Eduskunnan lakivaliokunta on päättänyt, ettei se kannata kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Päätöksensä pohjaksi valiokunta kuuli yli kuuttakymmentä tahoa asiantuntijoina.
Uskonnolliset yhteisöt sorvaamassa niihin liittymätöntä lainsäädäntöä
Helsingin Sanomien julkaiseman kartoituksen mukaan uskonnollisten yhteisöjen edustajia lakivaliokunnan kuulemista tahoista oli yksitoista - siis lähes viidennes - vaikka avioliittolain muutos ei koskisi uskonnollisten yhteisöjen toimintaa millään tavoin. Sen sijaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjä oli kuultavana vain neljä.
- Kun koko asiantuntijalistaa katsoo, siellä on yllättävän paljon uskonnollisten yhteisöjen piiristä tulevia asiantuntijoita. Aloitteessa nimenomaan lähdetään siitä, että sillä ei vaikutettaisi uskonnollisten yhdyskuntien avioliittoon liittyviin rituaaleihin, esimerkiksi avioliiton siunaamiseen, valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta sanoo Helsingin Sanomille.
Viljanen katsoo, että avioliiton avaaminen samaa sukupuolta oleville pareille olisi lisäisi yhdenvertaisuutta nykyisestä.
Helsingin Sanomat kertoo myös, että lakivaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Stefan Wallinin (rkp) mielestä osa kuulluista asiantuntijoista "tulivat aiheen sivusta". Wallin sanoo, että tuoreena instituutiona kansalaisaloitteella ei ole vielä vakiintuneita käsittelytapoja. Hänen mukaansa kaikki valiokunnan jäsenet saavat kutsua omaa näkemystä tukevia henkilöitä kuultavaksi.
Perusoikeudet ja perustuslaki
Helsingin Sanomien julkaisemassa Piia Elosen näkökulma-kirjoituksessa muistutetaan Suomen perustuslaissa olevasta toteamuksesta tasa-arvosta: "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella", ja siitä, että "ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä".
Suomen nykyinen avioliittolaki asettaa homoparit seksuaalisen suuntautumisen perusteella lain edessä eri asemaan kuin heteroparit.
Jotkut nykytilannetta puoltavat - käytännössä avioliittolain uudistamista vastustavat - perustelevat nykytilanteen hyväksyttävyyttä sillä, että homot voivat halutessaan mennä naimisiin "vastakkaista" sukupuolta olevan kanssa. Nämä tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat katsovat sen perusteella lain näyttäytyvän kaikille samana ja tasa-arvon täyttyvän.
Elonen ihmettelee näkökulmassa sitä, miksi avioliittolakia ei ole Suomessa toistaiseksi juuri käsitelty perustuslakiin liittyvänä kysymyksenä. Hän toteaa, että aihe on liitetty perinteisiin, uskontoon, konservatiivisisiin arvoihin ja Raamattuun - muttei siihen kysymykseen, että pitääkö lain olla jokaiselle sama. Elonen muistuttaa, että kyse on Suomen lainsäädännöstä, ei pyhäkoulusta tai aamuhartaudesta.
Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpää nostaa esiin näkökulman avioliitto-oikeuden perusoikeudellisuudesta. Hän toteaa oikeudellisen ajattelun menneen Euroopassa siihen suuntaan, että oikeus avioliittoon on yhdenvertaisuuskysymys.
Viljanen toteaa, että erillisten parisuhdeinstituutioiden nimike voi olla leimaava, vaikka käytännön oikeudetkin olisivat yhteneväiset: nykytilanteessa parisuhdemuodosta voi päätellä henkilön seksuaalisen suuntautumisen.
Viljanen nostaa Helsingin Sanomissa esiin myös perustelut samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeuden puuttumiselle: joidenkin käsitysten mukaan samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeus voisi heikentää Suomen asemaa kansainvälisissä adoptioissa. Viljanen katsoo, että perusoikeuksien näkökulmasta tällainen lähtökohta ei ole kestävä, koska silloin monen - usein epädemokraattisen maan - kriteerit määrittäisivat Suomen lainsäädäntöä.
- Perustuslain kannalta näille pitäisi löytää hyväksyttävät perustelut, mutta minun mielestäni ainakaan kaikille sekoille niitä ei voi esittää, sanoo Viljanen Helsingin Sanomille.
Avioliittoasia syksyllä eduskunnan käsiteltävänä
Lakivaliokunnan kielteisestä päätöksestä riippumatta eduskunta käsittelee kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolainsäädännöstä syksyllä.
SDP:n ja Kokoomuksen puheenjohtajat ottavat lauantaisissa kirjoituksissaan kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. SDP:n Antti Rinne liitti tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön selvästi ihmisoikeuksiin liittyväksi kysymykseksi.
HS: Uskontokuntien ääni kuului vahvana homoliittolain kuulemisissa
Kommentti: Miksi adoptiokysymys hiertää avioliittolain uudistuksessa?
SDP:n ja Kokoomuksen puheenjohtajat ottivat kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta
HS: Avioliitosta tuli perustuslakikysymys