Nokia N8 -puhelin ei tunne suomen sanaa ´homo´

  • Uutinen
  • Sattumat
  • Sami Mollgren
  • 6

Nokian N8 -kännykän ennustava tekstinsyöttö -ominaisuus ei tunne sanaa "homo", vaan tarjoaa sanaa "hmmm", kun kirjoituskieleksi on valittu suomi tai englanti. Sanat "homoseksuaalisuus", "lesbo" ja "hetero" näyttävät kumminkin löytyvän, englanninkielisestä sanakirjasta vastaavat tietysti englanniksi. Kielivalinnan ollessa ruotsi, löytyy sanan "inom" ohella "homo".

Homoseksuaalien arkikielisen nimityksen kirjoittaminen vaatii siis ylimääräistä käsityötä - kuten myös ihmisen latinankielinen nimi "homo sapiens", jonka jälkiosa kumminkin sanakirjasta löytyy. Käyttäjän itse syöttämät sanat sanakirja muistaa tulevaisuudessa, joten sanan syöttäminen kerran helpottaa elämää tulevaisuudessa.

Mikä ennustava tekstinsyöttö?

Perinteiseen tapaan tekstiviestiä kirjoitettaessa esimerkiksi kirjain L saadaan, kun painetaan numeronäppäintä 5 kolme kertaa. Kun ennustava tekstinsyöttö on käytössä, laite osaa automaattisesti päätellä halutun sanan, vaikka käyttäjä painaa halutun kirjaimen sisältävää näppäintä vain kerran. Joskus sama yhdistelmä muodostaa useita eri sanoja, jolloin *-painiketta painamalla voi selailla laitteen sanakirjassa olevia sanoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

6 kommenttia

Pitiks tollastakin testata? Mä oisin ollu onnellinen ilman totakin tietoo...
Jotkut asiat sattuvat tielle varsinaisesti erikseen testaamatta; ihan pyytämättä ja tilaamatta. Ensimmäisen havainnon jälkeen utelias (ja tässä tapauksessa myös vähän teknologiaorientoitunut) ihminen ehkä kokee mielenkiintonsa heräävän: "kuinka kokonaisvaltainen tämä ilmiö onkaan" ja "kuinkas nyt näin". Ei-niin-suurella vaivannäöllä oli mahdollista tehdä havaintoja.

JK. Olen saanut muutaman henkilökohtaisen kommentin tästä aiheesta. Samanlaisia havaintoja on muistakin Nokian kännyköistä. Sana ´homo´ loistaa poissaolollaan. Koetin myös Googlella metsästellä vähän lisätaustoja eilen illalla. Vanhoina aikoina joku oli koettanut kirjoittaa tekstariin olleensa goom-risteilyllä, vaan silloinpa sana ´homo´ olikin ollut vielä tuettujen sanojen joukossa - ja goom-risteily muuttui vahingossa homo-risteilyksi.

JK2. Tieto tunnetusti lisää tuskaa.