Tavalliselle lomanviettäjälle on paljon tarjontaa: rantalomia, vaelluslomia, sukellusta, aktiivilomanviettoa, maalaislomia, reppumatkoja, autoilua pitkin suurimpia valtateitä. Hlbti-väki viettää lomaa eri tavalla, väittää eilinen Tagesspiegel-lehti. Matkailuyrittäjät ovat ainakin Saksassa jo löytäneet tämän kohderyhmän. Jokakeväisille Berliinin matkamessuille (ITB) saatiin oma pikku osasto vuonna 2005. Vuodesta 2010 lähtien hlbti-matkailu on muodostunut messuilla aivan omaksi matkailuhaaraksi. Hlbti-osasto on keskellä hallia ja samaan aikaan järjestetyssä matkailukongressissa se on yksi painopistealue. Kansainvälisesti toimii jo organisaatio International Gay and Lesbian Travel Association (IGLTA).
Hlbti-matkailussa pätevät samat lainalaisuudet kuin muussakin matkailussa. Homomiehille on tarjontaa eniten. Lesboasiakkaille on tarjolla vähemmän, koska otaksutaan, että he naisina tienaavat vähemmän eivätkä siis ole yhtä maksukykyisiä. Kun homopari haluaa matkustaa, se yleensä merkitsee, että kaksi hyvin toimeentulevaa saadaan asiakkaaksi. Vähiten matkailutarjontaa on transihmisille.
Matkailutavoissa on se ero, että homomiehet näkyvät ja ovat ulospäin suuntautuneita. Mutta muutosta on tapahtumassa. Vanhat väittämät siitä, että miehet etsivät seksiseikkailuja ja bileitä ja lesbonaiset luontoa, virkistystä ja älyllistä kanssakäymistä omissa ryhmissään, ei enää täysin pidä paikkaan. Osa homomiehistä välttelee biletyspaikkoja ja naiset haluavat enemmän vauhtia.
Nuorten lesbojen osalta on huomattu, että kiinnostus bile-matkailuun on lisääntynyt. Lesbofestivaalit ovat suosiossa, esim. L-Beach Festival Itämeren rannalla, Sappho-festivaali Kreikan Lesboksen saarella, ja Girlien Circuit Festival Barcelonassa. Maailman suurin lesbofestivaali on Amerikassa, vuodesta 2001 vuoteen 2011 Palm Springsissä, nykyisin Las Vegasissa. The L-worldista tutut losangelesilaisen Girl Barin perustajat iärjestävät tätä viisipäiväistä tapahtumaa, jnka nimenä on Club Skirts Dinah Shore Weekend (lyh: ‚The Dinah’).
Kansainvälisessä matkailussa matkailujärjestö ILGTA toivoo lesboille lisää näkyvyyttä. Mitään laajaa markkinatutkimusta, josta selviäisi lesbomatkailuun liittyvää tietoa, ei ole tehty. Käytännön matkatoimistotyössä on huomattu, että lesbot matkasuunnitelmissaan huomioivat erityisesti oman turvallisuutensa. Hotellien pitää ehdottomasti olla ”gay-friendly” ja sijaita turvalliseksi koetulla, hyvällä alueella.
Mikä tekee hotellista ”gay-friendlyn”? Monet hotellit ja kahvilat liimaavat ovenpieleen sateenkaarilipun sen enempää todellista ystävällisyyttä kehittämättä. Sertifiointisysteemiä ei maailmalla yleensä ole. Vastuuntuntoiseen matkanjärjestäjään tulee voida luottaa. Mutta on niitäkin matkanjärjestäjiä, jotka lupaavat hlbti-ystävällisyyttä, mutta se on vain oman maineen kohottamista, eräänlaista ”pink-washing”, pinkkipesua.
Hyvin monia matkalle aikovia kiinnostaa se, millainen kohdemaan ilmapiiri on homonäkökulmasta. Aina silloin tällöin tulee julkisuuteen uutisia hotelleista, jotka eivät hyväksy nukkumista parivuoteessa tai homo- ja lesbopareja lainkaan. Lainsäädäntökin kiinnostaa.
Helsinki lopetti ”gay-friendly ”-koulutuksen
Eilen Yle kertoi, että Helsinki on lopettanut yrityksille tarjotun Gay friendly -koulutuksen. Koulutuksen kautta saatiin ns. Gay comfort- sertifikaatti, joka jollain tavoin kertoi matkailu- tai palveluyrityksen seksuaalivähemmistö-ystävällisyydestä. Koulutusta on ollut vuodesta 2009 ja se on ollut maksutonta ja siinä on ollut mm. sensitiivisyyskoulutusta hlbti-ihmisten kohtaamiseen. Koulutus liittyi alusta alkaen ns. ”Gay Friendly Helsinki” -matkailuverkostoon. Yritysten into koulutukseen on kuitenkin vähentynyt, ja sen vuoksi koulutustoiminta loppuu. Kaupungin matkailusivuille kuitenkin jatkossakin kerätään hlbti-ystävällisyyteen panostavia yrityksiä. Matkailusivujen listalle pääsee pelkän ilmoituksen kautta.
Yritykset voivat itse hankkkia alan koulutusta Out Now Consulting -yritykseltä, joka on ulkomainen.