Uusi teos runoilija Edith Södergranista (1892-1923) monipuolistaa kuvaa monelle myyttisestä runoilijasta. Agneta Rahikaisen kirja "Kampen om Edith" (Schildts & Söderströms 2014) kertaa runoilijan elämää ja myös hänestä muodostunutta kuvaa muutaman vuosikymmenen ajalta kuoleman jälkeen. Edith Södergran oli paljon muuta kuin vain "köyhyyden, rakkaushuolien ja keuhkotaudin" raskauttama runoilija. Rahikaisen teos antaa kuvan eurooppalaisesta modernistista, jolla oli poikkeuksellisia älyllisyyden voimavaroja. Alkusanoissa Rahikainen viittaa Södergraniin kohdistettuun sääliin ja myötätuntoon ja suosittaa "nyt laittamaan nenäliinat pois".
Teosta HBL:ssä (Mitten, 3.7.14) arvioinut Arne Toftegaard Pedersen luonnehtii kirjan sanomaa "suunnattoman vapauttavaksi". Södergranista kehitetty myytti on uudemman tutkimuksen perusteella nähty perustuneen virheellisyyksiin ja tehtyihin totuuksiin ja ylitulkintoihin.
HBL:n arvostelija vertaa Rahikaisen ja Gunnar Tideströmin suhtautumista Södergranin rakkauselämään. Tideström (1949) katsoi, että oli saatava selville todellinen rakastaja, jotta Södergranin runojen eroottisuutta ymmärtäisi. Tideström oli sitten lopulta löytänyt "miehen Terijoelta". Rahikainen puolestaan katsoo, että nuori nainen voi kirjoittaa eroottisia runoja ilman, että niillä olisi taustaa todellisuudesta. Hänen ei siten tarvitse rakentaa rakkauskertomuksia, vaan hän mainitsee erilaisia huhuja, joiden todenperäisyyttä ei lähdeaineiston epävarmuuden takia voi varmentaa.
Rahikainen purkaa sitä Södergran-mytologiaa, joka jatkui Hagar Olssonin ja Gunnar Tideströmin jälkeen.
Södergran oli kirjan mukaan yhtä älyllinen ja terävä kuin Hagar Olsson, ja kielitaitoisempi. Södergranin kuvaaminen naivina, intuitiivisena luonnonlapsena ei ole ollut koko kuva. Rahikainen myöntää kyllä, että myytit Södergranista eivät ole pelkkiä valheita.
Rahikainen nostaa Södergranin ylös siitä uhrin roolista, johon Olsson ja Tideström sekä monet muut olivat hänet sijoittaneet.
"Kampen om Edith" tarjoaa myös paljon kulttuurihistoriallista ja miljöön kuvausta, mm Södergranin lapsuuden Pietarista. Kannaksella sijainnut Raivola ei myöskään ole etäistä periferiaa, kuten myöhemmin on nähty. Södergranin elämässä keskeinen Davos oli myös älyllisten ja kulttuuristen virtausten kohtauspaikka ja hyödyllinen modernismiin perehtyvälle Södergranille.
Teoksen tunnusnumero on ISBN: 9789515233424.
Rahikaisen teos kustantajan sivuilla
Arvio HBL:ssä (vaatii tilauksen)