Pikku-uutinen suomalaisessa paikallislehdessä 1980-luvulla kertoo, että vanhempi mies tutustui rautatieaseman ravintolassa nuoreen mieheen. Illan päätteeksi lähdettiin vanhemman miehen kotiin. Siellä nuorempi mies tappoi vanhemman miehen. Poliisi selvitti nuoremman miehen henkilöllisyyden. Oikeus alensi surmaajan tuomiota, koska vanhempi mies oli ”lähennellyt” häntä.
Ruotsalaisessa SQ-lehdessä kiinnitettiin kesäkuussa huomio tähän ilmiöön. Monen surmaajan tuomio alenee, kun hän väittää oikeusessa joutuneeensa lähentelyn kohteeksi. Surmaajan sana riittää - erityisiä todisteita ei tarvita. Oikeus uskoo asian erityisesti silloin, kun uhrin ”tiedetään olevan homo”. Ruotsissa on käytössä ”viharikos”-nimike, mutta sitä ei juuri käytetä tällaisissa tapauksissa. Kahdenkymmenen vuoden aikana Ruotsissa on ainakin 30 homomiestä tapettu.
Pääsyyttäjä Sven-Erik Alhem sanoo, että viharikos-nimikettä on yritetty saada käyttöön. Syyttäjät ovat syytekirjelmissään tuoneet asian esiin, jotta oikeus joutuisi ottamaan kantaa asiaan.
Luultavasti suuri osa viharikoksia jää ilmoittamatta poliisille. Pääsyyttäjän mukaan olisi tärkeää, että poliisi suhtautuisi viharikosilmoitukseen asiallisesti eikä ilmaisisi uhria kohtaan epäluottamusta. Se, että väitetty lähentely johtaa tuomion lievenemiseen, on vanhanaikaista ajattelua. Pääsyyttäjä sanoo nähneensä sitä vuosien ajan. Homolähentely nähdään sellaisena, että siitä saa vapautua kovin keinoin. Se pitäisi kuitenkin suhteuttaa heterolähentelyyn. Kun asiakas sanoo ravintolan työntekijälle, ”Lähde kanssani päivälliselle ja tanssimaan”, se on myös lähentelyä. Nainen voi kieltäytyä eikä kosta väkivaltaisesti. Jos mies toimii samalla tavalla toista miestä kohtaan, häntä tulisi käsitellä samalla tavalla. Pääsyyttäjän mielesstä oikeuksien tulisi lopettaa tuomioiden lieventäminen lähentely-syytösten takia.