Kokkola Priden järjestäjä: Puhumattomuuden kulttuuria on hyvä purkaa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Martu Väisänen
Virpi Karhu

Aurinkoinen Kokkola oli myös värikäs Kokkola ja järjestäjien mukaan kulkue ja puistojuhla keräsivät jopa 2 000 ihmistä mukaan juhlistamaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa lauantaina Kokkola Priden pääpäivänä. 

Kokkola Priden yhden pääjärjestän Virpi Karhun silmissä paistaa ilo, helpotus ja onni onnistuneen kulkueen ja torijuhlan jälkeen. Kaikki negatiivisuus jota priden järjestäjät olivat kohdanneet pyyhkiytyi pois tämän yhteisen voimanponnistuksen ansiosta. 

- Kokkolan pride kohtasi järjestelykuukausien aikana valitettavaa vastustusta sekä kaupunginhallituksen, uskonnollisten ryhmien että yksittäisten ihmisten taholta. Raamattuvyöhykkeen vaikutus tuntui selvästi, sanoi Virpi Karhu, mutta siitäkin huolimatta Kokkolan suomalainen seurakunta lähti rohkeasti mukaan pridelle pitäen sunnuntaina sateenkaarimessun jokaiselle paikkakuntalaiselle.  

- Alueella tyypillinen häpeän ja puhumattomuuden kulttuuri nosti pridekeskusteluissakin päätään: jos sateenkaariväestöstä ei puhuta, niin heitä ei ole, ja näin ei huomata sitä että sateenkaari-ihmiset ovat jokaisen ihmisen elämässä tavalla tai toisella mukana. Tätä puhumattomuuden kulttuuria on hyvä purkaa. 

Maanantaia 11. kesäkuuta alkanut prideviikko meni kaikista ennakkopuheista ja välillä kiivaastakin puskaradio- ja tekstaripalstakeskustelusta huolimatta erittäin hyvin. Järjestäjät saivat paljon hyvää palautetta koskien tapahtumia ja sitä että pridelle on tarve ja tilaus myös Kokkolassa. Ihmiset tulivat spontaanisti puhumaan ja kiittämään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yksi priden tarkoitus olikin se, että se nostattaisi asioita tietoisuuteen ja keskusteluihin. 

Prideä oli järjestämässä viimeisen vuoden aikana noin 10-20 aktiivista ihmistä ja ihmiset ottivat hyvin luontavasti omat tehtävänsä haltuun. Pridejen järjestelyn aikana perustettiin Open Kokkola ry, jonka tehtävänä on pitää yhdenvertaisuus-keskustelua yllä, järjestää tapahtumia ja näin pyrkiä vaikuttamaan positiivisesti ihmisten mielipiteisiin tasa-arvon puolesta.

Kokkola Pride ei jää viimeiseksi kerraksi lupaa Virpi Karhu ja tähyilee jo tulevia vuosia kohti. Pridellä on tärkeä merkitys yhteisölle, ihmisten hyvinvoinnille ja yhdenvertaiselle ympäristölle. 

Pohjanmaan kaupungeissa kiertävä pride

Seuraavan Kokkola Pride -tapahtuman ajankohdaksi on suuniteltu kesää 2020, jolloin Kokkola viettää 400-vuotisjuhlaansa. Kokkolan kaupungin perusti Kustaa II Aadolf 7. syyskuuta 1620.

Suunnitelmissa on ollut, että alueella järjestettäisiin vuosittain eri kaupungeissa kiertävä pride-tapahtuma, jolloin myös järjestelyn vastuu jakautuisi eri kaupunkien aktiiveille. 

Kesän 2019 pride-tapahtumapaikaksi on ajateltu runsaan sadan kilometrin päässä sijaitsevaa Vaasaa, jossa edellisestä pridesta on jo puolitoistakymmentä vuotta. Vuonna 2014 Jeppis Pride järjestettiin Pietarsaaressa ja 2017 Uudessakaarlepyyssä. Seinäjoella on järjestetty pride-tapahtuma muutamana kesänä, tosin ilman kulkuetta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!