Espoon sateenkaaripenkit muistuttavat yhdenvertaisuudesta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 2
Espoota koristaa kahdeksan sateenkaaripenkkiä. Yksi näistä sijaitsee Leppävaarassa. (kuva: JuhaniV)

Espoossa otettiin kesällä 2021 Helsinki Priden aikaan käyttöön eri puolilla kaupunkia kaikkiaan kahdeksan puistonpenkkiä, joiden istuimet on maalattu sateenkaaren väreillä.

Paikallislehti Länsiväylän mukaan sateenkaaripenkit sijaitsevat Tapiolassa Louhentien ja Pohjantien risteyksessä, Matinkylän Matinniityssä, Olarin Kuitinmäenraitilla, Espoonlahden Kongsberginpuistossa, Espoon keskuksen Pitäjänportissa, Niipperin Kylvöpellonpolulla, Leppävaaran Kirsikkapuistossa sekä Kauklahden asemalla. 

Muistutus tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta

Sateenkaaren väreissä olevat kahdeksan penkkiä jäävät pysyvästi muistuttamaan kaupunkilaisia tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Espoon kaupungin moninaisuus- ja osallisuusasioiden päällikkö Kaarina Salonen kertoi Länsiväylälle, että pride-viikon kunniaksi toteutettu idea on peräisin Espoon kaupunkitekniikan keskukseen kuuluvasta puutyöpajasta. Puutyöpaja tavoitteli penkillä Espoon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan vuosittain jakamaa Tassu-palkintoa. Idea palkittiin lopulta  kunniamaininnalla.

Salonen muistuttaa lehdessä, että vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen tukee paitsi ihmisoikeuksia myös elinvoimaa.

Ilkivaltaa

Sateenkaaripenkit ovat jo kohdanneet sekä suurempaa että pienempää ilkivaltaa, kuten töhrimistä ja sotkemista.

Sateenkaaripenkit ovat esimerkiksi innoittaneet joitakuita purkamaan hlbti-vihamielisiä käsityksiä (kuva: JuhaniV)

Länsiväylä-lehden mukaan Olarissa sijaitseva penkki on jo jouduttu käyttämään huollettavana, koska se oli töhritty maalilla.

Periespoolainen penkkimalli

Penkit ovat malliltaan espoolaisina ikoneinakin pidettyjä Tapiola-penkkejä, joita on totuttu näkemään yleensä yksivärisinä, kulloiseenkin ympäristöön sopivasti. Tapiolan kaupunginosaan 1960-luvulla suunniteltua penkkimallia on nykyisin eri puolilla Espoota toista tuhatta. Penkin suunnittelijaksi on usein nimetty Aarne Ervi, mutta muitakin käsityksiä penkkimallin suunnittelijasta on.

Julkisen tilan sateenkaari

Pride-symbolina tunnetun sateenkaarilipun kuusi väriä ovat yhä useammin läsnä julkisessa tilassa. Monissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa on toteutettu esimerkiksi sateenkaarisuojateitä. Suomessa vastaan on tullut lainsäädäntö: varsinaisen suojatien ulkonäkö on hyvin säännelty. Tämän asemesta on "suojateitä" toteutettu esimerkiksi aukioille ja kävelyväylille. Myös erilaista muuta sateenkaariteemaista tilataidetta on tehty. Usein sateenkaarevuus kaupunkikuvassa on luonteeltaan tilapäistä, mutta myös pysyvämpää sateenkaarinäkyvyyttä on tarjolla kaupunkikuvassa.

Sateenkaari julkisessa tilassa Tukholmassa Sergelin torilla.
Remontoitava rakennus sai joksikin aikaa kylkeensä sateenkaaren Helsingin Sörnäisissä keväällä 2019.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Yksi Espoon sateenkaaripenkeistä on sijoitettu näyttävästi ostoskeskus Sellosta länteen lähtevälle puistokäytävälle, jota kutsutaan Kirsikkapuistoksi. Penkki on ruuvattu kiinni alustaan niin, ettei sitä saa kaadettua taikka muutenkaan irroitettua.

Juuri kun saavuimme paikalle kuvaamaan penkkiä, sen edessä seisoi kaksi koulupoikaa hihittelemässä. Sitten pienikokoisempi heistä tyhjensi kahvimukinsa sisällön penkille. Kaivoin kännykkääni kuvatakseni tilannetta. Pojat huomasivat sen ja alkoivat juosta pakoon. Komensin heidät takaisin ja tiedustelin, miksi he tekivät niin. Mitään vastausta ei tietenkään tullut. Sen jälkeen käskin heitä puhdistamaan penkin. Heillä ei kuulemma ollut paperia, jolla puhdistaa. Totesin, että he nyt vain hankkivat paperia. Isompi pojista kaivoi repustaa kouluvihkon ja repi siitä sivuja, joilla penkki puhdistettiin. Piti vielä erikseen komentaa heitä viemään paperit läheiseen roskakoriin.

Korvat luimussa ja anteeksi pyydellen he olivat poistumassa. Totesin heille, että olkoon viimeinen kerta kun teette tuollaista.

***

Tuolla tapahtumalla oli minulle rumin mahdollinen symbolinen merkitys. Pikkupoika laski ikään kuin vetensä halveksimansa asian päälle. Mietin, että keneltähän noin nuori henkilö on asenteet omaksunut.
Kävin vilkaisemassa Leppävaaran sateenkaaripenkin kuntoa. Lisää tuhruja ei ole tullut. Tämän kirjoituksen juttukuvassa näkyviä tuhruja oli koetettu peittää translaki.fi -tarroilla. Niitä oli koetettu irroittaa.