USA: Pete sekoittaa demokraattien vaalikuvioita

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 11
Pete Buttigieg (kuva: South Bend, Indiana)

USAssa demokraattien esivaalikierroksen alkutahdeilla nousi esiin uusi presidenttiehdokas, 38-vuotias avoimesti homo Pete Buttigieg. Hän on johtanut Iowan esivaalilaskennassa. Kelpaisiko hän, avoimesti homo, hyvännäköinen nuori mies, Donald Trumpin haastajaksi?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pete Buttigieg (lue: Butidzidz) on ollut kahdeksan vuotta sadan tuhannen asukkaan kaupungin South Bendin pormestarina. Kaupunki on Indianan osavaltiossa. Vuonna 2016 Trump voitti Indianan äänet.

Buttigieg on opiskellut maineikkaissa yliopistoissa: Harwardissa ja Oxfordissa. Hän työskenteli aluksi yritysneuvojana ja sitten siirtyi politiikkaan.Varusmiesaikanaan 2014 hän palveli seitsemän kuukautta Afganistanissa. Se oli kesken pormestarin pestiä. Hän on jo kirjoittanut ensimmäiset muistelmansa. Hän soittaa pianoa ja kitaraa ja puhuu vähintään hieman kahdeksaa kieltä; englantia, ranskaa, espanjaa, italiaa, maltaa, norjaa daria ja arabiaa. Isä oli lähtöisin Maltalta. Darin hän oppi Afganistanissa. Norjaa hän oppi, koska oli kiinnostunut erään norjalaisen kirjailijan tuotannosta. Monissa internet-videoissa hän hurmaa katsojat puhumalla ja soittamalla.

Trumpin leiri pilkkaa häntä pikkukaupungin pormestarina. Valtakunnallista poliittista kokemusta ei ole. Itse hän puolustatuu pitkällä pormestarikokemuksellaan, Afganistan-palvelulla ja uusilla raikkailla ideoilla. Esiintymistilanteissa hän on valpas, napakka, vitsikäs, retorinen eikä missään tapauksessa ylimielinen, kuten Trump.

Presidenttinä hän olisi USAn nuorin presidentti ja ensimmäinen avoimesti homo maan johdossa. Hän tuli kaapista lehtikolumnissaan 2015 ja pian sen jälkeen hän tutustui miesystäväänsä, jonka nimi on ehkä hyvä tietää: Chasten. He avioituivat 2018. Häistä oli netissä live-lähetys. He aktiivisesti esiintyvät netissä. He tutustuivat netin kautta ja he ovat esitelleet kaksi koiraansa netissä. Koirat ovat Truman ja Buddy.

Pete mainitsee usein puheissaan puolisonsa ja pitää avioliittoa merkkinä maan vapaasta ilmapiiristä. Uhkana on kuitenkin Trump. Pete Buttigiegistä on lyhyessä ajassa jo tullut jonkinlainen gay- ja lesboikoni. Hän on moderni liberaali, mutta samalla hän on tiukasti uskova kristitty. Poliittisesti hän on keskilinjan demokraatti. Obama manitsi hänet vuonna 2016 ”uusien, lupaavien” listalla.

Presidentti Donald Trump on kutsunut Buttigiegia Mad-lehden maskottihahmoon viittaavalla pilkkanimellä Alfred E. Neuman. Joidenkin arvioiden mukaan tästä voi päätellä Trumpin ottavan Buttigiegin jonkinlaisena uhkana itselleen. Esimerkiksi liike-elämän piiristä on kuulunut Buttigiegin hyväksyviä kommentteja, joka vaikeuttaisi Trumpin kampanjointia, mikäli hänen vastassaan olisi Buttigieg.

Buttigiegin pyrkimyksissä on minimipalkan korottaminen, ammattiliittojen vahvistaminen ja julkisen terveydenhuollon edistäminen. Hän on myös pitänyt esillä taistelua ilmastonmuutosta vastaan. Hänen lupauksiinsa kuuluvat esimerkiksi työpaikat sekä maaseutujen paremmat koulut, terveydenhoito ja nettiyhteydet.

Kritiikkiä on herättänyt Buttigiegin näkemys siitä, että vangeille ei kuulu oikeus äänestää vaaleissa. Suomessa saattoi vuoteen 1969 asti menettää kansalaisluottamuksen, eikä vankeuteen tuomittu voinut esimerkiksi äänestää vaaleissa.

Tiistaina 3. maaliskuuta demokraateilla on yhtä aikaa esivaalit 16 osavaltiossa. Tuota päivää kutsutaan supertiistaiksi. Demokraattien ehdokkaan arvioidaan varmistuvan huhtikuussa. Puolue valitsee presidenttiehdokkaansa lopullisesti heinäkuussa järjestettävässä puoluekokouksessa.

Nyt ensin saamme seurata, miten hän menestyy seuraavissa esivaaleissa tiistaina 11.2.2020 New Hampshiressä.

Tässä uutishaastattelussa he ovat juuri menneet naimisiin.

11 kommenttia

Olisikohan Pete Buttigiegsta uudeksi JFK:ksi? On nuorekkuutta, ulkomuotoa ja muitakin piirteitä, joita JFK:llä oli aikoinaan.
Petellä on potentiaalia olemalla monessa mielessä mahdollisimman kaukana ilmeisestä vastustajastaan, jos tulee valituksi Demokraattien ehdokkaaksi syksyn vaaleihin. Trumpia vastaan on kehittynyt niin paljon patoutunutta inhoa, että jos tämä kansanosa saadaan aktivoiduksi taistelemaan itsensä uurnille, alkaen Yhdysvaltojen mutkikkaasta äänestäjäksi rekisteröitymisprosessista, hänellä voi olla yllättävänkin hyvät mahdollisuudet. Pete ei myöskään ole liian vasemmistolainen, joten hänen maltillisuutensa saattaa jopa saada osan keskitien republikaaneista valitsemaan hänet mieluummin kuin puolueensa oman ehdokkaan.
Akilleen kantapäänä ovat latinot ja mustat sekä muut kansan syvien rivien hartaasti uskonnolliset piirit, joihin Peten on pystyttävä vetoamaan homoudestaan "huolimatta". Uskonnolla on Yhdysvalloissa täältä katsoen ruohonjuuritasolla yllättävän suuri merkitys etenkin muissa kuin pitkälle koulutettujen kansalaisten piireissä.
Ja koulusivistystäkin hankkineet muistavat joka yhteydessä korostaa kristillisyyttään, vaikka heillä se on enemmän tapauskovaisuutta kuin syvällisempää vakaumusta. Myös Pete on julistautunut "syvästi uskonnolliseksi", mutta hänen on saatava suuri osa kansasta vakuuttuneeksi siitä, että miehen kanssa naimisissa oleva mies kelpaa Jumalalle siinä kuin vaikkapa avoimesti rietasteleva ja rienaava Trump.