Raasepori Pride 2018 -tapahtuman kulkueessa noin 200 ihmistä

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Mikko Kivinen
Raasepori Pride 2018 -tapahtuman kulkue kokoontui Karis svenska högstadiumilla (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Lauantaina 1. syyskuuta järjestettiin Raaseporissa Karjaalla historiansa kolmas pride-tapahtuma. Yksipäiväisen tapahtuman kulkueessa marssi yhteensä noin 200 ihmistä.

Suomeksi tapahtuman nimi on Raasepori Pride ja ruotsiksi Raseborg Pride. Päivän tapahtumat käynnistyivät pride-kulkueeseen järjestäytymisellä kello 11.30 alkaen.

Kulkue starttasi liikkeelle pilvisessä säässä keskipäivällä Karis svenska högstadiumin luota. Kulkueen reitti eteni keskustan katujen läpi noin kilometrin pituisen reitin (Bulevardi, Kauppiaankatu, Keskuskatu, Koulukatu). Pride-kulkue päättyi Köttkontrollenin viereiseen puistoon, jossa järjestettiin tapahtuman puistojuhla. Juhlassa järjestettiin tervetulosanojen ja tervehdyspuheiden lisäksi useampia musiikkiesityksiä ja muita viihteellisiä esityksiä.

Tapahtuman puistojuhla järjestettiin Köttkontrollenin viereisessä puistossa. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Raaseporin kaupungin tervehdyksen puistojuhlaan toi matkailupäällikkö Ville Vuorelma. Puistojuhlaa juonsi Melinda Lonnberg.

Raaseporin kaupungin tervehdyksen puistojuhlaan toi matkailupäällikkö Ville Vuorelma. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Puistojuhlassa kuultiin useita musiikkiesityksiä. Kuvassa yhtye Robin Hund & Hans glada orkester. Muita esiintyjiä puistojuhlassa olivat Tika Sevón Liljegren bändeineen, Chosen F Dance Company ja Jukka Poika. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Raaseporissa rauhallista, mutta näkymätöntä

Raasepori Pride -tapahtuman koordinaattori Paula Ikonen kertoo ranneliike.netille, että Raaseporissa on rauhallista elää ja olla, mutta hlbti-vähemmistöt ovat näkymättömissä, eikä ole mitään aktiivista näkyvää toimintaa. Alueella asuu kuitenkin myös hlbti-vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, ja sitä pyritään esimerkiksi tuomaan Raasepori Pride -tapahtumalla esiin.

Raasepori Priden järjestäjä Paula Ikonen (vasemmalla) ja iltaohjelman vastaava Mirja Siltala. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Raasepori Pride 2018 -tapahtuman järjestelyt yhdistyksellä, palaute positiivista

Ikonen kertoo noin kymmenhenkisen vapaaehtoisryhmän tehneen töitä tapahtuman järjestämiseksi. Itse tapahtumapäivän aikana muutamia kymmeniä vapaaehtoisia huolehtii päivän sujumisesta.

Raasepori Pridea järjesti virallisesti tänä vuonna Ikosen mukaan talvella perustettu Raaseporin tapahtumat RATA ry, joka on perustettu järjestämään useampia erilaisia tapahtumia Raaseporissa. Yhdistys on järjestänyt Priden lisäksi tänä vuonna Raaseporissa Karis Art Night ja Karis - Suomen Paris -tapahtumat. Ikosen mukaan yhdistys tarjoaa eri tapahtumien itsenäisille vapaaehtoisille työryhmille hallinnolliset puitteet tapahtuman järjestämiseen.

Ikonen kertoo, että Raaseporin kaupunki on tukenut tapahtuman järjestelyjä alusta saakka niin rahallisesti kun antamalla tiloja käyttöön. Ensimmäinen Raaseporin Pride-tapahtuma järjestettiin kesällä 2016 Tammisaaressa, jolloin kaupungin nuorisotoimi oli vahvasti järjestelyissä mukana. Myös paikalliset yritykset ovat tukeneet tapahtumaa pääasiassa antamalla arpajaisvoittoja tapahtumalle, joita hyödynnetään sosiaalisessa mediassa tehtävässä tapahtuman markkinoinnissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kokonaisuudessaan tapahtuma on saanut Ikosen mukaan ainoastaan positiivista palautetta. Sosiaalisessa mediassa kommentit ovat olleet positiivisia ja lehdistö on ollut kiinnostunut tapahtumasta.

Raasepori Pride 2018 -tapahtuman kulkueessa marssi noin 200 ihmistä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Raasepori Pride 2018 -tapahtuman iltapäivän muuhun ohjelmaan kuului myös workshop Raaseporin kulttuuri-instituutissa otsikolla ”HBTQI for Dummies by Ekvalita” ja kaksikielinen sateenkaarimessu Karjaan kirkossa. Bio Pallaksessa nähtiin elokuva “Love, Simon”. Täysi-ikäisille tarkoitettu iltatapahtuma Rainbow Club Raseborg Pride Aftershow järjestettiin puolestaan Art Café Serendipityssä.

Raaseporin kaupunki syntyi vuoden 2009 alussa, kun Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta yhdistyivät. Raaseporissa asuu lähes 30 000 asukasta. Ennen yhdistymistä Tammisaaren asukasluku oli noin 15 000, Karjaan noin 10 000 ja Pohjan noin 5 000.

Raasepori Priden nettisivut

Raasepori Priden Facebook -sivu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!