Pitääkö vanhat tuomiot purkaa?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Tänään Helsingin Sanomat kertoo että Karjalan liiton puheenjohtaja vaatii uutta oikeudenkäyntiä sotasyyllisyydestä. Aikoinaan oikeudenkäynti pidettiin erillislain pohjalta. Voittajavaltiot olivat vaatineet ssotasyyllisyysoikeudenkäyntiä.

Saksassa vaadittiin, että homojen saamat vankilarangaistukset on kumottava. Noin 50 000 miestä sai vankilarangaistuksen homoseksuaalisuuden perusteella sodan jälkeen vuoteen 1969 saakka. Natsit olivat 1930-luvun puolivälissä kiristäneet homolakeja ja rangaistuksia, ja samaa tiukkaa lakia noudatettiin sodan jälkeen. Kun homot hakivat vahingonkorvausta kokemistaan natsiajan vääryyksistä, kaikki korvaukset evättiin, koska he olivat lain mukaan rikollisia.

Nyt on Saksan parlamentissa keskusteltu siitä, pitäisikö homotuomiot purkaa. Johtopäätös oli selvä. Vallan kolmijaon mukaan parlamentti ei voi mennä purkamaan oikeuslaitoksen antamia päätöksiä. Mutta noita vankeustuomioita voidaan julkisesti "hävetä". Vuonna 2000 Saksan parlamentti onkin jo kerran valitellut, että sodanjälkeisessä Saksassa käytettiin samaa tiukkaa homolakia, jonka natsit laativat. Lopullisesti homolaki poistettiin vasta vuonna 1994. On kuitenkin tunnustettava, että jokaisella aikakaudella on omat tapansa, ja lainsäädäntö noudattaa sen ajan ajattelutapoja.

Homoja on eniten pöyristyttänyt se, että sodan jälkeen homotuomioita olivat toisinaan antamassa samat tuomarit, jotka jo natsiaikana olivat tuomitsemassa. Tuomarit oli rehabilitoitu.

Tuhannet homot päätyivät natsiaikana tämän portin läpi Sachsenhausenin keskityslerirille Berliinin pohjoispuolelle.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Entä pitäisikö vanhat sodomiatuomiot purkaa; siis poistaa rekistereistä vanhojen homoseksuaalisuuden kriminalisoivien tai erilaisten suojaikärajojen perusteella langetetut tuomiot.

Itävallassa tästä keskustellan. Siellä laskettiin homosuhteiden laillista ikärajaa vasta muutama vuosi sitten, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli todennut pykälät kansainvälisen oikeuden vastaisiksi. Itävalta muutti lakinsa tasa-arvoisiksi, mutta esimerkiksi juuri niiden henkilöiden, jotka olivat asiasta valittaneet, tuomiot jäivät edelleen merkinnöiksi rikosrekisteriin.