Kuntavaalit 2008

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren


Kunnallisvaalit toimitettiin Suomessa sunnuntaina 26.10.2008. Kunnallisvaalien yhteydessä toimitettiin myös Kainuun maakuntavaalit.

Kuntavaaleissa valittiin edustajat edustamaan suomalaisia kunnallisessa päätöksenteossa. Lainsäädäntötyöhön kuntien päättäjät eivät suoraan pääse vaikuttamaan, mutta kuntien poliittisilla voimasuhteilla on vaikutusta myös valtakunnallisella tasolla. Paikallisella tasolla tehtävillä päätöksillä on sitäkin enemmän merkitystä kuntalaisten jokapäiväiseen elämään.

Kunnallisvaalit on nyt takana ja uudet valtuustot valittu. Kokoomus, Vihreät ja etenkin Perussuomalaiset saivat reilusti. Suunnilleen yhtä reilusti menettivät SDP ja Keskusta. Kristillisdemokraatit nousivat hieman, kun taas Vasemmistoliitto ja RKP menettivät kannatustaan. Äänestysvilkkaus oli 61,2 prosenttia.

Äänimäärät eivät käy käsi kädessä saavutettujen valtuustopaikkojen kanssa, sillä runsasväkisissä kunnissa on suhteessa vähemmän valtuustopaikkoja. Tämän vuoksi valtuustopaikoilla mitattuna suurin puolue on edelleen Keskusta. Sitä seuraavat SDP, Kokoomus, Vasemmistoliitto, RKP, Perussuomalaiset, Vihreät, Kristillisdemokraatit, SKP, Senioripuolue, Itsenäisyyspuolue ja Köyhien asialla.

Kaiken kaikkiaan valtuustopaikkoja oli jaossa paljon vähemmän kuin edellisissä kunnallisvaaleissa, kuntaliitosten vuoksi. Valtuustopaikkojen määrä putosi vahvimmin Keskustalla, liki tuhannella. Myös SDP menetti runsaat viisisataa paikkaa. Vasemmistoliitto ja RKP menettivät paikkoja toistasataa. Kokoomus ja Kristillisdemokraatit menettivät kymmeniä paikkoja. Vain Perussuomalaiset ja Vihreät kasvattivat merkittävästi paikkalukuaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Puolueiden kannatus (suluissa saavutetut valtuustopaikat)


  • Kokoomus 23,4 % (2018)
  • SDP 21,2 % (2071)
  • Keskusta 20,1 % (3520)
  • Vihreät 8,9 % (370)
  • Vasemmistoliitto 8,8 % (832)
  • Perussuomalaiset 5,4 % (442)
  • RKP 4,7 % (509)
  • Kristillisdemokraatit 4,2 % (349)

Edustajia saivat valtuustoihin myös SKP, Senioripuolue, Itsenäisyyspuolue ja Köyhien asialla.

Uusissa valtuustoissa on naisia hieman enemmän kuin ennen. Silti naisten osuus on vain 36,7 prosenttia. Ehdokkaina naisia kuitenkin oli suhteessa roimasti enemmän. Valtuutettujen keski-ikä on hieman 50 alapuolella. Sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia meni läpi useissa kaupungeissa.

Suomen homoystävällisin kaupunki?
Haluamme haastaa kuntien nykyiset ja tulevat päättäjät keskustelemaan kuntalaisten tasavertaisuudesta. Tasavertaisuutta on esimerkiksi se, ettei yksittäinen kuntalainen joudu kohtaamaan ennakkoluuloja tai huonoa palvelua ei-heteroutensa vuoksi. Tällaista tiedetään kuitenkin yhä tapahtuvan. Tämän vuoksi ranneliike ry kysyi "mikä on Suomen homoystävällisin kaupunki?" ja "Mikä tekee asuinpaikasta homoystävällisen?" www.homofobia.fi -sivustollaan.

Lisää tietoa vaaleista:





Ranneliike ry kehoittaa tarkistamaan ehdokkaan suhtautumisen seksuaali- ja sukupuolisiin vähemmistöihin. Emme kuitenkaan tue tai kehoita äänestämään ketään yksittäistä ehdokasta, mitään ryhmittymää tai yhtäkään puoluetta. Ranneliike ry:n hallinnoimat nettisivustot ovat täysin puoluepoliittisesti sitoutumattomia ja ranneliike ry on puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!