HS: Eheytymistä yrittänyt uskonlahkon perustaja elää nyt itsensä hyväksyneenä homona

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsingin Sanomat kirjoittaa otsikolla "Valheen loppu" vuosia kaksoiselämää viettäneestä salaisuutta kantaneesta Patrick Tiaisesta, 25, joka perusti Uskon sana -nimisen uuskarismaattisen kristillisen liikkeen ja toimi sen saarnaajana.

Jo lapsuudessa Pohjanmaalta Kokkolasta kotoisin oleva Tiainen oli huomannut tuntevansa mielenkiintoa samaa sukupuolta olevia kohtaan. Alueen ilmapiiri ei ollut homomyönteinen. Esimerkiksi Salatut elämät -televisiosarjan Kallen homoseksuaalisuus aiheutti päivittelyä. Tiainen ei voinut hyväksyä homoseksuaalisia tuntemuksiaan. Hän sai myös koulussa osakseen homottelua.

Tiainen ajatteli, että homous on hänessä korjaamista vaativa vika. Rippikoululeirillä uskoontulo tarjosi siihen ratkaisun; että Jumala voisi asian muuttaa. Hän päätyi tutustumaan eheytysideologiaa edustavaan kirjallisuuteen, jossa esitettiin mahdollisuus siihen, että sielunhoidon ja terapian avulla homoseksuaalisuudesta voisi päästä eroon ja saada tilalle heteroseksuaalisia ajatuksia. Teorioissa homous esitetään esimerkiksi riippuvuutena, ja että homous johtuisi omasta sukupuolesta erkaantumisesta ja se johtaa täyttymyksen etsimiseen samaa sukupuolta oleviin ihastumisesta.

Tiainen oli tekemisissä kansainvälisen eheytysideologian pohjalla toimivan Living Waters -järjestön kanssa.

Helsingin Sanomat ottaa esille myös Suomen Elävät Vedet ry:n, joka ei lehden mukaan kuitenkaan tarjoa ehetysterapiaa. Sen taustalla on kuitenkin samoja henkilöitä kuin eheytystoimintaa aiemmin harjoittaneen Aslan ry:n taustalla. Samoin Helsingin Sanomat kertoo Valviran vuoden 2013 päätöksestä kieltää homojen eheyttäminen terveysalan ammattilaisilta. Suomessa keskustellaan parhaillaan ns. puoskarilain säätämisestä, jolla suitsittaisiin erilaisia uskomushoitoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiaisen kaksoiselämään kuului myös vuonna 2016 solmittu avioliitto ja testosteronilisän käyttämistä. Samalla hän kamppaili homomiehiin samastumista, alistumista ja homoseksuaalisia ajatuksia vastaan. Ulospäin hän pyrki osoittamaan elävänsä unelmaansa. Nyt hän toteaa toimintansa olleen suorittamista ja hakeneensa itselleen hyväksyntää, vaikka hän uskotteli itselleen auttavansa ihmisiä

Lopulta keväällä 2017 kuitenkin tuolloin 22-vuotiaan Tiaisen elämä kriisiytyi ja salaisuus - homoseksuaalisuus - paljastui. Tämän myötä tuli esimerkiksi ero puolisosta ja perustamastaan seurakunnasta. Hän kertoi tuntemuksistaan toukokuussa 2017 avaamassaan Matkantekoa-blogissa otsikolla "Elämän välipysäkillä".

Nyt Tiainen kertoo hyväksyneensä homoseksuaalisuutensa. Hän opiskelee hätäkeskuspäivystäjäksi. Tiainen kertoo Helsingin Sanomissa haaveilleensa lapsena palomestarin ammatista ja harrastaneensa vapaapalokuntaa. Hän kertoo ihmisten auttamisen olevan itselleen tärkeää.

1 kommenttia

Nuo luonnottomat huru-uskonnot valitettavasti rikkovat ihmisiä, mutta onneksi tuossakin luonto piti puoliaan lopulta ja Patric löytänee myös elämän totuus-pohjalla.

Elämähän ei ole kenellekään oletus-syntiä, vaikka uskonnot vikittelevätkin synti-pakkopulliensa pariin.

Patrickin tapauksen osaltakin olisi erittäin tärkeää ja arvokasta että peruskoululuopetusesa käytäisiin läpi uskontojen uhreiksi joutumista ja annettaisiin nuorille eväitä moisten välttämiseen.