Podcastit tarjoavat runsaasti hlbti-teemaista kuunneltavaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Suomalaisia hlbti-teemaisia tai ylipäänsä hlbti-teemoja käsitteleviä podcast-sarjoja on tuskin kourallista. Maailmalla tällaista äänisisältöä on runsaammin: niin asiaa kuin viihdettäkin - ja paljon näiden väliltä sekä viereltä. 

Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita. Yksinkertaisimmillaan ne ovat yhden tai useamman ihmisen jutustelua tai keskustelua, mutta ne voivat olla myös taidokkaasti hiottuja radio-ohjelmien kaltaisia toteutuksia. Podcastit ovat usein sarja jaksoja, joiden pituus vaihtelee muutamasta minuutista jopa tunteihin. Varsinaisissa podcast-palveluissa tai -sovelluksissa jaksot ketjuttuvat: kun edellinen päättyy, seuraava alkaa. Perinteisistä radio-ohjelmista podcastit eroavat lähinnä siten, että ne ovat erityisesllä sovelluksella tai verkkosivulla kuunneltavissa milloin vain. Tubettamisesta podcastit erovat erityisesti siten, että kuva puuttuu. Omanlaisensa sisältö ovat vielä äänikirjat.

Koska podcastin kuuntelemeinen ei ole perinteisen radion lailla sidottu aikaan, eikä toisaalta joudu kohdistamaan katsettaan kuvasisältöön, onnistuu podcastien kuunteleminen mobiilisovelluksen kautta kuulokkeilla muita häiritsemättä lenkkeillessä, matkustaessa julkisessa liikennevälineessä tai vaikka vuoteessa. Toki aina voi kuunnella kaiuttimellakin. 

Suomalainen tarjonta on vielä niukkaa

Suomessa hlbti-aihepiiriin keskittyvistä podcasteista tunnetuin on Supla-palvelussa kuunneltavissa oleva Hannu Medinan luotsaama We Speak Gay - suoraa puhetta homoudesta

Myös alkuvuodesta 2019 käynnistynyttä Radio Play -palvelussa jaeltua Antti Holman toteuttamaa kuuntelijoiden kysymyksiin ja niihin vastaamiseen perustuvaa viihteellistä Auta Antti! -sarjaa voi jossain määrin pitää hlbti-teemaisena.

Myös Radio Kimmoliisan Jakke & Sakke -kuunnelmasarjaa voi pitää podcast-sarjana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat esillä myös Suomen seksologisen seuran Rakkaudella Seksologinen seura -podcastissa, jossa käsitellään seksuaalista ja sukupuolista moninaisuutta. Aihepiiri on esillä myös Väestöliiton podcast-sarjassa Sexual Rights Q&A.

Maailmalla valikoima on laajempi

Erityisesti englanninkielistä hlbti-teemaista podcast-tarjontaa on runsaasti, samoin esimerkiksi espanjaksi, saksaksi, ranskaksi ja pohjoismaisillakin kielillä kuten ruotsiksi. On faktaa ja fiktiota. Jotkut podcast-sarjat keskittyvät ihmisoikeuksista keskustelemiseen, toisissa käsitellään seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta hyvinkin syvissä vesissä tai esimerkiksi päiväkirjan muodossa käydään läpi omakohtaisia kokemuksia kaapistatulosta. Joissakin käydään läpi ajankohtaisia tapahtumia kenties uutismaisella otteella tai vapaamuotoisemmin. Myös erilaisia kuunnelmasarjoja on.

Ruotsin kenties tunnetuin aihepiirin podcast on vuonna 2012 käynnistynyt Bögministeriet, jossa kuusi “ministeriä” käsittelee homonäkökulmasta erilaisia ajankohtaisia aiheita. Muita poimintoja maailmalta: A Gay and NonGayGayish PodcastGay USA, History is Gay, Making Gay History, Schooling the Children: Gay Pop Culture Revisited, Gay Mens PodcastLez Hang Out | A Lesbian PodcastThe Lesbian Talk ShowMasc UndoneWhat The Trans!? | The Transgender News PodcastTransPanTastic | Transgender Parenting, Work, Marriage, Transition & LifeSarahTalk | LGBT Positive PodcastThe Gaytheist ManifestoDumb, Gay PoliticsBy the BiBisexual Real Talk PodcastLGBT StoriesThis Way OutLambda Weekly - ja lisää löytyy hakukoneilla. 

Jo mainittujen Radio Playn ja Suplan lisäksi myös Yle Areena tarjoaa podcast-sisältöjä. Maailmalla laajin valikoima on iTunesissa ja Soundcloudissa, joissa hakuja voi tehdä esimerkiksi termillä "lgbt", "gay" tai "queer".

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!