Vähävaraisuus nousi spontaanisti esiin pride-keskusteluissa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 26

Tämän vuotinen Mr. Gay Finland Aleks Vehkala ilmaisi omassa esittelyssään, että " Haluan edustaa myös muita vähemmistöjä kuten vähäosaisia ja etnisiä vähemmistöjä”. Vähäosaisista puhuttiin priden aikana enemmänkin.

American Vagabond -elokuva kertoo karusti, miten hyväosainen ja keskiluokkainen San Franciscon homoskene kylmästi torjuu asunnottomat ja nälkäiset gay-nuoret. Keskiluokkaisuus tuli esiin myös Kallion kirjastossa ja ravintola Milenkassa käydyissä keskusteluissa. Kelpaamme paremmin ja saamme heteromaailman hyväksyntää, kun näytämme ja olemme keskiluokkaisia kunnon kansalaisia.

Osa HLBTI-väestä on hyvin matalapalkkaista tai elää työttömyystukien varassa. Monet elävät hyvin pienellä eläkkeellä. Ravintola- ja muu viihde-elämä on jätettävä syrjään. Ulkona ei ole varaa syödä hienoissa ravintoloissa ja matkailu on supistettava minimiin. Jos haluaa tavata muita, pitäisi olla rahaa matkoihin ja nettiyhteyksiin. Köyhien HLBTI-ihmisten todellisesta elämäntilanteesta tiedämme vähän. Joidenkin mielestä syrjäytymistä vähentäisi ns. perustulo. Kansalaisaloite, jossa haluttaisiin tutkia perustulon vaikutuksia, on kaatumassa vähäisen kannatuksen vuoksi.

Audio
Maanantain keskustelutilaisuudessa puhuttiin lyhyesti köyhyydestä. Miten järjestöissä nähdään vähävaraisuus? Helsingin seudun Setalla on köyhille alennettu jäsenmaksu. Pridessä on paljon maksuttomia tilaisuuksia. Ensin Helsingin seudun Setan, sitten valtakunnallisen Setan puheenjohtaja.
Audio
Tiistaina puhuttiin enemmänkin syrjäyutymisestä. Transihmiset ovat ihmisryhmä, joka helposti joutuu köyhyysloukkuun ja syrjäytyy. Vähävaraisuuden vaikutukset näkyvät monin tavoin. Trasekin varapuheenjohtaja.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

26 kommenttia

Yksityispohjaisen charity-toiminnan tuloa Suomeen yhteiskunnan turvaverkkoa korvaamaan tulisi pystyä jarruttamaan. "Almujen yhteiskuntaa" ei Suomessa vielä ole, mutta sitä on vaivihkaa petattu eri lausunnoissa. - Kovasti USA:sta vaikutteita hakevat HLBT-suomalaiset eivät lyhytaikaisilla vierailuilla ja sellaisten pohjalla syntyneillä kontaktiverkoilla välttämättä kohtaa charity-yhteiskunnan todellisuutta. Expat-komennustöihin lähteneet kohtaavat varjopuolen vielä epätodennäköisemmin. - Tässäkin RL-palvelussa voisi olla "julkkikset-eronneet" etc - tyyppisten USA-homojuttujen lisäksi enemmän sosiaalitodellisuutta. - Pienituloisuus ja turvaverkon heikkeneminen on suuri ongelma myös Saksassa.

Kommenttia muokattu: 01.07.2013 klo 08:26
  • 2 / 26
  • Pyhällä hengellä
  • 1.7.2013, 8.52
Suomessa on melko poikkeuksellinen käytäntö transihmisten tutkimusten ja hoitojen suhteen - siksi kenenkään ei tarvitse huorata kadulla saadakseen apua. Täysin ilmaista se ei kuitenkaan ole, vaikka näin mainostetaankin: tulee matkakuluja, maksuja todistuksista, pakolliset käynnit muilla lääkäreillä, sairaalaolopäivät leikkausten yhteydessä, elinikäinen hormonihoito sekä hetun/nimen muutoksesta johtuvat maksut. Hyväosaisilla on varaa maksaa hormoneista täyttä hintaa ennen täyskorvaavuuksia ja käydä yksityisellä vaikkapa rintojenpoistossa, jolloin välttää yli puolen vuoden jonot, eikä oikeastaan tarvitse odottaa translääkärin diagnoosiakaan siihen toimenpiteeseen. Kaikilla ei kuitenkaan ole edes vanhempia, jotka auttaisi hoitojen kustannuksissa, kun jopa Kela ja sossukin kääntää selän. Tämä huolettaa minua.

Tuoreessa muistissa on oma opiskeluaikani. Piti valita joko ruoan tai hormonihoitojen väliltä, joten päätin puolittaa molemmat.