Unkarin pääministeri: liberaalien demokratioiden aika on ohi, kansalaisjärjestöt uhkana uudelle Unkarille

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 4
Sosialismiajan patsas Debrecenin kaupungissa. Katse tulevaisuuteen

Unkarin pääministeri puhui kannattajilleen lauantaina Romanian unkarilaisella alueella. Hän ilmoitti parlamentin muodostavan komitean, joka valvoo niitä ulkomaalaisia, jotka yrittävät vaikuttaa Unkarin sisäpolitiikkaan. Aletaanko Venäjän tyyliin rankaisemaan kansalaisjärjestöjä ulkomaisina agentteina?

Pääministeri Orbánin mukaan "olemme luomassa henkisen rautakuvun ("kuplan") , jota muut eivät pysty murtamaan". Pääministerin mukaan huolenaiheina eivät ole pelkästään ulkomaalaiset vaan myös oman maan kansalaisjärjestöt ja niiden työntekijät. Erityisesti Orbán mainitsi norjalaissäätiön avustukset Unkarin kansalaisjärjestöille. Pääministeri Orbánin mukaan jotkut kansalaisjärjestöjen työntekijät, joita usein kuullaan julkisuudessa, ovat ulkomaiden kustantamia poliittisia aktivisteja, ja he edistävät ulkomaisia etuja. Orbán antoi ymmärtää, että tällaiset kansalaisjärjestöt yrittävät nakertaa hallituksen ja valtapuolueen asemaa.


Norja on antanut tukea Unkarin kansalaisjärjestöille. Se liittyy EU:n vapaakauppasopimukseen Norjan kanssa. Unkari ei hyväksy, että ulkomaista apua jaetaan ilman Unkarin hallituksen lupaa.
Kiista norjalaisten avustuksista Unkarin kansalaisjärjestöille on ollut käynnissä jo keväästä alkaen. Norjalaisrahaa on annettu mm. Budapestin Prideä järjestävälle sateenkaarijärjestölle. Kesän alussa Budapestissa valtion tarkastusviraston tutkijat yrittivät päästä käsiksi joidenkin kansalaisjärjestöjen kirjanpitoon. Mm. sateenkaarijärjestö kieltäytyi avaamasta tilikansioitaan, koska valtio ei millään tavalla tue järjestön toimintaa. Valtiolla ei täten ole oikeutta tutkia järjestön rahankäyttöä.

Norjan ja Unkarin välillä avustusten jaossa on pattitilanne. Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari lähetti Unkarin hallitukselle kirjeen, jossa hän muistutti, että kansalaisjärjestöt toimivat "vallan vahtikoirina". Sen takia on tärkeää, että kansalaisjärjestöt saavat toimia rauhassa.

Pääministeri Orbán kaavaili lauantain puheessaan maansa tulevaisuutta. Läntisten liberaalien demokratioiden aika alkaa olla ohi. Länsi-Euroopan malleja ei kannata seurata. Unkarin uusi tie on: "rajoitettu demokratia", illiberal democracy. Unkarin yhteiskuntaa järjestellään nyt uudella tavalla. Siitä tulee työntekoon pohjaava maa, jossa kristillisyys, vapaus ja ihmisoikeudet ovat etusijalla. Inspiraatiota haetaan Kiinasta, Intiasta, Venäjältä, Turkista ja Singaporesta. "Meidän aikamme vielä tulee" Orbán lisäsi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kriitikot hymähtävät: erinomaisia mallimaita, eikö vain!

Englanninkielinen yhteenveto orbanin puheesta
Washington Post

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Grand Prix
  • 28.7.2014, 17.34
Mainio mallimaa tuo Singapore, ainakin mitä tulee kriminaalipolitiikkaan. Singaporessa ehdollinen vankeus on käytännössä tuntematon käsite, elinkautinen vankeus on nimensä mukaisesti koko loppuelämän pituinen ja muutenkin rikolliset saavat ansionsa mukaan. Murtovarkaat, pahoinpitelijät, raiskaajat ja rattijuopot saavat pitkän kakun (esimerkiksi raiskauksesta vähintään 20 vuotta) lisäksi rottinkikepistä paljaille pakaroille.
  • 2 / 4
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 28.7.2014, 17.55
Länsi-Eurooppa tulee talouden ja kulttuurin rappion myötä kuolemaan. Idässä nyt vain sattuu Suomenkin tulevaisuuden tie olemaan - jotkin edelläkävijät, kuten Unkari, ovat jo huomanneet idän olevan huomattavasti parempi vaihtoehto kuin jo nyt monella tavalla rappioitunut länsi.