Rakas päiväkirjani... Noinhan päiväkirja yleensä aloitetaan. Ranneliike.netin ylläpito kasasi Helsinki Pride 2004 -kulttuuriviikon (28.6. - 4.7.) tapahtumista ja tilaisuuksista päiväkirjaa.
Jokaiseen tapahtumaan emme ehtineet, mutta pyrimme kuitenkin mahdollisimman monipuolisesti kertomaan, mitä viikon aikana tapahtui... Äänitiedostojen kuunteluun on ohjeet sivun alalaidassa.
Ennakkotunnelmia
Helsinki Pride 2004 -kulttuuriviikko työllisti tapahtuman järjestäneen HeSetan (eli Helsingin seudun SETA:n) Pride-työryhmää pitkin kevättä ja alkukesää. Tilaisuuksia piti organisoida, ihmisiä hankkia mukaan, tehdä nettiin infosivut, tiloja varata, suunnitella kulkueen reittiä - ja lukemanton määrä muita asioita piti hoitaa. Ja tietysti avata infopiste.
» Ilkka Veiström haastateltavana
Helsinki Pride 2004:n nokkamies kertoi sateenkaarenvärisen kulttuuriviikon teemasta, tapahtumista ja uusista tuulista.
» www.helsinkipride.fi
Tapahtuman tyylikkäät viralliset sivut ohjelmineen, yhteystietoineen ja taustatietoineen. Mukana myös mielenkiintoisia artikkeleita.
Maanantai 28.6.
Pride-viikon ensimmäisen päivän aloitti Nuoruus-paneeli. Tilaisuuden ideana oli kahden eri sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön ikäpolven kohtaaminen - ja näiden kokemusten ja tärkeiden kysymysten esiin nostaminen.
Jo perinteeksi muodostunut Kiertokävely Helsingin homo- ja lesbohistoriaan oli myös maanantain ohjelmaa.
Kävelyllä syvennyttiin siihen, millaista oli elää seksuaalivähemmistöön kuuluvana siihen aikaan, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos - ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. VR:n makasiineilta kuljettiin Ylioppilastalon, Esplanadin ja Tähtitorninmäen kautta Iso Roobertinkadulle ja samalla syvennyttiin siihen, millaista oli elää seksuaalivähemmistöön kuuluvana siihen aikaan, kun homoseksuaalisuus oli vielä rikos - ja mitä sen jälkeen on tapahtunut. Ranneliike.net oli mukana kävelyllä.
dtm:ssä viikko polkaistiin käyntiin karaokella.
Tiistai 29.6.
Lämmin tiistai käynnistyi kysymyksellä "Mistä on kyse?" osa 1. Dtm:ssä järjestetty parin tunnin mittainen tilaisuus tarjosi mahdollisuuden kysyä kaikkea mahdollista sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta teemalla "kaikki mitä olet halunnut kysyä, mutta et ole viitsinyt". Aikaa oli varattu pari tuntia ja paikalla oli eri alojen asiantuntijoita. Kysymyksiä sateli sukupuolitaudeista, ehkäisyvälineistä, niiden käytöstä, seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolisuudesta ja niin edelleen - eikä todellakaan turhan ryppyotsaisesti...
Sen jälkeen nähtiin dokumentin "Minun Helsinkini" ensiesitys. Dokumentti käsittelee pääkaupunkiamme Helsinkiä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten näkökulmasta. Teemoja ovat mm. kaapista ulostuleminen, seksuaalipakolaisuus sekä helsinkiläiset homo- ja lesbopiirit.
Samaan aikaan Rikhardinkadun kirjastossa käynnistyi keskustelutilaisuus "Eihän heterotkaan kerro... Seksuaalivähemmistöt työelämässä". Hiljakkoin julkaistu samaa aihetta käsittelevä tutkimus mm. heteronormatiivisuudesta, seksuaaliseen tai sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvä kiusanteko ja syrjintä oli paljolti aiheen pohjustuksena. Tilaisuudesta tulossa tarkempaa tietoa lähiaikoina.
Illan aikana myös sateenkaariperheet tapasivat toisiaan avointen ovien merkeissä, samoin kuin Ovi ry (opiskelijavinokkaat) järjesti valtakunnallisen tapaamisen.
Dtm:ssä biletettiin 80-luvun hengessä ja lavalla nähtiin 80-luvun suosikki Eini. Tämä onnistuikin innostamaan paikalla olleet niin naiset kuin miehetkin bilefiilikseen - ja laulamaan mukanakin tuttuja hittejä "On on kesä ja yö, pois pois on arki ja työ. Taas oon mä onnellinen..." - sekä omia että muilta artisteilta tuttuja.
Keskiviikko 30.6.
Sataa. Välillä rankastikin... Suomenlinnassa teemana on Suomen ihka ensimmäinen homojen pakanoiden tapaaminen GayPagan '04.
Illan aikana nuoret naiset kohtaavat HeSetan toimistolla ja "Homoseksuaalien kristillisestä piiristä Malkukseen" on tilaisuuden nimi Kalliossa.
Viihteellisempää tarjontaa oli nuorille (alle 21 vuotiaille) tarkoitettu limudisko dtm:n yläkerrassa. Ensi kertaa Helsingissä järjestettiin homodisko, johon alaikäisetkin pääsivät.
Urheilullisemmille järjesti urheiluseura HOT ry Eläintarhan kentällä Gay Cooperin, jossa voi testata oman kuntonsa - ja sateisella kelillä myös juoksutossujen pito voitiin testata...
Myös turkulaiset olivat Helsingissä Vinokinon merkeissä. Gay Bar Roomissa näytettiin lyhytelokuvia.
Dtm Awards -palkinnot jaettiin tänä vuonna ensi kertaa useissa eri sarjoissa. Parhaita homoteemaisia asioita palkittiin ravintolan nettisivuilla käydyn äänestyksen tulosten mukaan. Jarkko Valtee ja Osku Heiskanen olivat paikalla Best of Show What -esityksensä merkeissä.
Torstai 1.7.
Heinäkuu alkoi, mutta helteet eivät vielä. Aurinkoinen sää kuitenkin piristi mieltä. HLBT-opettajien ja opettajiksi opiskelevien tapaaminen aloitti päivän Pride-tarjonnan. Opettajatapaamisesta kirjoitti artikkelin Johnny.
Kulttuuritarjontana Rikhardinkadun kirjaston lukusalongissa järjestettiin Helsinki Pride 2004 -Kirjallisuussoirée. Paikalla oli joukko HeSetassa vaikuttavia taiteen parissa vaikuttavia ihmisiä. Lämminhenkisessä ja kiitellyssä tilaisuudessa oli paikalla yli 60 ihmistä.
Gay Bar Roomissa näytettiin keskiviikon tapaan Vinokinon lyhytelokuvia. Trans-nuoret olivat teemana Transkahvilassa Transtukipisteen tiloissa ja Sateenkaarikahvila järjestettiin Kalliossa, asukastila Myötämäessä.
Dtm:n yläkerrassa illan teema ja tähtiesiintyjä oli mäkikotka, lööppisankari, laulaja Matti Nykänen Mervi-vaimoineen. Monille tutut kappaleet vuosien varrelta, kuten "V-tyyli", "Markiisi de Sade" ja "Vain mäkimies voi tietää", sekä muutamat muiden artistien kappaleet villitsivät yleisön hetkittäin jopa hurjaan menoon. Ja Mervi tuntui olevan Yleisön Suuri Suosikki. Tunnelma oli yllättävänkin kuuma - joka osittain johtui varmaankin myös lämmön nousemisesta ylöspäin, alhaalta toiseen kerrokseen. Ei voi kyllä oikeastaan kuin todeta, että Elämä on Laiffii!
Klubin puolella alakerrassa nähtiin myöhemmin illalla (tai yöllä) Drag-on-line, eli lavalle nousi göteborgilainen mainetta nittänyt drag-ryhmä. Esitys oli vauhdikas, iloinen ja hauska, mutta ihan täydellisesti mukaan pääseminen (niin, että olisi ymmärtänyt joidenkin juttujen vitsikkyyden) olisi edellyttänyt ruotsalaisen kevyen musiikin kulttuurin tuntemusta. Joka tapauksessa hymy oli herkässä ammattilaisten esitystä katsoessa...
Perjantai 2.7.
Perjantai oli aurinkoinen terassipäivä, mutta iltaa kohden pilvistyi ja saatiin vettä, mutta se ei illan ohjelmatarjontaa haitannut.
Hengen ravintoa tarjosi alkuillasta Sateenkaarimessu Tuomiokirkon kappelissa. Hartaaseen tilaisuuten oli saapunut kolmattasataa ihmistä, joten kappeli oli melkoisen täysi. Sateenkaarimessusta tulossa lisää materiaalia myöhemmin.
Valtakunnallinen nuorten piknik oli myös illan ohjelmassa ja Ruotsinkielisten tapaaminen järjestettiin HeSetan toimistolla.
Sateenkaariperheet olivat järjestäneet Sosiaalisten vanhempien tapaamisen. Alkusuunnitelmasta poiketen ryhmä kokoontui DTM:n yläkerrassa. Alkututustumisen jälkeen vaihdettiin ajatuksia ja kokemuksia siitä, millaista on olla kahden naisen ja kahden miehen perheissä äiteinä ja isinä lapsille, jotka eivät ole omia biologisia lapsia. Myöskin suhteet omaan puolisoon puhuttivat vilkkaasti.
Perheiden lasten ikähaitari oli suuri. Oli perheitä, joissa on aivan pieniä vauvoja ja perheitä joissa nuoret ovat juuri aikuistuneet tai aikuistumassa. Eri ikäisten lasten vanhempien haasteet ovat aika tavalla erilaiset. Saimme kuulla toisiltamme myös monenlaisista suhtautumisista sukulaisten ja muiden ihmisten taholta. Lastentarhakokemukset olivat myös kiinnostava aihe. Yhteyttä pidetään jatkossakin Seta Foorumin Rainbow-listan kautta. (Sateenkaariperheistä kertoi Johnny)
Bilehaluiset naiset suuntasivat kulkunsa Hakaniemeen, Ravintolalaiva Wäiskiin, jossa pidettiin Naistenbileet. Vähäpukeista mieskomeutta nähtiin dtm:ssä, jossa Scandinavian Hunks esiintyi.
Lauantai 3.7.
Suomen suvi on lyhyt ja oikukas - mutta onneksi melko vähäluminen. Vettä tuli aamupäivästä lähtien kuin saavista (tai useammasta) kaataen. Siitä huolimatta, että lämpömittari näytti iltapäivällä vain pykälää yli 10 asteen, oli ihmisiä liikkeellä runsaasti.
Aamupäivän ohjemaan kuului Bi-brunssi Ekbergin kahvilassa Bulevardilla. Samaan aikaan, eli aamu kymmeneltä alkoi Perhepiknik Hesperian puistossa.
Hesperian puistosta käynnistyi puolita päivin Pride-kulkue, joka suuntasi kulkunsa Mannerheimintietä pitkin Etelä-Esplanadille, josta kunniakierroksen kautta Pohjois-Espalle, ja kuljettiin Mikonkatua pitkin ja kaupunginteatterin vierestä Kaisaniemen puistoon, puistojuhlaan. Luvalla sanoen luokattomasta säästä huolimatta paljon ihmisiä oli mukana matkassa (kulkueen keskeltä arvioiden ehkä runsas parisataa, mutta voi olla enemmänkin?).
Puistojuhlaan kuului perinteisesti puheita ja viihteellisempää ohjelmaa. Uutuutena juhlapaikalla Kaisaniemen puistossa oli dtm:n anniskelualueen lisäksi myös Pride-infotori, eli erilaisia kahvila- ja infokojuja. Esillä oli esimerkiksi vasta perustettu Martat ja Martit
Paikalla oli paljon muitakin toimijoita.
» Lue tarkempi juttu kulkueesta ja puistojuhlasta
Iltapäivällä ohjelmassa oli myös Mummolaakson Sherrykahvit ja päivätanssit Vanhalla ylioppilastalolla. Myös Seta-veteraanit järjestivät tapaamisen, josta voit lukea Johnnyn kirjoittaman artikkelin.
Priden pääjuhla pidettiin Vanhalla ylioppilastalolla perinteiseen tapaan - ja vieraita oli paikalla hetkittäin jopa tungokseksi asti. Esiintymässä oli ruotsalainen pop-idoli Jan George. Tuttuun tapaan pääjuhlassa järjestettiin myös Hannelen Humppatanssit ja Pride-arpajaiset.
dtm:ssä teemana oli Dance marathon
Sunnuntai 4.7.
Aamu kymmeneltä alkoi Hietsussa Beach Party, eli vapaamuotoinen kokoontuminen piknikille. Aurinkoisella (tosin ei hirvittävän lämpimällä säällä) uimarantailu onkin oikein sopiva tapa tasaantua edellisillan juhlista.
"Minun Helsinkini" -dokkari esitettiin uudelleen dtm:ssä. Paikalla oli nyt sunnuntaina 80 .. 90 ihmistä. Kuuntele tekijöiden haastattelu tiistain kohdalta.
22-04 Star Club dtm:ssä