteen. Viime eduskuntavaalien jälkeen on seurattu kiinnostuneina. miten perussuomalaiset sijoittuvat puoluekartalle ja Europarlamenttiin.


Ääripuolueita mielellään niputtaan

Ruotsin liberaalien sivuorganisaation Liberal Mångfald puheenjohtaja Philip Wendahl vaatii, että äärioikeistolaisten puolueiden niputtaminen yhdeksi suureksi blokiksi on lopetettava ja on tutkittava jokaisen puolueen ohjelmaa. Ruotsissa on ajankohtainen ongelma se, mihin Sverigedemokraterna sijoitetaan puoluekartalla. Yleensä heidät sijoitetaan samaan joukkoon kuin hollantilainen Lista Fortuyn. Philip Wendahlin mukaan näillä on vain vähän yhteistä. Hollantilainen Pim Fortuyn murhattiin toukokuussa 2002. Fortuyn oli avoimesti homo, ja hän halusi, että maahanmuuttoa on rajoitettava. Hänestä puhutaan "äärioikeistolaisena".

QX:ssä Philip Wendahl kirjoittaa, että suuret "vanhat" puolueet mielellään niputtavat laitapuolueita yhdeksi joukkioksi. Kuitenkin puolueiden ideologiat ovat hyvin erilaisia. Vasemmistosta tiedetään, että siellä on verenpunaista, ruusunpunaista ja jopa vihertävävää sävyä ja niiden ohjelmissakin on olennaisia eroja. Media yrittää leimata samaan joukkoon liberaalit, arvokonservatiivit ja nationalistit yhdessä uusnatsien kanssa. Median mukaan olisi siis olemassa suuri oikeistoblokki.


Pim Fortuynin arvomaailma

Philip Wendahlin mukaan Tanskan Pia Kjärsgaardilla (konservatiivinen Danske Folkeparti) ja Ruotsin Jimmy Åkessonilla (konservatiivinen Sverigedemokraterna) on paljon yhteistä, mutta ei mitään yhteistä Hollannin Pim Fortuynin kanssa. Esimerkkinä maahanmuutto:

Pim Fortuyn puhui usein tv:ssä, ettei hänellä ollut mitään marokkolaisia vastaan, vaan hän oli ollut monen marokkolaisen kanssa sängyssä. Sellaista tekstiä ei takuulla löydy tanskalaisten ja ruotsalaisten maahanmuuttajavihamielisten Kjärsgaardin tai Åkessonin teksteistä. Pim Fortuyn ei välittänyt etnisestä taustasta vaan arvomaailmasta. Hän vaati, että ensin tulleet vierasmaalaiset on integroitava yhteiskuntaan, ennen kuin virtaa lisää väkeä sisään. Se osoittaa vastuuta eikä muukalaisvihamielisyyttä.

Pim Fortuyn kertoi myös käynneistään saunaklubeilla Amsterdamissa. Hän halusi elää homona liberaalissa Hollannissa. Tällaisia näkemyksiä ei koskaan kuulla edellä mainituista Tanskan tai Ruotsin ääripuolueista. Nämä Pohjolan ääripuolueet pikemminkin ovat ihmisten tasa-arvoa vastaan, ja siinä suhteessa ne ovat lähellä uskonnollisia ryhmiä. Pim Fortuyn taisteli uskonnollisia ryhmiä vastaan.

Ruotsalaisten oma ääripuolue on Sverigedemokraterna. Se on EU-vastainen. Perusteluna on, että EU uhkaa jäsenvaltioidensa suvereenisuutta. Pim Fortuyn oli EU-myönteinen, koska EU edistää rauhaa ja hyvinvointia. Mutta Fortuyn kritisoi EU:n laajenemista, koska se uhkaa ihmsioikeuksia ja lisää Brysselin byrokratiaa. Nyt, kun seuraa itäisen Euroopan pride-tapahtumia, voisi sanoa, että Pim Fortuyn oli oikeassa.

Fortuyn ajateli liberaalisti ja vastusti Euroopan islamisoitumista. Islamisoituminen johtaa maallisen demokratian heikkenemiseen ja uskonnon ja moralismin lisääntymiseen. Länsimaissa uskonto ei enää vaikuta politiikkaan samalla tavalla kuin ennen. Mutta islamilaisissa maissa uskonto on olennainen osa politiikkaa. Hollannissa Lista Fortuyn ajaa maallista linjaa. Uskonto olkoon jokaisen yksityisasia - ei valtion voimapolitiikan väline. Länsimaissa on oltava tietoisia siitä paineesta, jota fundalmentalistiset ryhmät harjoittavat. Konservatiiviset Tanskan kansanpuolue ja Ruotsin Sverigedeomokraterna tuntevat huolta siitä, että kansankirkot saataisiin täyteen ja niillä olisi tärkeä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Tähän tapaan liberaali Philip Wendahl puolustelee hollantilaista Pim Fortuyniä ja torjuu ruotsalaisen ja tanskalaisen ääripuolueen mallit. Fortuyniä ohjasivat univerasaalit ihmisoikeudet, maallinen valtio ja individualismi. Millään poliittisella tai uskonnollisella ryhmällä ei ollut oikeutta rajoittaa hänen oikeuttaan elää homoseksuaalina.


Sverigedemokraattien tosi olemus


Philip Wendahlin mukaan Jimmy Åkessonin Sverigedemokraatit vastustavat valistusta ja siitä syntynyttä kulttuuriradikalismia. Sveridedemokraateille on kauhistus Ruotsin tasa-arvo, sukupuolineutraali avioliitto ja se, että kirkko on työnnetty taka-alalle hoitamaan yksilöiden asioita.

Maahanmuuttajat eivät ole Sverigedemokraattien yhteiskunnalle uhka, vaan kaikki etniset on vain sopeutettava kansalliseen kulttuuriin. Monikulttuurisuus ei tule kysymykseen.


Kuinka vähän tiedämme perussuomalaisista

Suomalaista laitapuoluetta Perussuomalaisia on totuttu pitämään aika laimeana ja ystävällisenä, kun puolueen puheenjohtajakin on ystävällinen ja hymyilevä. Vaalien aikaan aika vähän keskusteltiiin siitä arvomaailmasta, joka perussuomalaisten politiikkaa ohjaa. Ja onko heillä ylipäätään jotain yhteistä arvomaailmaa vai onko puolueessa vain erilaisia räyhääjiä ja toisinajattelijoita. Kuka voisi jatkaa tätä analyysia suomalaisesta näkökulmasta?


QX:n debattipalsta (ruotsinkielinen)

4 kommenttia

Fortuyn uskalsi sanoa maahanmuuttopolitiikasta sen mitä moni muu hädin tuskin uskalsi ajatella. On suuri sääli että hänen työnsä keskeytyi.
Olen jo aiemmin ilmaissut huoleni perussuomalaisten Timo Soinista. Hän on mielestäni henkilönä varallisen terävä ja myös taitava julkisuuden hallinnassaan. Pehmeän nallemaisuuden takana on asioita, joita en halua tuotavan eurooppalaiseen ja siis myös suomalaiseen yhteiskuntaan.