Dokumentti karismaattisen liikkeen perustajasta, joka lopulta hyväksyi homoseksuaalisuutensa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 5

Yle Areenassa on julkaistu dokumentti nuoresta pastorista, joka loi karismaattisen liikkeen ja saarnasi intensiivisesti, kunnes menestystä seurasi romahdus parkkipaikalla. Patrick Tiainen tunnettiin nimellä "Kokkolan pasuuna".

Tiaisen tarinaa valottavasta Taivaallista menoa: Elämäni karismaattisena pastorina - ja sen jälkeen -dokumentista kerrotaan Ylen verkkosivuilla

Tiainen tuli uskoon rippileirillä. Armeijan jälkeen hän matkusti Keniaan ja opiskeli siellä raamattukoulussa. Vuonna 2014 hän 22-vuotiaana perusti karismaattisen Uskon Sana -seurakunnan Kokkolaan, josta liike levisi muuallekin maahan. Uskonnollinen Word of Faith -liike nähdään sidoksissa ns. menestysteologiaan, jossa uskomisella voi edesauttaa maallista menestystään. Esimerkiksi evankelis-luterilainen kirkko suhtautuu menestysteologiaan kriittisesti.

Vuonna 2017 Tiainen luopui seurakunnan johtamisesta ja siirtyi koko uskonyhteisöstä syrjään, kun hänen avioliittonsa ulkopuolinen salainen suhde toisen miehen kanssa tuli julki. Tiainen oli avioitunut heinäkuussa 2016 naisen kanssa, ja pitänyt liittoa vahvasti esillä. Hän on kertonut pyrkimyksistään pitkään päästä irti homoseksuaalisista tuntemuksistaan, joita hän ei pystynyt hyväksymään. Tiainen on kertonut kaiken ristiriidan myötä lopulta tapahtuneesta uupumuksesta, todellisuuden tajun kadottamisesta ja henkisestä romahduksesta. Esillä on myös hänen suhteensa toiseen mieheen, joka oli samalla tukena ennen ja jälkeen romahduksen.

Sairaalajakson jälkeen Tiainen ryhtyi opiskelemaan hätäkeskuspäivystäjäksi ja aloitti sen jälkeen työt päivystäjänä. Hän opiskelee parhaillaan terapeutiksi. Erityisesti hän näkee tarvetta ensiavulle hengellisessä yhteisössä kaapista tuleville.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomeksi tekstitetty ruotsinkielinen dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa. Se nähdään myös Yle Teema & Fem -kanavalla maanantaina 22.2. kello 18.30.

Vuonna 2017 Tiainen avasi blogin, jossa hän kertoi kokemuksistaan ja vuonna 2018 hänen tarinansa oli esillä mediassa.

5 kommenttia

"Toimittuaan kolme vuotta uuskarismaattisen liikkeen pastorina Patrick Tiainen romahti ja päätyi psykiatriseen päivystykseen.

"Siellä hän kertoi, ettei ole nukkunut kolmeen yöhön eikä tunne kehonsa rajoja, ja että hän pettää vaimoaan miehen kanssa.

"Psykiatrisessa hoidossa Tiainen kertoi, kuinka läheiset halusivat häätää hänestä homoseksuaalisuuden pahan hengen. Tiainen oli sanoutunut irti tehtävästään seurakunnan johtajana eikä tietänyt enää, minne oli matkalla.

"Kaiken muun ohella Tiainen oli tavannut miehen, joka näki tämän väsymyksen.

– Hän kykeni rakastamaan minussa sitä, mitä itse pelkäsin. Toisaalta olin uskoton, mutta toisaalta löysin jotain, mikä oli uskomattoman totta. Kaksi maailmaa törmäsi.

"Tiainen kuvaa suhdetta kokemukseksi, joka eheytti ja tuki häntä sekä ennen romahdusta, sen aikana että jälkeen – irtisanoutumisen ja avioeron keskelläkin."

https://yle.fi/uutiset/3-11794330