Pinkkiyrittäjyyttä muualta: Saksalainen miespari pitää pensionaattia vanhassa saksalaisessa maatalossa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Saksalaisen tv-kanavan NDR:n sarjassa ”Schönes landleben” (kaunista maalaiselämää) esitellään tällä viikolla miespari, joka avioitui 10 vuotta sitten, vaihtoi elämän suuntaa ja muutti maalle. Hajo Kahl ja Dirk Endrulat asuvat lähellä Rehnan pikkukaupunkia, n. 30 km Lyypekistä itään. Sieltä he löysivät oman ”mansikkapaikkansa”, Kastanienhofin. Maatilahotellin nettisivulla sateenkaarilippu kertoo jotain isäntäparista.

http://derkastanienhof.com/

Entinen liikemies Hajo Kahl tuli Bremenistä. Silloin hän oli vielä ahkera discoissa kävijä. Nyt hän hoitaa puutarhaa ja eläimiä. On ainakin siipikarjaa ja eksoottisen oloisia villasikoja, joita suojaa paksu karvapeite. Yksi sioista on erityisesti leimautunut isäntäänsä. Hajo sanoo, että aamut maalla ovat hienoja. Jokainen sumuinen aamu on kaunis.

Entinen toimittaja Dirk Endrulat muutti tänne Hampurista. ja hän pitää huolta keittiöpuutarhasta ja pensionaattivieraiden hyvinvoinnista. Vihannesvalikoina on runsas, esim. artisokkaa, pasternakkaa, puumaista pinaattia, selleria, piparjuurta ja erilaisa salaatteja, jotka tv-kuvassa näyttävät hyvin reheviltä. Vieraita ihastuttaa eniten vanhan maalaistalon avara alakerta ja vierashuoneet, joita on neljä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hajon ja Dirkin yhteinen yritys alkoi jo vuonna 2004. He luopuivat vuokra-asunnoistaan kaupungissa ja ostivat maatalon. Sen kunnostaminen nykyasuun vei vuosia. Työyhteisön uusin tulokas, Mariuz, on kotoisin Romaniasta ja hän viihtyy keittiössä. Ohjelman kuvaustsen aikaan hän sai hammassäryn ja isännät järjestelivät hoidon. (Myöhemmin ohjelmanteon aikana työsuhde purkaantui,)

Viime vuonna tv:n suvaitsevaisuusviikolla miehet kertoivat, millaista on elää miesparina keskellä traditioita, mutta samalla niin, että ollaan mukana yhteiskunnalllisessa elämässä. Vaalien alla he ovat aina olleet ahkerasti mukana vaalityössä muiden lähiseudun asukkaiden kanssa. He toimivat aktiivisesti myös perinne- ja kansallispukuyhdistyksessä (Trachtverein). Tulevaisuuden haaveena heillä on aloittaa Kastanienhofissa ikäänyneiden asumispalveluja (erityisesti ystäväpiirille). Nyt rakennetaan viikonloppuhuonetta nuoremmalle ystävälle.


Lähiseudulla on toinen samantyyppinen maatalo, mutta sitä isännöi kaksi naista, kaksi Monikaa. Naispariskunnalla oma tila, Storchenhof (”haikarahovi”), on ollut viisi vuotta. Välillä käydään heitä tervehtimässä (29 min alusta). Pensionaatin sijasta heillä on leirintä- ja asuntovaunualue ja tarvittavat palvelut. Tuttavat ja ystävät olivat hyvin epäuskoisia, kun he päättivät muuttaa Kölnistä maalle Pohjois-Saksaan. Kuitenkin kokemukset ovat olleet hyvät. He ovat oppineet tuntemaan paikallisia asukkaita, eikä kenelläkään ole valittamista. Enakkoluulot vähenivät varsin nopeasti.

http://www.bauernhofurlaub.de/hofdetails/storchenhof-ciconia-906.html#beschreibung

Tv-ohjelma on saksankielinen, mutta sen kauniit miljöökuvat ja kuvaukset arkisesta aherruksesta kertovat paljon. Työpäivät ovat pitkiä, usein 12-16 tuntia. Meillä Suomessakin on pariskuntia, jotka ovat uskaltautuneet ulos entisistä ympyröistä ja muuttaneet maalle. Rohkeutta, käden taitoja ja ahkeruutta se vaatii.

Kastanienhofin pariskunta, Kuva youtubesta
Storchenhofin naispariskunta, kuva youtubesta

Norddeutsche Rundfunkin ohjelma kahden pariskunnan elämästä Pohjois-Saksassa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!