Pekka Hiltunen: Onni - mediakritiikkiä ja Rovaniemen homoskeneä

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
Pekka Hiltusen aikalaisromaani Onni julkaistiin elokuussa.

Pekka Hiltusen elokuussa ilmestyneessä aikalaisromaanissa "Onni" päällimmäisinä teemoina ovat kritiikki median pinnallistumisesta ja toisaalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hiljalleen paraneva asema.

Tarinan ääninä on neljä kertojaminää: idealistinen toimittaja Oskari, tämän entinen tyttöystävä Tuulikki, tähteyteen tähtäävä muusikko Roady Runner ja lopussa vielä Oskarin tytär Saara. Kukin kertoja vie tarinaa omasta näkökulmastaan eteenpäin luvun verran kerrallaan tyypillisellä puhetavallaan. Tekstiä on ryyditetty puhekielimäisyyksillä, mutta ei kuitenkaan niin, että lukeminen kävisi raskaaksi.

Tarinassa kurkotetaan 1990-luvun alkuun, aikaan ennen nettiä ja varsinkin ennen sosiaalista mediaa. Tuolloin Oskari Silta oli nuori työstään innostunut Helsingin Sanomien toimittaja. Tuulikki puolestaan opiskeli Rovaniemellä, valmistuakseen aikanaan kuvaamataidon opettajaksi.

Oskari Silta

Oskari Silta lähti toimittajan uralle, koska halusi hankkia tietoa ja selittää tietojen merkitystä lukijoille, sivistää lukijoita. Median muutos kuitenkin romauttaa mahdollisuuden toteuttaa työssä tuota ihannetta. Työ kurjistuu, kun tiedonvälitys muuttuu yleisön viihdyttämiseksi ja tiedotusvälineen rooli vaihtuu ympäristöksi mainonnalle; näkemyksellisyyttä arvostetaan yhä vähemmän.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Media ei enää myy journalismia, vaan sen vieressä olevaa mainostilaa. Uutisia ei kirjoiteta lukijoiden vaan ilmoittajien tarpeisiin.

Koko kirja alkaa sillä, että nelikymppiseksi tultuaan työpaikkansa organisaation portailla askeleen ylöspäin pyrkivän Oskarin soveltuvuutta arvioi työpsykologi, ja kesken lupaavasti alkaneen haastattelun Oskari yllättäen avautuukin toimittajan työn pinnallistumisesta, eikä tietenkään saa paikkaa, jota ei oikeastaan ammatillisessa mielessä haluakaan. Useissa yhteyksissä Oskarin suuhun on asetettu kritiikkiä median muuttumista kohtaan.

Työpsykologi Emmi kuitenkin jää osaksi kerran avioituneen ja eronneen Oskarin elämää.

Oskarin maailmassa pingviineillä ja kylmyydellä on erityinen merkitys.

Tuulikki

Rovaniemellä 1990-luvulla "homoemona" vaikuttanut Tuulikki "päätti nuorena pelastaa kaikki Suomen homot". Nuoren Tuulikin elämän tärkeä kiinnekohta on Rovaniemen piskuinen "homoskene" ja siinä vaikuttavat hahmot, kuten Kalle, Miisa, Paavo, Paukku-Matias koirineen, Niisku-Petteri, Mika ja Titta Tits. Keskuspaikkana on paikallisen Setan kerhotilaksi vuokrattu kellaritila "Luola", jonka seinät suovat monille pakopaikan ahdasmieliseltä ympäristöltä. Luola antaa mahdollisuuden hetken olla se mitä oikeasti on.

Myöhemmässä vaiheessa kohdataan myös transsukupuolinen Joonas eli Jenna. Sitä ennen elämä vei seksityöhön ajautunutta “Tuhannen mulkun Tuulikkia” Rovaniemeltä Ouluun, Turkuun ja viimein ulkomaille.

Kuvaukset 1990-luvun alkupuolen rovaniemeläisten "setalaisten" edesottamuksista “Luolassa” ehkä suurimmilta osiltaan huvittaisivat, jos ei tietäisi tarinan oikeasti kuvastavan senaikaista tylysti marginaaliin työnnetyn hlbti-vähemmistön kipuilua ja oman tilan etsimistä missä tahansa suomalaisessa keskikokoisessa kaupungissa. Silloin kun sateenkaariväkeä parhaimmillaankin juuri ja juuri siedettiin, eikä paikallinen lehti huolinut Setan ilmoitusta sivuilleen. Pienemmissä paikoissa ei ollut henkireikää oikein sitäkään vähää.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema parani Rovaniemelläkin kohti vuosituhannen vaihdetta kuljettaessa ja joidenkin Luolassa vaikuttaneiden tarina sai onnellisen käänteen - parisuhteitakin rekisteröidään. Kaikille ei kuitenkaan käynyt yhtä hyvin.

Median nykymenoa kritisoivan Oskarin ja Rovaniemen homoyhteisön elämä linkittyy Tuulikin ja Oskarin nuoruuden suhteen kautta.

Oikea Rovaniemen Seta on perustettu vuonna 1991 - ja Lapin Kansa -lehden päätoimittaja todella kieltäytyi 1990-luvulla julkaisemasta paikallisen Setan ilmoitusta. Vielä vuonna 2008 Lapin Kansaan liittyy kohu, kun päätoimittajaksi valittu Johanna Korhonen erotettiin tehtävästään ennen kuin se edes alkoi. Korhosen palkanneille kävi ilmi, että tämän puoliso onkin nainen. Siinä vaiheessa asenneilmapiiri hlbti-vähemmistöjä kohtaan alkoi kuitenkin kääntyä hyväksyvämmäksi hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Viime vuosina Rovaniemellä on järjestetty näkyviä pride-tapahtumia.

Aapo eli Roady Runner

Oskarin luokkatoveri Aapo ei ollut varsinainen kaveri, mutta hän ilmaantuu Oskarin työpaikalle tekemään musiikkivideota pyrkiessään kohti tähteyttä taiteilijanimellä Roady Runner. Siinä missä sosiaalinen media vie maata Oskarin jalkojen alta, tarjoaa se Aapolle keinon toteuttaa unelmaansa.

Kirjailija Pekka Hiltunen

Mondo-lehden toimituspäällikkönä työskentelevä Pekka Hiltunen (s. 1966) on Oulusta kotoisin oleva toimittaja ja kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Vilpittömästi sinun (2011) voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, Kirjakauppojen Laila Hirvisaari -palkinnon ja Kaarlen kirjallisuuspalkinnon.

Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 395 s. (kirja)
Kirjastoluokka: 84.2
EAN: 9789510419960

#kirja: Pekka Hiltunen: Onni
Wikipedia: Pekka Hiltunen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!