Suomenruotsalainen balettitanssija, näyttelijä, kuvataiteilija Fred Negendanck on kuollut 80-vuotiaana. Hän teki pitkän uran Kansallisbaletissa ja Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa.
Suomalaisyleisölle Fred Negendanck tuli tutummaksi, kun hänen ystävänsä ja työtoverinsa näyttelijä Riko Eklundh teki hänestä tv-dokumentin vuonna 2011. He olivat ensi kertaa yhtaikaa näyttämöllä Turussa 1991, kun siellä esitettiin musikaalia La Cage aux Folles. Tv-dokumentissa Fred kertoi paljon kokemuksistaan teatterissa, tanssissa, kuvataiteessa ja yleensä elämässä. Hän kertoi myös vaikeasta lapsuudestaan ja homoseksuaalisuudestaan.
Fred, oikealta nimeltään Manfred Otto Richard Negendanck syntyi 1937 Helsingissä. Isä oli saksalainen, äiti suomenruotsalainen. Sota oli traumaattista aikaa. Toisen maailmansodan loopuvaiheessa Suomen tehtyä aselvevon kaikki saksalaiset olivat ei-toivottuja. Perhe joutui muuttamaan keskelle Berliinin lopputaisteluita. Potsdamissa oli sukulaisia, mutta kaikki he pakenivat lähestyviä venäläisiä kohti Elbeä ja länttä. Oli huhtikuu 1945. Isä oli joutunut amerikkalaisten vankileirille Ranskaan ja vapautui sieltä vasta 1946. Kun muu perhe tuli takaisin Suomeen, isä ei voinut saksalaisena palata heti vaan vasta 1948 oltuaan vuoden Hangossa internointileirillä. Helsingissä asetuttiin sukulaisten luo Kasarmnkadulle.
Merkittävä elämänvaihe Fredille oli koulu, aluksi kansakoulu Ratakadun varrella, sitten Svenska Normallyceum. Koulussa piirustuksenopettaja ymmärsi Fredin lahjakkuuden ja Fredin ja piirustuksenopettaja Ann-Marien välille syntyi elinikäinen ystävyys.
Lättäjaloista huolimatta tai niiden vuoksi Fred hakeutui tanssijaksi. Hän oli musikaalinen ja edistyi hyvin. Hän pääsi Kansallisbalettiin, joka silloin toimi Bulevardilla. Yhteydet vanhempiin olivat katkenneet, mutta piirustuksenopettaja Ann-Marie tuki nuorta holhottiaan. Isän kuoleman jälkeen suhde äitiin parani. Vaikeuksien syynä lienevät olleet isän kielteiset asenteet pojan seksualaisuuteen.
Oli monia merkittäviä tanssirooleja ja mm. kiertue ympäri Suomea. Tehtiin kiertueita myös ympäri maailmaa. Selkäongelmien vuoksi Fred kuitenkin joutui vähentämään tanssimista. Hänet nimitettiin Svenska teatterniin. Linda Lampeniuksen isä Börje löysi hänet ja ura teatterissa kesti 30 vuotta. Hän teki koreografioita ja näytteli. Oli kuitenkin raskasta, kun aina oli ylitettävä itsensä. Helpotusta toi, että hänellä oli työjaksoja Lilla teaternissa 1980-luvulla ja Turun ruotsalaisessa teatterissa 1990-luvulla. Vielä 2000-luvulla hän vieraili Svenska teaternissa ja hänellä oli yhteistyötä mm. turkulaisen tanssiteatteri ERIn kanssa.
Fred Negendanck on ollut myös kuvataiteilija. Hän asui piirustuksenopettajansa Ann-Marien talossa 25 vuotta ja heillä oli yhteinen kesäpaikka Porvoossa. Siihen aikaan kuului paljon kuvataidetta. Hän jatkoi piirtämistä ja maalaamista Ann-Marien kuolemaan, 1980, saakka.
Vanhuuden vuosinaan Fred asui pitkään Porvoon mökillä ja hoiti puutarhaansa.
(Teksti perustuu pääasiassa Riko Eklundhin tv-dokumenttiin Fred Negendanckista vuodelta 2011)
Kuva Fredistä on youtubevideosta: https://www.youtube.com/watch?v=KnvUrjTP83s