Uskon Sana -seurakunnasta eronnut uskonyhteisön perustaja avasi oman blogin

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 15
Uskon Sana -seurakuntaa johtanut Patrick Tiainen avasi 6.5. oman blogin. (kuvakaappaus)

Uskon Sana -seurakuntaa johtanut Patrick Tiainen siirtyi syrjään 22-vuotiaana perustamastaan uskonyhteisöstä, kun hänen avioliittonsa ulkopuolinen salainen suhde toisen miehen kanssa tuli julki.

Tiainen kertoi siirtymisestään yhteisöstä syrjään huhtikuun puolivälissä Facebook-sivullaan. Suhteesta hän kertoi toukokuun alussa. Tiainen oli avioitunut heinäkuussa 2016 naisen kanssa, ja pitänyt liittoa vahvasti esillä.

Tiainen on kertonut myös kokemastaan vakavasta auto-onnettomuudesta, jota poliisi lehtitietojen mukaan tutkii törkeänä vahingontekona ja liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Blogi

Lauantaina 6.5. Tiainen avasi oman Matkantekoa-bloginsa ja julkaisi postauksen otsikolla Elämän välipysäkillä. Facebook-sivullaan hän kertoi lopettavansa toimintansa Facebookissa ja jakavansa jatkossa ajatuksiaan blogissaan. Tiainen toteaa, ettei kommenttien estäminen enää onnistu Facebookissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Blogissaan Tiainen toteaa tapauksesta syntyneen uutisen: "pastori on langennut – ja vielä miehen kanssa". Hän myös kertoo kuluneesta kolmesta intensiivisestä vuodesta, ja sisällään olleen kivun alkamisesta tulla hallitsemattomasti ulos. Hän kertoo monien ihmisten tehneen johtopäätöksen, että kyse olisi ollut jostain hengellisestä hyökkäyksestä, ja yhtäkkiä homoeroottiset tunteet olisivat saaneet vallan.

- Olen käynyt tätä sisäistä kamppailua 16 vuotta. Koko sen 16 vuoden ajan olen joka päivä toivonut että voisin muuttua. Tullessani uskoon vuonna 2008 aloin rukoilla sitä. Sitäkin on jo jatkunut yhdeksän pitkää vuotta. Siihen on sisältynyt paljon sielunhoitokeskusteluja, tunnustamista, tutkimista ja lähes puolen vuoden mittainen terapiajakso tunne-elämän eheytymiseksi, jonka seurauksena toivoin sisäisen maailmani muuttuvan laajemmassa mittakaavassa. Kun mikään ei tuonut pysyvää muutosta, sain vain sen neuvon, että minun on joka päivä tehtävä tietoinen valinta tehdä se mikä on oikein, tuntui miltä vain, kirjoittaa Tiainen blogissaan.

Hän toteaa, että Raamatullisesta näkökulmasta olisi osattava valita tunteista riippumatta se mikä on oikein, mutta että Jumalaa kiinnostaa myös sielun hyvinvointi.

- Sen lisäksi että teemme valintoja sen perusteella mikä on oikein, tulisi myös antaa aikaa Isä Jumalan hoivalle, rakkaudelliselle hoidolle, etteivät tunteet ja teot, sisäinen ja ulkoinen maailma, ajautuisi yhä kauemmaksi toisistaan. Se johtaa ennen pitkää kestämättömään tilanteeseen, jatkaa Tiainen.

Tiainen kirjoittaa myös saamastaan palautteesta; tukea antaneiden viestejä lähettäneiden lisäksi on ollut kielteisesti ja jopa väkivallalla uhanneita palauteen antajia. Tiaisen mukaan eniten satuttanut palaute on kuitenkin tullut sellaisilta henkilöiltä, jotka kamppailevat samojen tunteiden kanssa, ja hän kirjoittaa, että oman tilanteensa kohtaaminen rehellisyydessä on ollut todella tuskaista, ja silti vapauttavaa.

Hän kirjoittaa ollensa itse luomassa tietynlaista seurakuntakulttuuria, joka ei kaikilta osin ole ollut kestävää ja hyvää. Tulevissa blogeissaan hän aikoo nostaa esiin niitä asioita, joiden kohdalla hän kertoo tiedostavansa tehneensä väärin.

Medialle hän kertoo olevansa "pienen paussin" verran tavoittamattomissa.

Blogin kommenteissa kirjoitetaan esimerkiksi "eheytyksestä" sekä toisaalta elämisestä valheessa ja totuudessa. Pohdintaa on myös siitä, nähdäänkö pian "sateenkaariseurakuntia".

Patrick Tiaisen Matkantekoa-blogi
Keskustelu: Onko homous vain lihan himoa?

15 kommenttia

Minusta tässä näkee myös, miten homomies jää osattomaksi hyvinvoinnista, nimittäin terveydestä on kysymys: siitä että joutuu elämään kaksoisroolia ja pakkoavioliittoon muuttumisen toivossa. Uskonnollisten piirien homofobia on tähän syynä. Kysymys on myös taloudellisesta turvallisuudesta eli työstä. Perustajajäsen joutuu eroamaan, koska on gay. Tässä tulee myös minusta esille suora manipulointi: annetaan suoria ohjeita eikä mahdollisuuksia omiin elämänvalintoihin. Kasvattaako sellainen ketään. Voidaanko muutenkaan hyvin näissä ahdasmielisissä liikkeissä, koska säännöstö ja ohjeisto on jäykkää ja homot pakotetaan turhiin terapioihin. Senkin ajan voisi elää normaalia elämää. Tässä tulee ilmi myös, että homoilta riistetään yksi elämän osa: mahdollisuus hengellisyyteen tai spirituaalisuuteen. Miksi se on homoilta kiellettyä? Tässä riistetään homoja ja syrjitään: suljetaan ulkopuolelle. Vaihtoehtoja ei ole. On hyväksyttävä tietty dogmatiikka tai sitten ei ole mitään muuta tarjolla. Outoa. Homolta riistetään oikeus seksuaalisuuteen kokonaan. Mitä muuta riistetään: ajattelun vapaus? Oikeus päättää omasta elämästä? Oikeus normaaleihin ihmissuhteisiin, oikeus ihmisarvoiseen ja kunnioittavaan kohteluun...
Olen liikuttavan samaa mieltä Kolmoisrittin kanssa.

Ja miten turhaan Tianen onkaan kärsinyt ja kärsii ilmeisesti edelleen. Voi voi, ei uskoisi että enää tänä päivänä nuoren ihmisen elämän täytyy perustua valheeseen mutta niin se vain näyttää olevan.
Uskonnot - oli se sitten mitä tahansa uskontoa yhdistettynä tietämättömyyteen ja vanhoihin luutuneisiin käsityksiin ihmisestä, saa vain ja ainoastaan pahaa aikaiseksi.