Åland Pride 2018 -kulkueessa noin 700 osallistujaa - tapahtuman teemana nuoret

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Mikko Kivinen
Åland Pride 2018 -tapahtuman kulkueeseen osallistui noin 700 ihmistä. Tapahtuman teemana oli Nuoret. Kuvassa Ahvenanmaan lukion oppilaita kulkueessa. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Lauantaina 18. elokuuta Maarianhaminan Västerhamnista liikkeelle lähteneeseen Åland Pride 2018 -tapahtuman kulkueeseen osallistui noin 700 ihmistä. Viidettä kertaa järjestettävän Åland Priden kulkue oli tänä vuonna jo toista vuotta pienempi kuin edellisenä vuonna. Edellisenä vuonna kulkueessa marssi noin 900 ihmistä.

Möckelöbrinken tien varrelle Västra hamneniin kokoontunut kulkue lähti liikkeelle klo 16.00. Kulkue marssi aurinkoisessa kelissä iloisessa tunnelmassa useamman sadan maarianhaminalaisen seuratessa kulkueen etenemistä.

Kulkueen kärjessä marssi ja sen kulkua säesti Maarianhaminan nuoriso-orkesteri.

Kulkueen kärjessä marssi Maarianhaminan nuoriso-orkesteri. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Kulkueessa oli tänä vuonna 31 eri etukäteen ilmoittautunutta ryhmää, mikä oli 7 ryhmää enemmän kuin viime vuonna. Paraatiin ilmoittautuneiden ryhmien joukossa olivat myös muun muassa Ahvenanmaan kirkko, Seta ja Strandnäsin vapaapalokunta. Ahvenanmaan seitsemästä poliittisesta puoleestakin kulkueeseen oli ilmoittautunut neljä puoluetta, liberaalit, sosiaalidemokraatit, maltilliset ja keskusta.

Åland Pride 2018 -tapahtuman kulkueessa marssi noin 700 ihmistä. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Ahvenanmaan hlbt-järjestö Regnbågsfyrenin puheenjohtaja Martha Hannus arvioi, että Åland Priden kulkue on todennäköisesti saavuttanut suurimman osallistujamääränsä. Hän ei kuitenkaan pidä nykyistäkään noin 700 ihmisen osallistujamäärää suinkaan huonona noin 30 000 ihmisen saariryhmälle. Vaikka kulkueen osallistujamäärä ei ole kasvanut, Hannuksen mukaan ihmiset ilmoittautuivat tänä vuonna aktiivisemmin ryhminä, mikä selittää ilmoittautuneiden ryhmien määrän kasvun.

Åland Pride 2018 -tapahtuman kulkuereitti kulki Maarianhaminan keskustan läpi (Havsgatan-Storagatan-Ålandsvägen-Köpmansgatan-Torggatan) ja päätyi Maarianhaminan pääaukiolle, Torgetille, jossa järjestettiin Åland Priden puistojuhla.

Virhe median upotuksessa.
Väkeä Åland Pride 2018 -tapahtuman puistojuhlassa Maarianhaminan Torgetilla. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Vuoden 2018 Majakka -palkinto nuorisotyöntekijä Mio Sommardahlille - nuoret tapahtuman keskeisenä teemana

Vuoden 2018 Majakka -palkinnon sai nuorisotyöntekijä Mio Sommardahl pitkäjänteisestä nuorisotyöstään myös hlbt-nuorten hyväksi Maarianhaminassa.

Åland Pride -tapahtuman organisoija, Ahvenanmaan hlbt-järjestö Regnbågsfyren jakaa Vuoden Majakka -palkinnon vuosittain henkilölle, ryhmälle, organisaatiolle tai yritykselle, joka on ansioitunut hlbtiqa-asian edistämisessä.

Vuoden 2018 Majakka -palkinnon sai nuoristyöntekijä Mio Sommardahl (keskellä). Palkinnon luovuttivat edellisen vuoden Majakka -palkinnon saaja seurakuntapastori Maria Widén (toinen vasemmalta) ja Regnbågsfyrenin puheenjohtaja Martha Hannus (oikealla). (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Tänä vuonna viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman teemana tänä vuonna oli "UNG!”, eli nuoret. Regnbågsfyrenin puheenjohtaja Martha Hannus sanoo, että tapahtuman teeman tarkoituksena on ollut tavoittaa nuoria ja luoda enemmän nuorisotoimintaa hlbt-nuorille Ahvenanmaalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Monet hlbt-nuoret muuttavat Hannuksen mukaan pois Ahvenanmaalta saatuaan peruskoulunsa päätökseen. Moni heistä elää Ahvenanmaalla kaapissa ja tulee ulos kaapista vasta muutettuaan muuanne. Teeman tavoitteena on ollut vahvistaa nuorten yhteisöä Ahvenanmaalla.

Puistojuhlan pääpuhujina Mark Levengood ja Timimie Märak, Setan tervehdys jäi puuttumaan

Puistojuhlan pääpuhujina olivat toimittaja ja kirjailija Mark Levengood ja saamelainen transaktivisti Timimie Märak.

Puheessaan Mark Levengood kertoi oman tarinansa, omasta kosketuksestaan Ahvenanmaahan ja erityisesti kehotti kaikkia vanhempia hyväksymään lapsensa sellaisina kun ovat. 

Puistojuhlan musiikista vastasi Tindra ja Aada.

Puistojuhlan ohjelmassa oli ilmoitettu myös, että Setan tervehdyksen tapahtumaan toisi Setan varapuheenjohtaja Aleksi Koivisto. Hämmennystä kuitenkin aiheutti se, ettei Koivistoa kuulutuksista huolimatta löytynyt paikalle tervehdystä tuomaan.

Åland Priden pääpuhujana oli toimittaja ja kirjailija Mark Levengood. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)
Toinen puistojuhlan pääpuhujista oli saamelainen transaktivisti Timimie Märak. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)
Puistojuhlan musiikista vastasi Tindra ja Aada. (Kuva: Mikko Kivinen/ranneliike.net)

Åland Priden kotisivut

Åland Priden Facebook sivu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!