Homojen ja lesbojen tulevaisuus Ukrainassa hyvin epävarma

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1
Kuva Ukrainan tilannetta koskevasta Youtube.videosta


Levoton tunnelma Ukrainassa lisääntyy. Vastakkain ovat itäpuolen Venäjä ja länsipuolen EU ja USA. Ukrainalaiset homot ja lesbot ovat epätietoisia tulevaisuudestaan. Saksalainen lehti BOX haastatteli 26-vuotiasta opiskelijaa Andriyta, joka on kotoisin Kiovasta.

Andriy kertoo, että niin pitkään kuin Ukrainaa on ollut, siellä on jatkuvasti vaihtunut korruptoitunut eliitti. Nyt Neuvostoliiton jälkeen eliitti on kahminut kaikki maan rikkaudet. Kun edellinen hallitus jätti allekirjoittamatta kauppasopimuksen EU:n kanssa, alkoivat protestit. Sopimuksen piti sitoa Ukrainaa lähemmäs EU:ta ja samalla maailmanpankki olisi antanut lainaa. Monet mahtavat oligarkit ja Janukovitsin hallituksen ja hallitsevan puolueen johtohahmot näkivät siinä mahdollisuuden etujen hankkimiseen. Mutta Janukovits halusi maan lähemmäs venäjää. Ainakin Ukrainan länsiosissa ollaan kuitenkin länsimielisiä.

Andriy oli alkuvaiheessa mukana mielenosoituksissa yliopiston vasemmistoryhmän kanssa. Haluttiin protestoida korruptoitunutta hallitusta ja maan surkeaa taloustilannetta vastaan. Hän oli mukana myös Maidan-aukiolla Kiovassa. Myöhemmin hän kuitenkin lopetti mielenosoittamisen. Protestien luonne alkoi muuttua ja mielenilmausten johtoon nousivat fasistit ja äärioikeisto. Andriylle tilanne vaikutti liian vaaralliselta. Andriy ei osallistunut mielenilmauksiin avoimesti homona. Sehän olisi hyvin vaikeaa, kun maassa on erittäin homovastainen mieliala. Ilman fasistejakin homona esiintyminen olisi vaarallista.

Venäjä on väittänyt, että Maidanin "vallankumoukselliset" ovat fasisteja ja että kyseessä olisi fasistijuntan kaappaus. Mutta se on vain venäläistä propagandaa. Valtaosa mielenosoittajista oli väkeä, joka oli kyllästynyt korruptioon. Kuitenkin äärioikeistolaiset olivat hyvin järjestäytyneitä ja heillä oli aseita. He käyttivät mielenosoituksia hyväkseen.

Siellä on erilaisia ryhmiä, erityisesti niitä, joita Janukovits pani vankilaan kuten oligarkki Julia Timoshenko. Merkittävin ryhmä on Svovoda, fasistinen puolue, joka on jo pitempään ollut olemassa. Se on äärimmäisen nationalistinen ja homofobinen. Se on saavuttanut läntisen Ukrainan vaaleissa 30%:n kannatuksen. Maidanin aukiolla se oli mukana "oikeistosektorissa".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Heidän johtajansa Artem Skoropadski pelotteöi mielenosoitusten aikaan homoja ja lesboja: Me tulemme kieltämään kaiken "pahuuden propagandan" ja kaiken mikä on vastoin Uutta Testamenttia ja evankeliumeita. Nyt näitä ihmisiä on mukana johtavilla paikoilla Kiovan väliaikaishallituksessa. Mutta hallituksessa on muitakin ryhmiä, kuten nyrkkeilijä Klitskon puolue. Siellä on samaa väkeä, jota oli hallituksessa jo Janukovitsin aikaan, ja he ovat ryövänneet maan kansallista omaisuutta.Yksi heistä on kaasuprinsessa Tjmoshenko - aika kyseenalainen, rikollisena pidetty hahmo. Homofobiassaan nämä ryhmät eivät yhtään jää jälkeen Putinista.

Andriy ei ole mukana Kiovan hlbti-ryhmissä. Hänen mielestään odotellaan liikaa, että apu tulee lännestä ja homofobia poistuu, kun EU vaatii lakimuutoksia. Tilanne on johtanut vaikeatajuiseen toimintatapaan: ollaan mukana Maidanilla, mutta ei esiiinnytä homo- ja lesboryhminä, jottei tulla hakatuiksi.

Jos oltaisiin jollain tavoin liitossa EU:n kanssa, se varmaan auttaisi Ukrainan homoja ja lesboja. Ainakaan ei yhtä helposti heitä voisi vainota. Mutta EU:ssa on huonojakin esimerkkejä, esim,. Romania, Bulgaria, Kroatia. Vaikka Kiovassa voitaisiinkin järjestää kulttuurifestivaaleja, niin homofobia on yhtä voimakasta kuin Venäjällä.

Tulevaisuus näyttää ahdistavalta. Niskassamme ovat Venäjä ja USA, jotka ovat hakemassa saalista. Ei näytä hyvältä. Haluaisin täältä pian pois, niin kuin useimmat tuttavani, sanoo Andriy.

(lähteenä: BOX, haastattelu tehty ennen Krimin valtaamista)

Tämän haastattelun jälkeen tilanne on kiristynyt, ja juuri nyt odotellaan, miten Venäjä toimii Itä-Ukrainassa. Youtube-videossa on kuvia Maidanin mielenosoituksien uusnatseista


Alkuperäinen haastattelu

1 kommenttia

Tähän uutiseen liittyen suosittelen YLE:n Eurooppalaisia puheenvuoroja sarjasta jaksoa, joka on otsikoitu Venäjän voimapolitiikan juurilla. Se on mielenkiintoinen ja tavallista uutisvirtaa syvällisempi näkemys siitä, missä nyt Ukrainan kohdalla ollaan.

Kuunneltavissa:
http://areena.yle.fi/radio/2183682

Ohjelman esittelyssä todetaan:
- Mistä kumpuaa Venäjän johtoeliitin presidentti Putinin johdolla ajama ortodoksiseen uskontoon ja perinteisiin arvoihin tukeutuva uuskonservatiivinen politiikka, joka korostaa Venäjän suuruutta, tuomitsee lännen henkisesti rappeutuneeksi ja pyrkii yhdistämään etniset venäläiset imperiumin siipien suojaan? Krimin valloitusta ja aseidenkalistelua Ukrainan suuntaan kannattaa mielipidekyselyjen mukaan jopa 80 prosenttia venäläisistä. Onko kriittisellä vähemmistöllä mahdollisuus saada äänensä kuuluviin? Airi Leppänen esittelee Venäjän tiedeakatemiassa työskentelevän sosiologi Mihail Tshernyshin näkemyksiä. Näytteet lukee Pekka Kyrö.

***

Lainauksia ohjelmasta:

Esimerkiksi ihmisoikeuksia Venäjän johto pitää nykyisin geopoliittisena aseena, jota länsi käyttää muiden sisäisiin asioihin sekaantumisen välineenä. Toisaalta Venäjä kritisoi länttä oikeudenloukkauksista Irakissa, Afganistanissa ja terrorismin vastaisessa sodassa, mutta käyttää myös itse ihmisoikeuksia hyväksi muita maita vastaan. Yleismaailmallisten ihmisoikeuksien merkitys onkin Venäjällä kärsinyt inflaation, mikä on todella valitettavaa, toteaa Mihail Tšernyš. Hänen mukaansa Venäjän johdon nykypolitiikkaa voikin luonnehtia uuskonservatiiviseksi, seikka mistä Venäjä aikaisemmin syytti Yhdysvaltoja.

”Venäläinen uuskonservatismi on hyvin erikoista, sillä sen kannattajat sanovat olevansa eurooppalaisia sanan alkuperäisessä merkityksessä, mutta vastustavat nykyistä Eurooppaa. Heidän ihanteensa on se Eurooppa, joka aikoinaan syntyi kristinuskon, filosofian ja tieteiden pohjalta, ja koki valtavan henkisen nousun. Presidentti Putin ja muut uuskonservatismin kannattajat vakuuttavat olevansa tämän, aikaisempien vuosisatojen kristillisen Euroopan lipunkantajia. Nykyisen Euroopan arvot kuten perheen hajoaminen, homoseksualismi, homoliitot, uskonnon kieltäminen ja monikulttuurisuus ovat heidän mielestään vääriä ja valheellisia. Uskonto on kaiken perusta, ja se näkyy myös Venäjän johdon politiikassa. Venäjä onkin nykyisin erilaisten kyselyjen valossa yksi maailman uskonnollisimpia maita. ”

Kommenttia muokattu: 19.04.2014 klo 13:31