Lakivaliokunnan päätös vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia koskevaa kansalaisaloitetta on herättänyt laajaa keskustelua.
Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan on valitettavaa, että lakivaliokunta päätyi kielteiseen mietintöön.
- Asian käsittelyä on tunnuttu pitkittäneen tietoisesti. Toivomme, että lakivaliokunta valmistelee mietintönsä kesätauon jälkeen mahdollisimman nopeasti, jotta asia saadaan eteenpäin ja uuteen valiokuntaan. Syksyllä on päästävä jo äänestämään laista suuressa salissa, sanoo Salo.
Helsingin piispa Irja Askola kannattaa Helsingin Sanomien mukaan tasa-arvoisen avioliittolain säätämistä Suomeen.
- Kannatan tätä kansalaisaloitetta. Katson, että eduskunnan tehtävä on säätää lakeja, jotka kohtelevat kansalaisia tasa-arvoisesti ja yhtäläisesti, Askola sanoo HS:lle.
Askola oli 61 muun tahon muassa lakivaliokunnan kuultavana, kun valiokunta käsitteli kansalaisaloitetta avioliittolain uudistamisesta.
- Luterilaisen käsityksen mukaan avioliitto on yhteiskunnallinen instituutio, joskin kirkko on tuonut siihen vihkimisessä hengellisen ulottuvuuden. Jos laki myöhemmin menee läpi, kirkolla on monenlaisia mahdollisuuksia miettiä, miten kirkko suhtautuu siihen, keitä vihkii, Askola sanoo.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kritisoi Kokoomusta.
- Erityisesti luulin, että kokoomus olisi valinnut puolensa tasa-arvon puolella. Kolme neljästä vastaan ja aktiivisesti muutoinkin parien tasa-arvoa vastustava valiokunnan puheenjohtaja on synkkä konservatiivipuolueen saldo. Suuri pettymys, hän totesi facebookissa Kansan uutisten mukaan.
- Onko Alexander Stubbin puheilla mitään merkitystä hänen puolueensa linjassa vai onko kyse vain tyhjästä fiiliksestä? Se selviää syksyllä, kun eduskunta äänestää, totesi Niinistö.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig muistuttaa, että lain käsittely jatkuu syksyllä eduskunnassa.
- Onneksi laki tulee suureen saliin äänestettäväksi syksyllä. Nyt on eduskunnan paikka näyttää, että kaikille kuuluva rakkaus voittaa!, kirjoitti Modig facebookissa Kansan uutisten mukaan.
– Tämä ei valitettavasti yllättänyt, koska lakivaliokunta on keskimääräistä konservatiivisempi. Vaikka tulos on pettymys, tärkeää on kuitenkin se, että lakialoite tuodaan suureen saliin ja jokainen kansanedustaja pääsee äänestämään asiasta, kirjoitti puolestaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki Facebookissa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini katsoo, että lakivaliokunnan kanta "oli hyvä päätös".
- Homoliitot on nyt kahteen kertaan hylätty perusteellisen asiantuntijakuulemisen jälkeen. Mutta sama rummutus jatkuu taas syksyllä, kirjoitti Soini "plokissaan".
Soini myös pitää "vastuunkantona" sitä, etteivät nekään puolueen edustajat lipsuneet puolueen vaaliohjelmasta, joille asia on Soinin näkemyksen mukaan vaikea.
- Kansan syvät rivit ovat sitä mieltä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Niin se on, vaikka miten liberaali punaviherstö muuta väittää. Koko maailma ei ole Kalliossa ja Käpylässä, kirjoittaa Soini - siitä huolimatta, että mielipidekyselyjen mukaan selkeä enemmistö suomalaista kannattaa tasa-arvoista avioliittolainsäädäntöä.
Kaj Turunen (ps) ja Arto Pirttilahti (kesk) perustelivat kielteistä kantaansa adoptiokysymyksellä.
Vilkasta keskustelua on käyty myös sosiaalisessa mediassa. Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavat perustelevat kantaansa pääasiassa naisen ja miehen välisen avioliiton pitkällä historialla ja adoptiokysymyksellä.